Τροχοί & TIR

Φωτοβολταϊκά σε πούλμαν

Μειωμένη κατανάλωση πετρελαίου κατά 7% εμφανίζουν τα τουριστικά λεωφορεία της FlixBus που πραγματοποιούν το δρομολόγιο Ντόρτμουντ – Λονδίνο και στα οποία τοποθετήθηκαν ηλιακά πάνελ της βρετανικής ετ
Κυριακή 19/04/2020 - 08:00
Κοινοποίηση στα Social Media

Μειωμένη κατανάλωση πετρελαίου κατά 7% εμφανίζουν τα τουριστικά λεωφορεία της FlixBus που πραγματοποιούν το δρομολόγιο Ντόρτμουντ – Λονδίνο και στα οποία τοποθετήθηκαν ηλιακά πάνελ της βρετανικής εταιρείας, TRAILAR.

Συγκεκριμένα, κατά τη περίοδο δοκιμών, διαπιστώθηκε πως κατά μέσο όρο εξοικονομήθηκαν 1,7 λτ. καυσίμου ανά 100 χλμ, κάτι που σημαίνει πως κατά το ημερήσιο δρομολόγιο των 600 χλμ., το κέρδος ήταν περί τα 10 λτ. πετρελαίου. Το παραπάνω συνεπάγεται, βέβαια, και μειωμένες εκπομπές CO2.

Σημειώνεται, πως οι ηλιακοί συλλέκτες θα παράγουν περισσότερη ενέργεια κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Αναλυτικότερα, τα φωτοβολταϊκά, τα οποία έχουν τοποθετηθεί στην οροφή των πούλμαν, είναι ιδιαίτερα λεπτά και ελαφριά ώστε να μην επηρεάζουν την αεροδυναμική των οχημάτων. Αναλαμβάνουν τη φόρτιση της μπαταρίας των λεωφορείων, απαλλάσσοντας τον εναλλάκτη από την ανάγκη λειτουργίας του με τον κινητήρα. Η μπαταρία, τροφοδοτεί με ενέργεια όλες τις περιφερειακές ηλεκτρικές λειτουργίες των πούλμαν, όπως τις θύρες USB, τις πρίζες, τον κλιματισμό, το wi-fi και το σύστημα ψυχαγωγίας πολυμέσων.

Στο ίδιο τεύχος #384

PreviousNext