Τροχοί & TIR

Εκπαιδευτική Ημερίδα ασφαλούς οδήγησης

Ομάδα οδηγών βυτιοφόρων μεταφοράς καυσίμων της ΕΚΟ είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν σε θέματα ασφαλούς οδήγησης στη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε η εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων Q&S Qualit
από Μανώλης Αγριμανάκης | Κυριακή 01/11/2015 - 00:00
Κοινοποίηση στα Social Media

Ομάδα οδηγών βυτιοφόρων μεταφοράς καυσίμων της ΕΚΟ είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν σε θέματα ασφαλούς οδήγησης στη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε η εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων Q&S Quality & Safety στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού με χορηγούς τις εταιρείες Αφοί Σαρακάκη (φορτηγά VOLVO) και ΕΛΤΡΕΚΑ (ελαστικά Bridgestone). Στο θεωρητικό σκέλος ο διευθυντής της Q&S Νίκος Μπάκας αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα που αποκτά μια εταιρεία εκπαιδεύοντας τους οδηγούς τους, όπως η μείωση των ατυχημάτων, η μείωση χαμένων εργατοωρών, η μείωση στην κατανάλωση, το μειωμένο κόστος συντήρησης κ.α.

Ομοίως, ανέλυσε τα πλεονεκτήματα της «αμυντικής οδήγησης» όπως η έγκαιρη αναγνώριση και αντίληψη των κινδύνων, ο χρόνος αντίδρασης και η απόσταση ακινητοποίησης του οχήματος, η μείωση του άγχους του οδηγού, η οικονομία στην κατανάλωση κ.α. Στο πρακτικό σκέλος της ημερίδας οι οδηγοί είχαν την ευκαιρία να οδηγήσουν ένα επικαθήμενο βυτίο, να πραγματοποιήσουν φρεναρίσματα πανικού και ταυτόχρονα να αποφύγουν το εμφανιζόμενο εμπόδιο. Σε άλλη πίστα, οδήγησαν τράκτορες και φορτηγά πραγματοποιώντας φρενάρισμα πανικού πάνω σε βρεγμένο οδόστρωμα προκειμένου να καταγραφεί η συμβολή του ABS και η απόσταση ακινητοποίησης του οχήματος.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής πωλήσεων της Volvo Φίλιππος Μενάγιας αναφέρθηκε στη συμβολή της σύγχρονης τεχνολογίας στην αποφυγή των ατυχημάτων και στα συστήματα που ενσωματώνουν τα φορτηγά VOLVO όπως αυτό για την έγκαιρη ειδοποίηση αλλαγής λωρίδας, το adaptive Cruise Control, το σύστημα εγρήγορσης του οδηγού σε περίπτωση που εμφανίσει σημάδια νύστας, το σύστημα προειδοποίησης για σύγκρουση και ενεργοποίησης του φρένου έκτακτης ανάγκης κ.α. Τέλος, ο κ. Κωνσταντίνος Παραδείσης, τεχνικός σύμβουλος της Bridgestone αναφέρθηκε στη σημασία των ελαστικών στην ασφάλεια των φορτηγών.

PreviousNext