Τροχοί & TIR

Νέο Ford Transit: Η τεχνολογία στην υπηρεσία της ασφάλειας

Το νέο, μεγάλο Ford Transit (ή Transit των 2 τόνων) αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες στην ελληνική αγορά, με σειρά αναβαθμίσεων και βελτιώσεων που το τοποθετούν στην τεχνολογική αιχμή της κατηγορία
Παρασκευή 19/07/2019 - 08:00
Κοινοποίηση στα Social Media

Το νέο, μεγάλο Ford Transit (ή Transit των 2 τόνων) αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες στην ελληνική αγορά, με σειρά αναβαθμίσεων και βελτιώσεων που το τοποθετούν στην τεχνολογική αιχμή της κατηγορίας. Οι αλλαγές σε μηχανικά μέρη και γραμμή μετάδοσης κίνησης είναι εντυπωσιακές, και περιλαμβάνουν νέα γκάμα κινητήρων Euro 6.2 με ισχύ έως 185 hp και ροπή έως 415 Nm, ντίζελ κινητήρα με «ήπια» (48 volt) υβριδική τεχνολογία (mHEV), 10άρι αυτόματο σασμάν και πολλά ακόμη που αυξάνουν σημαντικά την αποδοτικότητα, αλλά εξίσου σημαντική είναι η καινοτόμα προσέγγιση σε συστήματα ενεργητικής ασφάλειας και νέες τεχνολογίες υποστήριξης οδήγησης. Είτε αναφερόμαστε σε αναβάθμιση του επιπέδου ενεργητικής ασφάλειας, είτε στην άνεση οδήγησης, το μεγαλύτερο LCV που κατασκευάζει η Ford είναι πραγματική υπερπαραγωγή.

Νέο σύστημα διεύθυνσης με ηλεκτρική υποβοήθηση

Όπως είναι το σύνηθες για μοντέλο με το μπλε οβάλ στη μάσκα, έχει δοθεί μεγάλη έμφαση στην οδική συμπεριφορά και τα δυναμικά χαρακτηριστικά του οχήματος. Εδώ, η σημαντική είδηση είναι η τοποθέτηση συστήματος διεύθυνσης με ηλεκτρική υποβοήθηση (EPAS), το οποίο κρίθηκε απαραίτητο μεταξύ άλλων και ως βάση για να «κάτσουν» πάνω του όλα τα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης. Αποτελεί δηλαδή τη βάση για τεχνολογίες υποστήριξης όπως Active Park Assist (σύστημα υποβοήθησης παρκαρίσματος) και Lane-Keeping Aid, για αυτόματη αποφυγή αθέλητης αλλαγής λωρίδας. Το νέο σύστημα διεύθυνσης, χαρακτηρίζεται από ακρίβεια, εξαιρετικό ζύγισμα, είναι ελαφρύ και εύκολο στις χαμηλές ταχύτητες στην πόλη, βαραίνει όσο πρέπει στο ταξίδι στην εθνική και περιστρέφεται ιδανικά μέσα στα χέρια του οδηγού κατά την επαναφορά.

Οι οδηγοί μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν το Efficient Drive Mode, ένα πρωτοποριακό προγνωστικό σύστημα, το οποίο κάνει χρήση του συστήματος εντοπισμού GPS, για προληπτικές συμβουλές οδήγησης ώστε να επιτυγχάνεται βέλτιστη οικονομία καυσίμου. Για πρώτη φορά επίσης, ο οδηγός του Transit θα μπορεί να επιλέγει ανάμεσα σε διάφορα «προφίλ» οδήγησης (Selectable Drive Modes) που αλλάζουν (μεταξύ άλλων) τη χαρτογράφηση του κινητήρα ανάλογα με τις συνθήκες: Eco Mode, Slippery Mode, Mud/Rut Mode για τετρακίνητα μοντέλα και Tow/Haul Mode για ομαλή παραγωγή ισχύος κατά τη ρυμούλκηση μεγάλων τρέιλερ ή σκαφών που ζυγίζουν πάνω από το απόβαρο του οχήματος. Το Auto Start-Stop παραμένει στάνταρ σε όλη τη γκάμα.

Υπερπαραγωγή

Τα ηλεκτρονικά συστήματα ενεργητικής ασφάλειας και υποβοήθησης οδήγησης του νέου Transit συνιστούν μία εντυπωσιακή λίστα που τοποθετεί το μοντέλο στην τεχνολογική κορυφή, αυξάνοντας ταυτόχρονα την αποδοτικότητα και την παραγωγικότητα. Μεταξύ αυτών είναι:

  •  Σύστημα απαλοιφής τυφλής γωνίας Blind Spot Information System με σύστημα Trailer Tow, με εκτεταμένη ζώνη τυφλού σημείου που καλύπτει το όχημα και ένα τρέιλερ μήκους έως 10 μέτρα.
  •  Intelligent Adaptive Cruise Control, το οποίο συνδυάζει τη λειτουργικότητα των Traffic Sign Recognition και Adaptive Cruise Control για να βοηθά τους οδηγούς να παραμένουν εντός των νόμιμων ορίων ταχύτητας
  •  Αναβαθμισμένο Lane-Keeping System
  •  Pre-Collision Assist με Pedestrian Detection, τώρα ανιχνεύει πεζούς τη νύχτα που φωτίζονται από τους προβολείς Ιδιαίτερης αναφοράς αξίζουν τα συστήματα θέασης με κάμερες, σένσορες και ραντάρ, που πέρα από το μειωμένο στρες στην εργασία, προλαμβάνουν δαπανηρές μικρο-συγκρούσεις και επικίνδυνες καταστάσεις. Τα περισσότερα από αυτά, κάνουν στο νέο Transit παγκόσμια πρεμιέρα σε μεγάλο van.
  •  Πίσω κάμερες με ευρυγώνιους φακούς βοηθούν τους οδηγούς να βλέπουν αντίθετα ερχόμενα οχήματα όταν εξέρχονται από στενό χώρο στάθμευσης σε πολυσύχναστους δρόμους ή όταν κάνουν όπισθεν.
  •  Ψηλά τοποθετημένη κάμερα οπισθοπορείας, προσφέρει βελτιωμένη ορατότητα κατά την όπισθεν πορεία, κυρίως με τις πόρτες ανοιχτές
  •  Parking Aid, αναβαθμισμένο με πρόσθετους, πλευρικούς αισθητήρες
  •  Active Park Assist (APA), βοηθά τους οδηγούς να βρίσκουν κατάλληλους χώρους και να παρκάρουν παράλληλα ή μπροστά από άλλα οχήματα
  •  Park-Out Assist, βοηθά τους οδηγούς να εξέρχονται από παράλληλους χώρους στάθμευσης
  •  Τελευταίο, και πιθανότατα πιο σημαντικό, νέο Cross Traffic Alert προειδοποιεί τους οδηγούς όταν βγαίνουν με όπισθεν από ένα χώρο στάθμευσης για ανίχνευση τυχόν οχημάτων πίσω τους.

Hotspot… van

Σε ό,τι έχει να κάνει με συνδεσιμότητα, το νέο Transit διατίθεται με ένα μόντεμ FordPass Connect1. Το σύστημα προσφέρει μια σειρά από ενδιαφέρουσες δυνατότητες, που περιλαμβάνουν από 4G WiFi2 για έως δέκα συσκευές έως ενημερώσεις οδικής κυκλοφορίας σε πραγματικό χρόνο που φορτώνονται απευθείας στο σύστημα πλοήγησης του αυτοκινήτου. Συνδυάζοντάς το με την εφαρμογή FordPass στο τηλέφωνο, ο επαγγελματίας θα μπορεί να ελέγχει αν κλείδωσε τις πόρτες και στη συνέχεια να τις κλειδώνει ή να τις ξεκλειδώνει ασύρματα. Μπορεί ακόμη να βλέπει την τοποθεσία του βαν στον χάρτη και συνεπώς να μην χρειάζεται να ανησυχεί μήπως ξεχάσε πού έχει σταθμεύσει όταν θα βρίσκεται σε μη γνώριμες περιοχές.

Άπλετοι χώροι στην καμπίνα
PreviousNext