Τροχοί & TIR

Μαυραγάνης: Εκπτωτικά προγράμματα με τα νέα ηλεκτρονικά διόδια

Στις δράσεις που έχει αναλάβει και υλοποιεί η κυβέρνηση στον τομέα των υποδομών των Μεταφορών αναφέρθηκε ο υφυπουργός Μεταφορών Νίκος Μαυραγάνης (φωτό επάνω) εγκαινιάζοντας την 3η Διεθνή έκθεση Tran
Πέμπτη 01/11/2018 - 01:00
Κοινοποίηση στα Social Media

Στις δράσεις που έχει αναλάβει και υλοποιεί η κυβέρνηση στον τομέα των υποδομών των Μεταφορών αναφέρθηκε ο υφυπουργός Μεταφορών Νίκος Μαυραγάνης (φωτό επάνω) εγκαινιάζοντας την 3η Διεθνή έκθεση Transport Show.

Ο κ. Μαυραγάνης τόνισε τη σημασία των Μεταφορών επισημαίνοντας παράλληλα το γρηγορότερο ρυθμό που αναπτύσσονται σε σχέση με άλλους τομείς και εκτίμησε ότι αυτός ο ρυθμός θα συνεχιστεί και στα επόμενα 10 χρόνια. Αναφερόμενος κατόπιν στο γεωγραφικό πλεονέκτημα της χώρας μας είπε ότι η θέση της αυτή «έχει γίνει αντικείμενο διπλωματικής αξιοποίησης από την Ελληνική Κυβέρνηση, ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε μεγαλύτερη ώθηση σε αυτό που ονομάζουμε προώθηση, τυποποίηση και μεταφορά ενός εμπορεύματος μέσα από τη μεταφόρτωση και την αποθήκευσή του».

Η αλλαγή, πρόσθεσε, «που πραγματοποιήθηκε στο θεσμικό πλαίσιο για την αδειοδότηση των εμπορευματικών κέντρων, μέσα από τη διαμόρφωση του περιβαλλοντικού προαπαιτουμένου σε χαμηλότερη κατηγορία, ευνοεί και απλουστεύει σημαντικά την εν λόγω διαδικασία αδειοδότησης.

Μιλώντας στη συνέχεια για την ψηφιοποίηση των Μεταφορών είπε ότι «προετοιμάζουμε το σχετικό διαγωνισμό, ώστε να μπορέσουμε να συνδέσουμε τα ψηφιακά αρχεία που υπάρχουν, όχι μόνο στο Υπουργείο Μεταφορών, αλλά και σε όλες τις οικονομικές και διοικητικές δομές τις χώρας (όπως τα επιμελητήρια ή άλλα Υπουργεία), ώστε τα στοιχεία αυτά να είναι στη διάθεση των επιχειρήσεων και να δημιουργηθεί ένα πολύ μεγάλο εθνικό clustering» και πρόσθεσε ότι ο σχεδιασμός του Υπουργείου στον τομέα της ψηφιοποίησης αφορά και τα ηλεκτρονικά διόδια, τα οποία θα μειώσουν ουσιαστικά τη χρέωση, αναλογικά

με τα χιλιόμετρα που διανύει το κάθε φορτηγό αυτοκίνητο. Έτσι, θα υπάρξει η ευκαιρία να σχεδιαστούν κάποια εκπτωτικά προγράμματα για συλλογικότητες ή και μεμονωμένα, κάτι το οποίο θα βοηθήσει πάρα πολύ μειώνοντας το κόστος μετάβασης. Παράλληλα, ο έλεγχος που θα γίνεται από τις ηλεκτρονικές αψίδες των ηλεκτρονικών διοδίων, θα συμβάλλει καθοριστικά στην καταπολέμηση του παράνομου cabotage στη χώρα μας.

Ο έλεγχος, δια των παραπάνω μέσων, θα είναι απολύτως αποτελεσματικός, καθώς κάθε όχημα που θα εισέρχεται στη χώρα θα έχει ένα συγκεκριμένο μηχάνημα μέσα στο φορτηγό, το οποίο θα δίνει ανά πάσα στιγμή το στίγμα του.

Με αυτόν τον τρόπο θα γνωρίζουμε πού κινείται το κάθε όχημα, τι διαδρομές κάνει κι αν αυτές οι διαδρομές, τελικά, συνάδουν με τη νομιμότητα που επιτάσσει η νομοθεσία.

Logistics και Log-Attica

Στο συνολικό σχεδιασμό που θα επιτρέψει η χώρα να μετατραπεί σε διαμετακομιστικό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας του υπ. Υποδομών και Μεταφορών Θάνος Βούρδας απευθύνοντας σύντομο χαιρετισμό στους προσκεκλημένους κατά τα εγκαίνια της έκθε- σης Transport Show. Ο κ. Βούρδας (φωτό επάνω) τόνισε ότι το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Εφοδιαστική βρίσκεται σε εξέλιξη με χρόνο ολοκλήρωσης το 2020, όπου εκπρόσωποι από όλους τους κλάδους των μεταφορών συμμετέχουν με την εμπειρία τους και συμβάλλουν στην προσπάθεια των Υπουργείων για άμεση υλοποίηση κρίσιμων δράσεων όπως ο εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου, η απλοποίηση τελωνειακών διαδικασιών, η ανανέωση του στόλου των φορτηγών, η προώθηση της τυποποίησης στην ελληνική αγορά logistics, η προώθηση δράσεων έρευνας και καινοτομίας.

Μια ακόμα σημαντική δράση που αναδείχθηκε από τον κλάδο των μεταφορών αποτελεί η προσέλκυση διεθνών εμπορευματικών ροών και για το λόγο αυτό η ίδρυση και λειτουργία Εμπορευματικών Κέντρων αποτελούν προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

Στη συνέχεια, ο κ. Βούρδας τόνισε την ανάγκη ανάπτυξης των City Logistics και αναφέρθηκε στη συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής για την εκπόνηση ενός στρατηγικού σχεδίου (LogAttica), ώστε να προχωρήσει άμεσα η λήψη συγκεκριμένων μέτρων και πολιτικών, με στόχο την εφαρμογή ενός νέου βιώσιμου μοντέλου αστικών εμπορευματικών μεταφορών στην Αττική σε βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βάση. Η αναδιοργάνωση των αστικών εμπορευματικών μεταφορών της Αττικής αποτελεί ένα έργο εξαιρετικά σύνθετο, ιδιαίτερα απαιτητικό και μακρόπνοο, αλλά με προφανή οφέλη για την κοινωνία, το περιβάλλον, την αγορά και την ελκυστικότητα των πόλεων της Αττικής.

«Μεταφέρουμε ενημέρωση»

Καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους των εγκαινίων η διοργανώτρια της Transport Show Θάλεια Αγριμανάκη (φωτό κάτω), υπογράμμισε τη σημασία της έκθεσης στον τομέα της επικοινωνίας, όπως και του περιοδικού ΤΡΟΧΟΙ & TIR. «Αυτή είναι η δουλειά μας. Να μεταφέρουμε ενημέρωση στους επαγγελματίες της οδικής μεταφοράς», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Μπροστά μας ανοίγεται ό,τι πιο σύγχρονο, ό,τι πιο πρωτοποριακό έχει να επιδείξει σήμερα η αυτοκινητοβιομηχανία των επαγγελματικών οχημάτων. Φορτηγά, λεωφορεία, βαν, τουριστικά Minibus, τρέιλερ και κορυφαία συστήματα για την ασφαλή και οικονομική οδήγηση έχουν πάρει τη θέση τους και σας περιμένουν».

Στο ίδιο τεύχος #367

PreviousNext