Τροχοί & TIR

Επίσκεψη στο Truck Stop Iowa 80

Το αμερικάνικο όνειρο, η οδήγηση ενός μακρυμούρικου φορτηγού στους αυτοκινητόδρομους των Η.Π.Α αποτελεί ακόμη και στις μέρες μας πρόκληση για αρκετούς Έλληνες οδηγούς. Είναι η φύση της δουλειάς τέτο
από Παύλος Μαυρομύτης | Τρίτη 22/02/2022 - 12:50
Κοινοποίηση στα Social Media
truck stop lowa

Το αμερικάνικο όνειρο, η οδήγηση ενός μακρυμούρικου φορτηγού στους αυτοκινητόδρομους των Η.Π.Α αποτελεί ακόμη και στις μέρες μας πρόκληση για αρκετούς Έλληνες οδηγούς. Είναι η φύση της δουλειάς τέτοια που απαιτεί πολυήμερες διανυκτερεύσεις στην καμπίνα και χιλιάδες μοναχικά χιλιόμετρα με μοναδικό συνοδηγό τη λευκή γραμμή του οδοστρώματος. Τα μακρυμούρικα φορτηγά με τις μεγάλες σε διαστάσεις καμπίνες υπόσχονται ξεκούραστα ταξίδια και μια μοναδική εμπειρία οδήγησης.

Σήμερα στην Αμερική εργάζονται αρκετοί Έλληνες οδηγοί και ένας από αυτούς είναι ένας γνώριμος του περιοδικού από τα παλιά, ο Ιωσήφ Μαριδάκης ο οποίος με το βυτίο του ταξιδεύει προς το Μίσιγκαν, το Οχάιο, την Ιντιάνα, το Ιλλινόις, το Κεντάκι και την Καλιφόρνια.

Τα ωράριά του τα κάνει σε διάφορα Truck Stops και πρόσφατα βρέθηκε στο μεγαλύτερο των Η.Π.Α, το Truck Stop Iowa 80 από το οποίο μας εξασφάλισε πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Η Disneyland των φορτηγών

Στην Ανατολική άκρη της πόλης Iowa, κοντά στο Μισσισιπή ποταμό, οι οδηγοί θα συναντήσουν ένα μέρος που όμοιό του δεν υπάρχει σε όλο τον κόσμο. Το Truck Stop Iowa 80, το μεγαλύτερο στο είδος του σε όλο τον κόσμο, ιδρύθηκε το 1964 και καθημερινά το επισκέπτονται εκατοντάδες οδηγοί και ταξιδιώτες. Κάποιοι λένε ότι το συγκεκριμένο Truck Stop είναι σαν μια μικρή πόλη, άλλοι το παρομοιάζουν με την Disneyland των φορτηγών και σε αυτό που συμφωνούν όλοι, είναι ότι πρόκειται για ένα μέρος που όλοι πρέπει να επισκεφτούν.

Στον προαύλιο χώρο υπάρχουν αρκετές ρεμίζες για τη στάθμευση των φορτηγών ενώ στο εσωτερικό του το εστιατόριο προσφέρει σπιτικό φαγητό σε προσιτές τιμές, όλο το 24ωρο. Επίσης να αναφέρουμε ότι στον εξωτερικό χώρο κάθε χρόνο διοργανώνονται Truck Festival με τη συμμετοχή εκατοντάδων φορτηγών από την ευρύτερη περιοχή.

Μουσείο με αντίκες

Επίσης στο Iowa 80 στεγάζεται μουσείο φορτηγού και αποτελεί ένα όνειρο του ιδρυτή του Truck Stop, Bill Moon. Ο ίδιος είχε πάθος να συλλέγει φορτηγά και αντίκες αλλά και ξεχωριστά φορτηγά. Αυτή τη συλλογή του τη μοιράστηκε με το κοινό μέσω του μουσείου του. Κάθε φορτηγό έχει μια ξεχωριστή ιστορία να πει και μπορεί ζωντανέψει θρύλους και μνήμες από το παρελθόν. Πολλά σπάνια και μοναδικά φορτηγά εκτίθενται στους επισκέπτες, οι οποίοι επιπλέον έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ταινίες μικρού μήκους με την ιστορία των φορτηγών και έτσι μπορεί κάποιος να αντλήσει περισσότερες πληροφορίες για τα φορτηγά του παρελθόντος. Υπάρχουν πάνω από εκατό φορτηγά αντίκες που εκτίθενται στο μουσείο, 304 αυθεντικές πινακίδες βενζίνης και 24 vintage αντλίες βενζίνης. Το πιο παλιό μοντέλο που εκτίθεται είναι ένα μοντέλο του 1903.

Μέσω του μουσείου προβάλλεται ο σημαντικός ρόλος των φορτηγών στην καθημερινότητα και στην ομαλή τροφοδοσία της αγοράς με εμπορεύματα. Προωθείται η θετική εικόνα του κλάδου των μεταφορών και των επαγγελματιών οδηγών. Στόχος των υπευθύνων είναι η απόκτηση νέων εκθεμάτων έτσι ώστε να βελτιώνεται η εμπειρία των επισκεπτών.

Τέλος το Iowa 80 είναι ένα εξαιρετικό μέρος για τους εκπαιδευτικούς, ώστε να εμπλουτίσουν οι μαθητές τις γνώσεις τους, να περιηγηθούν στα εκθέματα και να δουν ιστορικά χρονοδιαγράμματα για να κατανοήσουν πόσο έχει αλλάξει η μεταφορά με την πάροδο του χρόνου.

Θαυμάστε περισσότερα μουσειακά εκθέματα στο TRUCK No 1 που κυκλοφορεί μαζί με το ΤΡΟΧΟΙ & TIR φεβρουαρίου

Φωτογραφίες: Ιωσήφ Μαριδάκης

PreviousNext