Τροχοί & TIR

Κοντά στις προτάσεις της Ο.Φ.Α.Ε. το «πακέτο κινητικότητας» της Ε.Ε.

Θετικές για τη χώρα μας αποτίμησε η ΟΦΑΕ τις προτάσεις των μέτρων του Πακέτου Κινητικότητας της Ε.Ε. οι οποίες υπερψηφίστηκαν στο πλαίσιο των εργασιών της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωκ
Κυριακή 08/07/2018 - 14:00
Κοινοποίηση στα Social Media

Θετικές για τη χώρα μας αποτίμησε η ΟΦΑΕ τις προτάσεις των μέτρων του Πακέτου Κινητικότητας της Ε.Ε. οι οποίες υπερψηφίστηκαν στο πλαίσιο των εργασιών της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωκοινοβουλίου.

Η ΟΦΑΕ καλωσορίζει τα αποτελέσματα αυτής της ψηφοφορίας, αναφέρει σε ανακοίνωσή της «καθώς σε μια προσπάθεια να βρεθούν κοινές συμβιβαστικές προτάσεις προς το κοινό συμφέρον όλων των Κρατών Μελών της ΕΕ, τα αποτελέσματα βρίσκονται προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ συγκλίνουν κατά ένα μεγάλο βαθμό με τις προτάσεις που έχει καταθέσει επισήμως η ΟΦΑΕ προς τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. με πρωταρχικό σκοπό τη διασφάλιση του υγιούς ανταγωνισμού στον κλάδο των οδικών μεταφορών».

Στη συνέχεια, η ΟΦΑΕ αναφέρει επιγραμματικά τα βασικά χαρακτηριστικά των προτάσεων που υπερψηφίστηκαν από την επιτροπή Μεταφορών του ΕΚ τα οποία είναι:

n Η εφαρμογή των διατάξεων της Οδηγίας απόσπασης εργαζομένων στη διενέργεια ενδομεταφορών (καμποτάζ), προκειμένου να περιοριστεί η παραβατικότητα που παρατηρείται έως σήμερα,

n Την εξαίρεση των διεθνών μεταφορών (διμερών και τράνζιτ) από την οδηγία απόσπασης εργαζομένων, καθώς η αντίθετη περίπτωση θα δημιουργήσει διοικητικές και οικονομικές επιβαρύνσεις για τις εταιρείες διεθνών μεταφορών, ενώ παράλληλα θα αποτελέσει τροχοπέδη στην θεμελιώδη αρχή της ΕΕ για την ελεύθερη διακίνηση εμπορευμάτων, υπηρεσιών και επιβατών.

n Περισσότερη ευελιξία στους κανόνες ωρών οδήγησης και ανάπαυσης, δίνοντας τη δυνατότητα στους οδηγούς από περιφερειακές χώρες της ΕΕ να επιστρέφουν στο σπίτι τους για την ανάπαυσή τους, βελτιώνοντας σημαντικά κατά αυτόν τον τρόπο τις κοινωνικές συνθήκες εργασίας για τους επαγγελματίες οδηγούς διεθνών μεταφορών.

n Τον χρονικό περιορισμό στη διενέργεια μεταφορών σε Κράτος Μέλος διαφορετικό από τη χώρα ταξινόμησης του οχήματος.

Μετά την έγκριση του αποτελέσματος αυτής της ψηφοφορίας και από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου θα ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των τριών θεσμικών οργάνων της Επιτροπής για την οριστική υιοθέτηση του «Πακέτου Κινητικότητας».

Καταλήγοντας στην ανακοίνωσή της η ΟΦΑΕ επισημαίνει ότι «στηρίζει την έγκριση των προτάσεων της επιτροπής TRAN από την Ολομέλεια, καθώς οποιαδήποτε καθυστέρηση στην έναρξη των τελικών διαπραγματεύσεων θα λειτουργήσει εις βάρος του κλάδου των οδικών μεταφορών και την αποκατάσταση του υγιούς ανταγωνισμού στην ευρωπαϊκή αγορά».

PreviousNext