Τροχοί & TIR

Διακίνηση καυσίμων, ο ρόλος των Βυτίων, η νοθεία και τα πρατήρια

Πόσο ασφαλείς είναι οι μεταφορές των καυσίμων σήμερα στους ελληνικούς δρόμους; Σε τι ποσοστό υπάρχει η νοθεία στα καύσιμα με βάση τα στοιχεία του Ε.Μ.Π.; Πώς διασφαλίζεται η μη νόθευση του πετρελαίο
από Νίκος Λιβανός | Sunday 26/02/2012 - 22:26
Κοινοποίηση στα Social Media


Πόσο ασφαλείς είναι οι μεταφορές των καυσίμων σήμερα στους ελληνικούς δρόμους; Σε τι ποσοστό υπάρχει η νοθεία στα καύσιμα με βάση τα στοιχεία του Ε.Μ.Π.; Πώς διασφαλίζεται η μη νόθευση του πετρελαίου από τα διυλιστήρια, τα πρατήρια και τους βυτιοφορείς; Πόσο σύγχρονος είναι ο στόλος των βυτίων τα τελευταία χρόνια και τι πρέπει να αλλάξει στον εφοδιασμό των πρατηρίων, αλλά και γενικότερα στην αλυσίδα της ασφαλούς διακίνησης των καυσίμων;

Στην Ελλάδα σήμερα η μεταφορά των υγρών καυσίμων αντιπροσωπεύει σχεδόν το 90% της μεταφοράς των επικίνδυνων εμπορευμάτων. Είναι, επίσης αλήθεια, ότι ο κλάδος των βυτιοφόρων διαθέτει τα τελευταία χρόνια έναν από τους πιο εξελιγμένους στόλους φορτηγών και σε αυτό βοήθησε σημαντικά η εφαρμογή του ADR. Όμως η ασφαλής μεταφορά των καυσίμων και γενικότερα η διακίνησή τους συνεχίζει να αποτελεί μια αλυσίδα που αποτελείται από τρεις παράγοντες: τα βυτία, τα διυλιστήρια και τα πρατήρια.
Το λαθρεμπόριο, η νοθεία, αλλά και η έλλειψη ενός πιο αυστηρού ελεγκτικού μηχανισμού φαίνεται ότι δεν αποτελούν άγνωστες λέξεις για όσους εμπλέκονται με τη διακίνηση των καυσίμων.

Το Τ&Τ ζήτησε την γνώμη τριών διαφορετικών πλευρών, που γνωρίζουν πολύ καλύτερα από τον καθένα το θέμα της διακίνησης των καυσίμων αλλά και των υπόλοιπων παραμέτρων του. Πρόκειται για τον κ. Άγγελο Φάλαρη, ειδικό γραμματέα της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Βυτιοφόρων Υγρών Καυσίμων, τον κ. Κώστα Θεοφανίδη, πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου Συμβούλων Ασφαλούς Μεταφοράς Επικινδύνων Εμπορευμάτων, επιπλέον ζητήσαμε και την επιστημονική άποψη του Ε.Μ.Π. όπου από το τμήμα Χημικών - Μηχανικών μας ενημέρωσαν ο καθηγητής κ. Ευριπίδης Λόης, ο κ. Φανούρης Ζαννίκος, αναπληρωτής καθηγητής και ο κ. Δημήτρης Καρώνης, βοηθός καθηγητής.

Οι πολύ ενδιαφέρουσες απαντήσεις τους δημοσιεύονται στο ΤΡΟΧΟΙ & TIR Φεβρουαρίου που κυκλοφορεί.

PreviousNext