Τροχοί & TIR

Πράσινος δακτύλιος για οχήματα «Euro 5»

Ελεύθερα κυκλοφορούν στο μικρό δακτύλιο από την 1η Σεπτεμβρίου 2012 όλα τα οχήματα ΙΧ και φορτηγά κάτω των 2,2 τόνων που πληρούν τις προδιαγραφές Euro 5 όσον αφορά τις εκπομπές ρύπων.
Δευτέρα 07/05/2012 - 16:21
Κοινοποίηση στα Social Media

Μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας επιβατηγών αυτοκινήτων, φορτηγών και λεωφορείων στο μικρό και μεγάλο δακτύλιο της Αθήνας.

Από την 1η Σεπτεμβρίου του 2012

Στο κέντρο της Αθήνας που περικλείεται από το δακτύλιο που σχηματίζουν οι λεωφόροι και οδοί: «Αλεξάνδρας – Ζαχάρωφ − Μεσογείων−Φειδιππίδου − Μιχαλακοπούλου − Σπύρου Μερκούρη − Βρυάξιδος − Υμηττού − Ηλ. Ηλιού − Α. Φραντζή − Λ. Συγγρού − Χαμοστέρνας − Πειραιώς − Ιερά Οδός − Κωνσταντινουπόλεως − Αχιλλέως − Πλατεία Καραϊσκάκη − Καρόλου − Μάρνη – 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) – Αλεξάνδρας»,επιτρέπεται η κυκλοφορία χωρίς κανένα περιορισμό: α) των ηλεκτρικών οχημάτων και των οχημάτων που πληρούν εκ κατασκευής τις διατάξεις του Κανονισμού 715/2007 (Euro 5 και Euro 6) ή μεταγενέστερου εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 140g/km, ανεξαρτήτως του καυσίμου που χρησιμοποιούν (βενζίνη, πετρέλαιο, υγραέριο ή συμπιεσμένο φυσικό αέριο), β) των οχημάτων με υβριδικό χαρακτήρα (ηλεκτρικό ή συμβατικού καυσίμου) και των οχημάτων που χρησιμοποιούν για την κίνηση τους αέρια καύσιμα (υγραέριο ή φυσικό αέριο) και τεχνολογίας Euro 4 εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 140g/km.

Από την 1η Σεπτεμβρίου του 2013

Απαγορεύεται η κυκλοφορία των φορτηγών με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος άνω των 2,2 τόνων και των λεωφορείων, πρώτης άδειας κυκλοφορίας στην Ελλάδα πριν την 1−1−1990 στο μεγάλο δακτύλιο που περικλείεται από το δακτύλιο που σχηματίζουν οι λεωφόροι και οδοί: Παραλιακής Λεωφόρου – Αλίμου, Βουλιαγμένης, Ελ. Βενιζέλο – Περιμετρική Υμηττού – Κατεχάκη – Μεσογείων – Αγ. Παρασκευής – Χαλανδρίου – Παπανικολή – (Κ. Παλαιολόγου) – Καποδιστρίου – Κύμης Καστανομής – Χαλανδρίου – Αναγεννήσεως – Εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας – Αθηνών – Θηβών – Γρ. Λαμπράκη έως Κερατσίνι. Στην απαγόρευση αυτή δεν περιλαμβάνονται η Νέα Εθνική Οδός Αθηνών−Λαμίας, η Λεωφόρος Κηφισού και η Λεωφόρος Αθηνών, με εξαίρεση το τμήμα της από τη διασταύρωση της με τη Λεωφόρο Κηφισού έως την οδό Αχιλλέως. Κατά την έναρξη κάθε νέου ημερολογιακού έτους, η παραπάνω χρονολογία (1−1−1990) προσαυξάνεται κατά ένα έτος.

Για τη μεταβατική περίοδο από την 1η Σεπτεμβρίου 2012 μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 2013

Απαγορεύεται η κυκλοφορία των φορτηγών με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος άνω των 2,2 τόνων και των λεωφορείων, πρώτης άδειας κυκλοφορίας στην Ελλάδα πριν την 1−1−1984 στο μεγάλο δακτύλιο που περικλείεται από το δακτύλιο που σχηματίζουν οι λεωφόροι και οδοί: Παραλιακής Λεωφόρου – Αλίμου, Βουλιαγμένης, Ελ. Βενιζέλο – Περιμετρική Υμηττού – Κατεχάκη – Μεσογείων – Αγ. Παρασκευής – Χαλανδρίου – Παπανικολή – (Κ. Παλαιολόγου) – Καποδιστρίου – Κύμης Κατανομής – Χαλανδρίου – Αναγεννήσεως – Εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας – Αθηνών – Θηβών – Γρ. Λαμπράκη έως Κερατσίνι.Στην απαγόρευση αυτή δεν περιλαμβάνονται η Νέα Εθνική Οδός Αθηνών−Λαμίας, η Λεωφόρος Κηφισού και η Λεωφόρος Αθηνών, με εξαίρεση το τμήμα της από τη διασταύρωσή της με τη Λεωφόρο Κηφισού έως την οδό Αχιλλέως.

Τα οχήματα των οποίων η κυκλοφορία επιτρέπεται ελεύθερα στον πράσινο δακτύλιο θα φέρουν ειδικό σήμα πράσινου χρώματος επικολλημένο σε εμφανές σημείο.

PreviousNext