Τροχοί & TIR

Φίλοι από τα παλιά

Φίλοι από τα παλιά Marienplatz, Μοναχό Marienplatz, Μοναχό Marienplatz, Μοναχό Μοναδικές στιγμές έζησαν οι φίλοι του αυτοκινήτου και κυρίως οι παλιοί αυτοκινητιστ
Sunday 26/02/2012 - 22:26
Κοινοποίηση στα Social Media

Φίλοι από τα παλιά


Marienplatz, Μοναχό


Marienplatz, Μοναχό


Marienplatz, Μοναχό

Μοναδικές στιγμές έζησαν οι φίλοι του αυτοκινήτου και κυρίως οι παλιοί αυτοκινητιστές που βρέθηκαν προσκεκλημένοι
σε μια από τις κεντρικότερες πλατείες της Γερμανίας την Marienplatz στο κέντρο του Μονάχου.

Εκεί είχαν την ευκαιρία να δουν «ζωντανά» μπροστά τους φορτηγά, από το 1911, δηλαδή ενός αιώνα πριν μέχρι σήμερα και μάλιστα του ίδιου κατασκευαστή που βέβαια δεν είναι άλλος από την ΜΑΝ.

Στην καρδιά της βαυαρικής πρωτεύουσας συναντήθηκαν αυτοκινητιστές, στελέχη της ΜΑΝ, δημοσιογράφοι κ.ά. και γιόρτασαν τα 250στά γενέθλια από την ίδρυση της ΜΑΝ και τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Rudolf Diesel, κατασκευαστή του πρώτου κινητήρα εσωτερικής καύσης που σφράγισε την μετέπειτα πορεία της αυτοκίνησης. Αρκεί να σημειώσουμε ότι μόλις λίγα χρόνια μετά το 1903 ντηζελοκινητήρες εξοπλίζουν ferry boat τα οποία διασχίζουν το Κανάλι της Μάγχης με το πλήθος να τα χειροκροτεί και από τις δύο ακτές (Γερμανική και Αγγλική).

Να προσθέσουμε, ωστόσο, ότι ο ίδιος ο Rudolf Diesel στις 29/9/1913 ταξιδεύοντας προς την Αγγλία πεθαίνει κάτω από ανεξήγητες μέχρι σήμερα συνθήκες.

Ένας ακόμη σταθμός στην ιστορία της ΜΑΝ είναι η κατασκευή, το 1923, του πρώτου στον κόσμο κινητήρα άμεσου ψεκασμού, όταν οι άλλοι κατασκευαστές δημιουργούσαν ντηζελοκινητήρες με θάλαμο προανάφλεξης. Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε ότι ο κινητήρας αυτός, άμεσου ψεκασμού της ΜΑΝ απέδιδε την εκπληκτική ισχύ των 45 HP.

Λίγο αργότερα, το 1927, η ΜΑΝ κατασκευάζει έναν 6κύλινδρο κινητήρα με 4 βαλβίδες σε κάθε κύλινδρο ανεβάζοντας την ισχύ στους 110 HP. Παράλληλα, αντιλαμβανόμενοι οι μηχανικοί το πλεονέκτημα της αύξησης της πίεσης ψεκασμού καταφέρνουν να την φτάσουν στα 400 bar.

Η εξέλιξη συνεχίζεται και ολοένα ισχυρότεροι κινητήρες εξοπλίζουν πλέον τα φορτηγά της προπολεμικής περιόδου, μια πορεία τεχνολογικής ανάπτυξης που συνεχίστηκε και μετά τον πόλεμο και είχε σαν αποτέλεσμα φορτηγά με το σήμα της ΜΑΝ να γίνονται ταχύτερα, αποδοτικότερα και το κυριότερο μεταφέροντας μεγαλύτερα φορτία.

PreviousNext