Τροχοί & TIR

Daimler Trucks: Νέος οργανισμός για την υλοποίηση της αυτόνομης οδήγησης

«Autonomous Technology Group» ονομάζεται ο νέος οργανισμός αυτόνομης οδήγησης, ο οποίος συγκεντρώνει το σύνολο των εξειδικευμένων γνώσεων και δραστηριοτήτων της Daimler Trucks σε παγκόσμιο επίπεδο.
Τρίτη 23/07/2019 - 08:00
Κοινοποίηση στα Social Media

«Autonomous Technology Group» ονομάζεται ο νέος οργανισμός αυτόνομης οδήγησης, ο οποίος συγκεντρώνει το σύνολο των εξειδικευμένων γνώσεων και δραστηριοτήτων της Daimler Trucks σε παγκόσμιο επίπεδο. Το κύριο έργο της νέας μονάδας αφορά στην ευρύτερη στρατηγική για την αυτόνομη οδήγηση και την υλοποίησή της. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται η έρευνα και η τεχνολογική ανάπτυξη, καθώς και η προετοιμασία των απαιτούμενων υποδομών και δικτύων για τις αντίστοιχες λειτουργίες, έτσι ώστε η εταιρεία να προχωρήσει στη μαζική παραγωγή αυτόνομων φορτηγών επιπέδου 4. Το παραπάνω, χάρη σε μία επένδυση ύψους 500 εκ. ευρώ, προβλέπεται να πραγματοποιηθεί μέσα σε μία δεκαετία.

Η ανάπτυξη λογισμικού για την αυτόνομη οδήγηση θα αποτελεί μία από τις βασικές δραστηριότητες του ομίλου Autonomous Technology Group. Μία άλλη δραστηριότητα θα είναι το λεγόμενο «vehicle project», η μελέτη δηλαδή του οχήματος. Αναλυτικότερα, το «vehicle project» θα είναι υπεύθυνο για το λεγόμενο «εφεδρικό σύστημα πλαισίου» (chassis redundancy) ώστε τα συστήματα του οχήματος να αναλαμβάνουν το ρόλο του οδηγού κατά την οδήγηση, παρέχοντας την υψηλότερη δυνατή ασφάλεια. Επιπλέον, θα φροντίσει για την ενσωμάτωση των αναγκαίων αισθητήρων για την αυτόνομη οδήγηση, οι οποίοι -σε συνδυασμό με μια ακριβή χαρτογράφηση- διασφαλίζουν ότι το πλήρως αυτόνομο φορτηγό θα βρίσκει την πορεία του στον δρόμο. Η υποδομή και το δίκτυο για την επιχειρησιακή χρήση των φορτηγών αποτελούν ακόμη μία βασική δραστηριότητα του ομίλου Autonomous Technology Group και θα περιλαμβάνουν ένα κέντρο ελέγχου οχημάτων με πρόσθετους σταθμούς σε κόμβους logistics.

Αξίζει να τονιστεί, ακόμα, πως η Daimler Trucks θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με όλα τα τμήματα της Daimler στον τομέα της αυτόνομης οδήγησης, αναλαμβάνοντας από κοινού δράσεις και με την Mercedes-Benz Cars, προκειμένου να αξιοποιηθούν συνέργειες και στον τομέα των επιβατικών αυτοκινήτων. Από την άλλη όμως, οι προδιαγραφές των φορτηγών απαιτούν ιδιαίτερες πρακτικές εξέλιξης, λόγω της εντελώς διαφορετικής φύσης του συστήματος (αμάξωμα ενός όγκου έναντι αρθρωτού αμαξώματος) και της έμφασης στις μεταφορές αγαθών σε αυτοκινητοδρόμους έναντι της μεταφοράς επιβατών σε αστικό περιβάλλον.

Σημειώνεται πως επικεφαλής του νέου αυτού οργανισμού είναι ο κ. Peter Vaughan Schmidt, ο οποίος σήμερα είναι υπεύθυνος Στρατηγικής της Daimler Trucks. Ο όμιλος Autonomous Technology Group απασχολεί ειδικούς που εργάζονται σε διάφορες τοποθεσίες του παγκόσμιου δικτύου ανάπτυξης της εταιρείας, δηλαδή στο Πόρτλαντ και το Μπλάκσμπουργκ των ΗΠΑ, όπως και στη Στουτγάρδη στη Γερμανία. Όσο θα ετοιμάζεται και θα κυκλοφορεί ο δοκιμαστικός στόλος, θα προστίθενται και άλλες τοποθεσίες. Η εταιρεία Torc Robotics θα ενταχθεί στο νέο όμιλο, αφού εγκριθεί από τις αρχές η εξαγορά της, η οποία ανακοινώθηκε πρόσφατα από τη Daimler Trucks (διάβασε Τ&Τ Μαΐου 2019, σελ. 68).

Στο ίδιο τεύχος #375

Το 540 στην ανηφόρα της Τραγάνας. Ο κινητήρας του καταφέρνει να διατηρεί με ευκολία σταθερή υψηλή μέση ωριαία ταχύτητα.
PreviousNext