Τροχοί & TIR

Volvo FH Electric: Το πρώτο ηλεκτρικό «Φορτηγό της Χρονιάς»

Τι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξη του FH Electric ως νικητή
από Βασίλης Δαραμούσκας | Τετάρτη 22/11/2023 - 23:49
Κοινοποίηση στα Social Media
Volvo FH Electric: Το πρώτο ηλεκτρικό «Φορτηγό της Χρονιάς»
Volvo FH Electric: Το πρώτο ηλεκτρικό «Φορτηγό της Χρονιάς»

Η σειρά FH Electric της Volvo Trucks εξελέγη «Διεθνές Φορτηγό της Χρονιάς 2024» από κριτική επιτροπή αποτελούμενη από 24 συντάκτες των κορυφαίων μέσων του ειδικού Τύπου σε όλη την Ευρώπη. Το βραβείο απονεμήθηκε στον Roger Alm, Πρόεδρο της Volvo Trucks, απονεμήθηκε το σημαντικό βραβείο κατά τη διάρκεια της Solutrans, της μεγάλης έκθεσης επαγγελματικών οχημάτων, στη Λυών της Γαλλίας. 

Το μεγάλο ηλεκτρικό φορτηγό του Σουηδού κατασκευαστή φορτηγών αντιμετώπισε σημαντικό ανταγωνισμό από το επίσης ηλεκτρικό  eActros 300/400 της Mercedes-Benz, και το ηλεκτρικό φορτηγό (BEV) 45S της Scania.

 Με βάση τους κανόνες του International Truck of the Year (IToY), το ετήσιο βραβείο απονέμεται στο φορτηγό που εισήχθη στην αγορά κατά τους προηγούμενους 12 μήνες, και συνέβαλλε στην αποδοτικότητα των οδικών μεταφορών. Η απόφαση αυτή βασίζεται σε διάφορα κρίσιμα κριτήρια, όπως η τεχνολογική καινοτομία, η άνεση οδήγησης, η ασφάλεια, τα δυναμικά χαρακτηριστικά, η μειωμένη κατανάλωση, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και το συνολικό κόστος ιδιοκτησίας (TCO).


Για πρώτη φορά στην ιστορία θεσμού του Διεθνούς Βραβείου Φορτηγού της Χρονιάς - οι ρίζες του οποίου χρονολογούνται πίσω στο 1977 - ένα ηλεκτρικό φορτηγό μαζικής παραγωγής κερδίζει αυτό το βραβείο. Επιπλέον, τέσσερα οχήματα από τα πέντε που περιλαμβάνονται στη φετινή τελική λίστα υποψήφιων μοντέλων, είναι ηλεκτροκίνητα μοντέλα με μπαταρία και μηδενικές εκπομπές ρύπων. Είναι η απόδειξη ότι η ενεργειακή μετάβαση κερδίζει έδαφος στη Μεταφορά, παρόλο που στην Ε.Ε. δεν έχουν ακόμη δημιουργηθεί οι κατάλληλες υποδομές που να επιτρέπουν την απρόσκοπτη χρήση αμιγώς ηλεκτρικών βαρέων επαγγελματικών οχημάτων.

Το βραβείο απονεμήθηκε στον Roger Alm, Πρόεδρο της Volvo Trucks, απονεμήθηκε το σημαντικό βραβείο κατά τη διάρκεια της Solutrans, της μεγάλης έκθεσης επαγγελματικών οχημάτων, στη Λυών της Γαλλίας.
Το βραβείο απονεμήθηκε στον Roger Alm, Πρόεδρο της Volvo Trucks, απονεμήθηκε το σημαντικό βραβείο κατά τη διάρκεια της Solutrans, της μεγάλης έκθεσης επαγγελματικών οχημάτων, στη Λυών της Γαλλίας.

Το βραβείο απονεμήθηκε στον Roger Alm, Πρόεδρο της VolvoTrucks, απονεμήθηκε το σημαντικό βραβείο κατά τη διάρκεια της Solutrans, της μεγάλης έκθεσης επαγγελματικών οχημάτων, στη Λυών της Γαλλίας. 


Οι δημοσιογράφοι του IToY, με τον συντάκτη του T&T Βασίλη Δαραμούσκα να εκπροσωπεί την Ελλάδα, επαίνεσαν την εκμετάλλευση, την απρόσκοπτη επιτάχυνση, την ησυχία και τη συμπεριφορά χωρίς κραδασμούς του εξαιρετικά αποδοτικού ηλεκτρικού συστήματος κίνησης του FH Electric, που βασίζεται σε δύο ή τρεις ηλεκτρικά μοτέρ συνεχούς ισχύος 330 ή 490 kW, σε συνδυασμό με το τελευταίας γενιάς κιβώτιο ταχυτήτων I-Shift. Εξίσου καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξη του FH Electric ως νικητή ήταν η μεγάλη προσφορά διαμορφώσεων αξόνων για τράκτορες και μονά φορτηγά, η διαθεσιμότητα τεσσάρων εκδόσεων καμπίνας, καθώς και το modular διαθέσιμο πακέτο μπαταριών - από δύο έως έξι - σύμφωνα με ανάλογα με τις απαιτήσεις της κάθε μεταφορικής εφαρμογής.


Συνοψίζοντας την ψηφοφορία της κριτικής επιτροπής, ο πρόεδρος του Διεθνούς Φορτηγού της Χρονιάς, Gianenrico Griffini, δήλωσε: «Με το FH Electric η Volvo Trucks δημιούργησε μία σειρά BEV, κατάλληλη για ένα ευρύ φάσμα μεταφορικών εφαρμογών. Είναι η απόδειξη ότι η ενεργειακή μετάβαση κερδίζει έδαφος ακόμα και στο σημερινό δύσκολο επιχειρηματικά για τους αυτοκινητιστές περιβάλλον.»
*Οι δημοσιογράφοι του IToY θα ήθελαν να ευχαριστήσουν την Dekra για την ανεξάρτητη ταξινόμηση των ψήφων όλων των μελών της κριτικής επιτροπής IToY και την πιστοποίηση του τελικού αποτελέσματος.
 

PreviousNext