Τροχοί & TIR

Στοχευμένοι έλεγχοι για φορτηγά που φέρουν μηχανισμούς αλλοίωσης στοιχείων ταχογράφου

Παρά τους ελέγχους και τις δυνατότητες των συνεργείων της Αστυνομίας να αποκαλύπτουν παράνομες συνδέσεις για αλλοίωση στοιχείων των διαγραμμάτων, πολλοί είναι οι αυτοκινητιστές που εξακολουθούν να «
Δευτέρα 11/01/2021 - 09:33
Κοινοποίηση στα Social Media

Παρά τους ελέγχους και τις δυνατότητες των συνεργείων της Αστυνομίας να αποκαλύπτουν παράνομες συνδέσεις για αλλοίωση στοιχείων των διαγραμμάτων, πολλοί είναι οι αυτοκινητιστές που εξακολουθούν να «πειράζουν» τους ταχογράφους τους.

Για μια ακόμη φορά, το Τμήμα Τροχαίας Λητής στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιώντας στοχευμένους έλεγχους σε φορτηγά για τον εντοπισμό μηχανισμών αλλοίωσης στοιχείων ταχογράφου, εντόπισε συνολικά 70 φορτηγά με συσκευές παραποίησης δεδομένων ταχογράφου.

Ειδικότερα, έπειτα από ενδελεχείς ελέγχους, εντοπίστηκαν μηχανισμοί που παρείχαν τη δυνατότητα στον οδηγό να επεμβαίνει στην ορθή καταγραφή της δραστηριότητας του ταχογράφου αναφορικά με τις ώρες οδήγησης και ανάπαυσης, την ταχύτητα του οχήματος και τα διανυθέντα χιλιόμετρα.

Επιπρόσθετα, διαπιστώθηκε ότι πέντε (5) εξ αυτών είχαν απενεργοποιημένο το σύστημα επιλεκτικής κατάλυσης καυσαερίων, με αποτέλεσμα να εκπέμπουν βλαβερές ουσίες για το περιβάλλον και την υγεία.

Το οχήματα μεταφέρθηκαν σε εξουσιοδοτημένα συνεργεία, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, όπου επιβλήθηκε η ακινητοποίησή τους μέχρι αποκατάστασης της ορθής λειτουργίας των ταχογράφων, ενώ επιπλέον αφαιρέθηκαν και κατασχέθηκαν οι συσκευές επέμβασης και παραποίησης δεδομένων των ταχογράφων. Στους οδηγούς και τους ιδιοκτήτες των οχημάτων επιβλήθηκαν οι προβλεπόμενες διοικητικές ποινές.

PreviousNext