Τροχοί & TIR

Το ACTROS αναλαμβάνει τώρα και την οδήγηση

Στην τελική ευθεία για τα αυτόνομα φορτηγά Στις 3 Ιουλίου, στον υπό κατασκευή αυτοκινητόδρομο Α14, στο Μαγδεμβούργο της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, η Mercedes-Benz παρουσίασε μία δυνατή γεύση του π
από Βασίλης Δαραμούσκας | Παρασκευή 01/08/2014 - 00:00
Κοινοποίηση στα Social Media

Στην τελική ευθεία για τα αυτόνομα φορτηγά

 Στις 3 Ιουλίου, στον υπό κατασκευή αυτοκινητόδρομο Α14, στο Μαγδεμβούργο της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, η Mercedes-Benz παρουσίασε μία δυνατή γεύση του πόσο εφικτή είναι η χρήση φορτηγών που κινούνται μόνα τους χωρίς να ασχολείται ο οδηγός με την οδήγηση. Το πρωτότυπο «Mercedes-Benz Future Truck 2025» είναι το μόνο φορτηγό στον κόσμο που μπορεί να κινείται αυτόνομα στο δρόμο, χωρίς να ακολουθεί άλλο όχημα ως πλοηγό, καθώς και να επιβραδύνει ή ακόμη και αλλάζει πορεία σε κατάσταση έκτακτου περιστατικού.

Σύμφωνα με τον κατασκευαστή, τα όσα παρουσιάστηκαν σε παγκόσμια πρεμιέρα στη συγκεκριμένη εκδήλωση, θα είναι εφικτό να αποκτήσουν μαζική εφαρμογή ήδη από το 2025. Τρία είναι τα θέματα που θα πρέπει να επιλυθούν. Καταρχάς, η αλλαγή της ευρωπαϊκής και τοπικής νομοθεσίας που αυτή τη στιγμή απαγορεύουν σε οποιοδήποτε όχημα σε δημόσιο δρόμο να «οδηγεί» μόνο του. Έπειτα, λόγω του όγκου και της μάζας των βαρέων οχημάτων, θα πρέπει το σύστημα να είναι αλάνθαστο για να μην υπάρχουν θέματα ασφάλειας. Τέλος, το Ευρωκοινοβούλιο προτού νομοθετήσει υπέρ της ευρείας χρήσης αυτόνομων οχημάτων, έχει ξεκαθαρίσει ότι, θα πρέπει να υπάρξει η ευρεία αποδοχή των πολιτών της Ε.Ε. Για όλα τα παραπάνω, η Mercedes-Benz φρόντισε να βάλει στην ατζέντα του Ευρωκοινοβουλίου, τη δημιουργία νομοθετικού πλέγματος που να άρει όλα τα υφιστάμενα εμπόδια. Η εκδήλωση προσέλκυσε εκατοντάδες δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο, ευρωβουλευτές, επιφανείς επιστήμονες από ερευνητικά ιδρύματα και πανεπιστήμια και πολλά στελέχη της ευρωπαϊκής Μεταφοράς.

Γνωρίστε το αύριο σήμερα μέσα από τις σελίδες του ΤΡΟΧΟΙ & TIR Αυγούστου που κυκλοφορεί.

PreviousNext