Τροχοί & TIR

Στην παραγωγή το ηλεκτρικό φορτηγό της Irizar

Λίγους μήνες αφού εξέπληξε τους πάντες δημιουργώντας το πρώτο της ηλεκτρικό φορτηγό, το ie truck, η ισπανική Irizar παρουσίασε το πρωτότυπο όχημά της στην έκθεση Sustainable Urban Mobility Congress
Παρασκευή 24/05/2019 - 08:00
Κοινοποίηση στα Social Media

Λίγους μήνες αφού εξέπληξε τους πάντες δημιουργώντας το πρώτο της ηλεκτρικό φορτηγό, το ie truck, η ισπανική Irizar παρουσίασε το πρωτότυπο όχημά της στην έκθεση Sustainable Urban Mobility Congress (SUM) του Μπιλμπάο.

Το παραχθέν εκθεσιακό μοντέλο ήταν σε έκδοση απορριμματοφόρου, εξελίχθηκε με τη βοήθεια του Group FCC και πρόκειται να βγει στην αγορά μέσα στους επόμενους μήνες. Στην ισπανική πόλη βρέθηκε ένα Irizar ie truck, μήκους 8 μέτρων, με το 6x2 ηλεκτρικό φορτηγό των 18 τόνων να διαθέτει και έναν κινητήρα επέκτασης της αυτονομίας του, ο οποίος λειτουργεί με φυσικό αέριο (CNG). Ακόμα, ο τράκτορας εξοπλίζεται με σύστημα ανάκτησης της ενέργειας πέδησης, προκειμένου να εκμεταλλεύεται στο έπακρον την κινητική ενέργεια. Επιπλέον, αυτή την περίοδο εξελίσσονται και άλλες εκδόσεις του τράκτορα, ο οποίος σύμφωνα με τον κατασκευαστή μπορεί να υποστηρίξει όλες τις υπάρχουσες μορφές αμαξωμάτων και υπερκατασκευών.

Η τετραθέσια καμπίνα του ie truck σχεδιάστηκε με γνώμονα την αστική χρήση και για αυτό διαθέτει χαμηλή θέση οδήγησης, μεγάλες γυάλινες επιφάνειες και προσεγμένη εργονομία. Επιπλέον, η καμπίνα είναι ιδιαίτερα χαμηλής εισόδου (μία από τις χαμηλότερες της αγοράς, σύμφωνα με την εταιρεία). Διαθέτει μία πόρτα πνευματικής λειτουργίας, με αισθητήρες και φωτοκύτταρα που περιστρέφεται προς τα μέσα, κάτι που βοηθάει όταν υπάρχουν εμπόδια στο δρόμο. Ιδιαίτερα αυξημένη είναι και η προσφερόμενη ασφάλεια, καθώς στον εξοπλισμό περιλαμβάνονται συστήματα ευστάθειας, αποφυγής ακούσιας αλλαγής λωρίδας (LDWS) και φρεναρίσματος έκτακτης ανάγκης (AEBS), αλλά και προηγμένη ανάρτηση με αυτόματη ρύθμιση (ELC).

Υπενθυμίζεται πως το Irizar ie truck θα κατασκευάζεται από το Irizar Group στο νέο εργοστάσιο e-mobility, στο οποίο παράγονται αποκλειστικά ηλεκτροκίνητα οχήματα. Φέρει την τεχνολογία που η ισπανική εταιρεία χρησιμοποιεί στη γραμμή κίνησης, στις μπαταρίες και στα λοιπά μέρη των ηλεκτροκίνητων λεωφορείων της.

PreviousNext