Τροχοί & TIR

Οδηγοί και φορτία σε κίνδυνο. Η ΕΕ χρειάζεται επειγόντως ασφαλέστερα parking φορτηγών

Εξακολουθεί να υπάρχει σοβαρή έλλειψη. Χρειάζεται πρόσθετη χρηματοδότηση
Τρίτη 12/03/2024 - 12:46
Κοινοποίηση στα Social Media
φωτό: On Turtle La Jonquera
φωτό: On Turtle La Jonquera

Η IRU επανέλαβε την επείγουσα ανάγκη για πιο ασφαλείς χώρους στάθμευσης σε διάσκεψη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μετά τη συζήτηση ακολούθησε η τελετή βράβευσης Excellence in Truck Parking. Οι νικητές βρίσκονται στη Γαλλία και την Ισπανία.

Στο ετήσιο συνέδριο που διοργανώνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφαλούς Στάθμευσης (ESPORG), η IRU τόνισε εκ νέου ότι εξακολουθεί να υπάρχει σοβαρή έλλειψη ασφαλών χώρων στάθμευσης.

Η Διευθύντρια της IRU Raluca Marian, η οποία συμμετείχε σε μια ομάδα εμπειρογνωμόνων του κλάδου, είπε: «Παρά ορισμένα θετικά σημάδια όσον αφορά την κατανομή της χρηματοδότησης της ΕΕ, πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα για να δημιουργηθεί ένα δίκτυο ασφαλών χώρων στάθμευσης φορτηγών σε όλη την ΕΕ. Τα κράτη μέλη, οι περιφερειακές και τοπικές αρχές δεν έχουν τις συνθήκες εργασίας των οδηγών μας και την ασφάλειά τους ως προτεραιότητα. Ελπίζουμε ότι θα διατεθεί πρόσθετη χρηματοδότηση την επόμενη πενταετία».

«Ο πρόσφατος κανονισμός ΔΕΔ-Μ έθεσε δεσμευτικούς στόχους για τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν την ανάπτυξη parking φορτηγών κάθε 150 χιλιόμετρα, αλλά η προθεσμία του 2040 αργεί πολύ», πρόσθεσε.

Η έλλειψη ασφαλών χώρων στάθμευσης συμβάλλει επίσης στον κίνδυνο κλοπής των φορτίων. Χώρες της ΕΕ, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Σουηδία, συνεχίζουν να περιλαμβάνονται στον κατάλογο των χωρών που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με κλοπές φορτίων, σύμφωνα με την Ένωση Προστασίας Μεταφερόμενων Περιουσιακών Στοιχείων. Η κλοπή αγαθών υψηλής αξίας έχει ως αποτέλεσμα εκατομμύρια ζημίες για τις μεταφορικές εταιρείες κάθε χρόνο.

Ευρωπαϊκό βραβείο parking φορτηγών

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με την τελετή απονομής βραβείων «Excellence in Truck Parking». Η πρωτοβουλία στοχεύει στην προώθηση της αριστείας και στη διάδοση καλών πρακτικών για τη βελτίωση της ασφάλειας και των ανέσεων των χώρων στάθμευσης.

Η κριτική επιτροπή βράβευσε επίσης τον χώρο στάθμευσης «On Turtle La Jonquera», που βρίσκεται στην Ισπανία, ως τον καλύτερο μικρό χώρο (έως 50 θέσεις), για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Πηγή: IRU

PreviousNext