Τροχοί & TIR

Πώς γίνεται η μεταβίβαση των ρυμουλκούμενων

Με έγγραφη συμφωνία πωλητή – αγοραστή που υπογράφεται στην υπηρεσία Μεταφορών γίνεται η μεταβίβαση κάθε ρυμουλκούμενου και ο αρμόδιος υπάλληλος εκδίδει νέα άδεια κυκλοφορίας την οποία παραδίδει στον
Παρασκευή 24/03/2023 - 14:22
Κοινοποίηση στα Social Media

Με έγγραφη συμφωνία πωλητή – αγοραστή που υπογράφεται στην υπηρεσία Μεταφορών γίνεται η μεταβίβαση κάθε ρυμουλκούμενου και ο αρμόδιος υπάλληλος εκδίδει νέα άδεια κυκλοφορίας την οποία παραδίδει στον αγοραστή.

Τα παραπάνω προβλέπονται σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τίτλο «Μέτρα στήριξης των συγγενών των θυμάτων και των πληγέντων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών…» κ.λπ. που κατατέθηκε στη Βουλή και ορίζει τον τρόπο μεταβίβασης κυριότητας οχημάτων κατηγορίας Ο (ρυμουλκούμενων).

Ειδικότερα, η νέα ρύθμιση ορίζει τα παρακάτω:

Άρθρο 89

Μεταβίβαση κυριότητας οχημάτων κατηγορίας Ο

1. Η άδεια κυκλοφορίας οχήματος κατηγορίας Ο, που έχει τεθεί σε κυκλοφορία ως ανεξάρτητο όχημα, είναι τίτλος κυριότητας του οχήματος.

2. Η μεταβίβαση της κυριότητας από επαχθή αιτία (πώληση) των ρυμουλκούμενων οχημάτων, συντελείται με έγγραφη συμφωνία των μερών, που καταχωρίζεται με ευθύνη τους στην οικεία θέση της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος. Ο αρμόδιος υπάλληλος της υπηρεσίας μεταφορών και επικοινωνιών της περιφέρειας, ενώπιον του οποίου γίνεται η πράξη της μεταβίβασης, κρατάει την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος που μεταβιβάστηκε και αμέσως, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Αδειών Κυκλοφορίας, εκδίδει νέα άδεια κυκλοφορίας στο όνομα του αγοραστή, η οποία και παραδίδεται στον νέο αγοραστή.

3. Εάν το ρυμουλκούμενο όχημα, που μεταβιβάζεται, δεν τίθεται αμέσως σε κυκλοφορία από τον αγοραστή (μεταβίβαση ως εμπόρευμα), κατατίθενται οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας του οχήματος και εκδίδεται στο όνομα του αγοραστή έντυπο άδειας κυκλοφορίας με την παρατήρηση «ΟΧΙ ΓΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ». Κατά τα λοιπά, η μεταβίβαση συντελείται σύμφωνα με τα παραπάνω. 

Τέλος ανταλλακτικών πινακίδων ρυμουλκούμενων

Ορίζεται, επίσης, ότι το τέλος υπέρ του Δημοσίου, για τη χορήγηση ανταλλακτικών πινακίδων σε οχήματα κατηγορίας Ο, με ανεξάρτητη άδεια κυκλοφορίας λόγω φθοράς, καταστροφής, κλοπής ή απώλειάς τους, ορίζεται στα δεκαπέντε (15) ευρώ για την πρώτη φορά και τριάντα (30) ευρώ: α) για τη δεύτερη φορά και β) για κάθε επόμενη φορά. Σε περίπτωση απώλειας, κλοπής, φθοράς ή καταστροφής κρατικών πινακίδων οχημάτων κατηγορίας Ο, χορηγούνται ανταλλακτικές πινακίδες με νέο αριθμό κυκλοφορίας.

PreviousNext