Τροχοί & TIR

Ford Fiesta Van

Το μικρότερο μέλος της γκάμας ελαφρών επαγγελματικών της Ford βασίζεται στην τελευταία γενιά του δημοφιλούς επιβατικού σούπερμινι της εταιρείας, και συγκεκριμένα στην τρίθυρη έκδοσή του. Δέχθηκε κι
Πέμπτη 28/08/2014 - 13:09
Κοινοποίηση στα Social Media

 Το μικρότερο μέλος της γκάμας ελαφρών επαγγελματικών της Ford βασίζεται στην τελευταία γενιά του δημοφιλούς επιβατικού σούπερμινι της εταιρείας, και συγκεκριμένα στην τρίθυρη έκδοσή του. Δέχθηκε κι αυτό πρόσφατα τη «φροντίδα» των σχεδιαστών, και απέκτησε τα στοιχεία που συνόδευσαν την ανανέωση του επιβατικού μοντέλου, όπως τη νέα μάσκα και τους νέας σχεδίασης φωτιστικά σώματα. Όπως σε όλα τα vanette της κατηγορίας, οι αλλαγές αφορούν στην κατάργηση των πίσω καθισμάτων, την τοποθέτηση δαπέδου από καουτσούκ στο χώρο φόρτωσης και την αντικατάσταση των πίσω παραθύρων με πάνελ.

 Αν και το αυτοκίνητο διαθέτει συγκρατημένες εξωτερικές διαστάσεις –οριακά «κάτω» από τα 4 μέτρα μήκος, στα 3.969 χιλιοστά- το ωφέλιμο μήκος του χώρου φόρτωσης είναι 1,3 μέτρα και σε συνδυασμό με το ωφέλιμο φορτίο που κυμαίνεται από 485 έως 508 κιλά, η μεταφορά ογκωδών αντικειμένων είναι εφικτή. Αξιοσημείωτη είναι η ικανότητα του FiestaVan αναφορικά με τη χωρητικότητα της «κλούβας» που φτάνει το 1,0 κυβικό μέτρο. Στάνταρ είναι οι τέσσερις κρίκοι πρόσδεσης ενώ, δε λείπει το ατσάλινο διαχωριστικό καμπίνας-χώρου φόρτωσης σε όλο το ύψος.

Κινητήρες υψηλής αποδοτικότητας

Σε ό,τι αφορά τους κινητήρες, οι επιλογές είναι ανάμεσα σε έναν βενζινοκινητήρα και δύο πετρελαιοκινητήρες. Το σύνολο βενζίνης, χωρητικότητας 1,25 λίτρων προέρχεται από την «οικογένεια» κινητήρων Duratec και αποδίδει 82 ίππους και αποκτά ενδιαφέρον για επαγγελματίες που καλύπτουν μικρό συγκριτικά αριθμό χιλιομέτρων σε ετήσια βάση.

Από τους πετρελαιοκινητήρες DuratorqTDCi, ολοκαίνουριος είναι ο Duratorq 1,5 με ισχύ 75 ίππους ενώ, ο 1,6 έχει δεχθεί σειρά βελτιώσεων. Ο κινητήρας των 1,6 λίτρων είναι ειδικά εξελιγμένος για μέγιστη αποδοτικότητα, την ίδια στιγμή που προσφέρει περίσσεια ροπής –μέγιστη ροπή 205 Nm.

Το νέο FordFiestaVan διατίθεται σε τρεις εκδόσεις: Base, ECOnetic και Trend. Η ECOnetic, συνδυάζεται αποκλειστικά με τον 1600άρη κινητήρα TDCi των 95 ίππων με επιχρισμένο φίλτρο μικροσωματιδίων πετρελαιοκινητήρα (cDPF) και φέρει σειρά ειδικού πρόσθετου εξοπλισμού ώστε να επιτύχει την ιδιαίτερα χαμηλή μέση κατανάλωση.

Αυτός περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, χαμηλωμένη ανάρτηση, ζάντες 14 ιντσών και ελαστικά χαμηλής αντίστασης κύλισης 175/65, σύστημα ανεφοδιασμού καυσίμου χωρίς τάπα Ford Easy Fuel ενώ, «διαχύτης» στο πίσω τμήμα, λυχνία αλλαγής ταχύτητας (SIL) και σύστημα Auto-Start-Stop είναι επίσης, ενδεικτικά, μερικά από τα στοιχεία του «πακέτου» ECOnetic.

Σε ό,τι αφορά στην τυποποιημένη μέση κατανάλωση, αυτή είναι η χαμηλότερη στην Ευρώπη ανάμεσα σε όλα τα ελαφρά επαγγελματικά της αγοράς. Με τον πετρελαιοκινητήρα των 1,6 λίτρων σε έκδοση ισχύος 95 ίππων στην έκδοση ECOneticαπαιτούνται μόλις 3,3 λίτρα καυσίμου ανά 100 χιλιόμετρα, επίδοση που τοποθετεί το FiestaVan σε δική του κατηγορία. Οι εκπομπές CO2 περιορίζονται στα μόλις 87 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο, τιμή που είναι επίσης η χαμηλότερη της κατηγορίας. Οι συγκεκριμένες τιμές είναι επίσημα η χαμηλότερη που ανακοινώνεται στην κατηγορία και εφάμιλλη υβριδικών οχημάτων.

Άνετη διαβίωση στο εσωτερικό

Το εσωτερικό στο FiestaVan μετά το πρόσφατο φέισλιφτ παραμένει το ίδιο, καθώς ο διάκοσμος, η προσλαμβάνουσα ποιότητα και η εργονομία ήταν ήδη σε υψηλό επίπεδο. Κύρια χαρακτηριστικά στο εσωτερικό της καμπίνας του μικρού Ford συνεχίζουν να είναι η εντυπωσιακή κεντρική κονσόλα και ο πίνακας οργάνων. Ανάλογα και με το επίπεδο εξοπλισμού, στην κεντρική κονσόλα υπάρχουν αρκετά πλήκτρα και διακόπτες, των οποίων όμως η εκμάθηση και εύκολη χρήση είναι εύκολη διαδικασία.

Για τα δεδομένα της κατηγορίας, το Ford προσφέρεται με πολλά στοιχεία εξοπλισμού άνεσης. Υπάρχουν όλα τα συνήθη και από εκεί και πέρα, το πληρέστατο σύστημα συνδεσιμότητας FordSync, μέσω του οποίου ο οδηγός μπορεί να εκτελεί από απλές λειτουργίες όπως το να ελέγχει τις πηγές ήχου του οχήματος έως και να χρησιμοποιεί μέσω φωνητικών εντολών το κινητό του τηλέφωνο, το MP3/iPod να συνδέσει επίσης το τηλέφωνο μέσω Bluetooth για αναπαραγωγή των φακέλων μουσικής της συσκευής του από το ηχοσύστημα του αυτοκινήτου, και πολλά ακόμη «προχωρημένα» χαρακτηριστικά. Η απόδοση του ηχοσυστήματος τέλος είναι υψηλού επιπέδου και δύσκολα παραμορφώνει ακόμη και σε υψηλές εντάσεις.

Σε θέματα ενεργητικής ασφάλειας, ο στάνταρ και προαιρετικός εξοπλισμός υπερκαλύπτουν τα συνήθη για την κατηγορία ενώ, αναφορικά με την παθητική ασφάλεια, στις δοκιμές πρόσκρουσης EuroNCAP το Fiesta έχει αποσπάσει τη μέγιστη δυνατή βαθμολογία με πέντε αστέρια. Υπάρχει σύστημα ηλεκτρονικής ευστάθειας τελευταίας γενιάς (ESC) με σύστημα ελέγχου πρόσφυσης (ΤΑ) –προαιρετικό στη βασική έκδοση, σύστημα προειδοποίησης απώλειας πίεσης ελαστικών ενώ, προαιρετικά διατίθεται και το ενδιαφέρον ActiveCityStop.

Πρόκειται για ένα σύστημα που σκοπό έχει να συμβάλλει στην αποφυγή ατυχημάτων και τον περιορισμό των συγκρούσεων σε συνθήκες πυκνής κυκλοφορίας σε χαμηλές ταχύτητες, λιγότερο από 30 χιλιόμετρα την ώρα, αν το προπορευόμενο όχημα σταματήσει απότομα, τότε το αυτοκίνητο φρενάρει αυτόματα. Το σύστημα Active City Stop έχει βραβευθεί από το Euro NCAP για την καινοτομία του.

Δε λείπει το σύστημα αντιμπλοκαρίσματος των τροχών (ABS) με ηλεκτρονική κατανομή πέδησης (EBD) και στοιχεία όπως το «έξυπνο» σύστημα προστασίας (IPS) με αερόσακους οδηγού και συνοδηγού, πλευρικούς αερόσακους κεφαλής και θώρακα, σε συνδυασμό με ενεργά προσκέφαλα και αερόσακο γονάτων οδηγού (ανάλογα με την έκδοση). Το σύστημα HSA (Hill Start Assist) το οποίο δεν αφήνει το όχημα να κυλήσει πίσω όταν ξεκινήσει σε ανηφόρα συνιστά επίσης μεγάλη ευκολία στην καθημερινή εργασία.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ

Ωφέλιμο Φορτίο 485-508 κιλά

Ωφέλιμο Μήκος Χώρου Φόρτωσης 1.296 χιλιοστά

Ωφέλιμο Πλάτος Χώρου Φόρτωσης 1278 χιλιοστά

Πλάτος Χώρου Φόρτωσης (ανάμεσα στους θόλους) 1004 χιλιοστά

Ωφέλιμο Ύψος Χώρου Φόρτωσης 806 χιλιοστά

Μέγιστος ωφέλιμος όγκος χώρου φόρτωσης 1,0 κυβ. μέτρο

Απόσταση δαπέδου χώρου φόρτωσης από έδαφος 540 χιλιοστά

 

Τιμές Ford Fiesta Van*

 

Εκδόσεις

Προτεινόμενη Τιμή Λιανικής Πώλησης (συμπερ/ται Φ.Π.Α. 23%)

Fiesta Van Base 1.5L Diesel

από € 15.120

Fiesta Van Base ECOnetic 1.6L Diesel

από € 15.820

Fiesta Van Trend 1.25L Βενζίνη

από € 13.735

Fiesta Van Trend 1.5L Diesel

από € 15.820

Fiesta Van Trend ECOnetic 1.6L Diesel

από € 16.770

 

*Οι τιμές που αναγράφονται είναι προτεινόμενες τιμές λιανικής πώλησης και δεν περιλαμβάνουν προωθητικά προγράμματα.

Για περισσότερες λεπτομέρειες, πατήστε εδώ

PreviousNext