Τροχοί & TIR

Φεύγει η υπηρεσία UberΧ από την Ελλάδα

Η Uber ανακοίνωσε την απόφασή της να αναστείλει τη λειτουργία της στην Ελλάδα, με το αιτιολογικό ότι η νέα νομοθεσία που ψηφίστηκε θέτει περιορισμούς στη συγκεκριμένη υπηρεσία. Πραγματικά, σύμφωνα μ
Πέμπτη 05/04/2018 - 17:14
Κοινοποίηση στα Social Media

Η Uber ανακοίνωσε την απόφασή της να αναστείλει τη λειτουργία της στην Ελλάδα, με το αιτιολογικό ότι η νέα νομοθεσία που ψηφίστηκε θέτει περιορισμούς στη συγκεκριμένη υπηρεσία.

Πραγματικά, σύμφωνα με το νόμο 4530/2018 που ψηφίστηκε πριν λίγες ημέρες και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 59/Α/18 απαιτείται ειδική άδεια από το υπ. Μεταφορών για την παροχή υπηρεσίας ηλεκτρονικής ή τηλεφωνικής διαμεσολάβησης για τη μεταφορά επιβατών με όχημα ΕΔΧ (ταξί). Άδεια, επίσης, απαιτείται και αν για την υπηρεσία της μεταφοράς χρησιμοποιείται επιβατικό αυτοκίνητο (ΕΙΧ), όπως είναι η υπηρεσία UberX της Uber.

Ωστόσο, τα δικαιολογητικά για μια τέτοια αδειοδότηση είναι εξαιρετικά αυστηρά και επιπλέον συνδέονται και με το φορολογητέο εισόδημα εκείνου που μισθώνει το ΕΙΧ. Για τους παραβάτες, τα πρόστιμα ξεκινούν από τις 5.000 ευρώ και φτάνουν τις 50.000 ευρώ και παράλληλα προβλέπεται η αφαίρεση της άδειας οδήγησης.

«Νέα τοπική νομοθεσία ψηφίστηκε πρόσφατα, με προβλέψεις που έχουν αντίκτυπο στις υπηρεσίες μεταφορικού έργου (ride-sharing services)», ανέφερε στη σχετική ανακοίνωσή της η Uber για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, όπως μετέδωσε το Reuters. «Πρέπει να εξετάσουμε αν και πώς μπορούμε να λειτουργήσουμε εντός του νέου πλαισίου και έτσι αναστέλλουμε το UberX στην Αθήνα από την Τρίτη (10 Απριλίου) μέχρι να βρούμε μια κατάλληλη λύση», καταλήγει η ανακοίνωση της εταιρείας.

Η Uber δραστηριοποιείται στην Ευρώπη από το 2011 και έχει από τότε αντιμετωπίσει αντιδράσεις, δικαστικές μάχες και απαγορεύσεις. Τελευταία έχει υιοθετήσει μια περισσότερο διαλλακτική στάση χάρη στη νέα CEO της, Dara Khosrowshahi, αναστέλλοντας τη δράση της σε διάφορες πόλεις, προκειμένου να συμμορφωθεί με τους τοπικούς νόμους.

PreviousNext