Τροχοί & TIR

Μια ανάσα από τον τίτλο IVECO και Hahn (+VIDEOS)

Στις πίστες Most της Τσεχίας και Zolder του Βελγίου, πραγματοποιήθηκαν ο πέμπτος και o έκτος γύρος αντίστοιχα του πρωταθλήματος 2019 FIA European Truck Racing Championship. Εκεί, ο περυσινός πρωταθλ
από Παναγιώτης Εμμανουήλ | Παρασκευή 22/11/2019 - 09:41
Κοινοποίηση στα Social Media

Στις πίστες Most της Τσεχίας και Zolder του Βελγίου, πραγματοποιήθηκαν ο πέμπτος και o έκτος γύρος αντίστοιχα του πρωταθλήματος 2019 FIA European Truck Racing Championship.

Εκεί, ο περυσινός πρωταθλητής Jochen Hahn, συνέχισε την παράδοση που τον θέλει φέτος να κερδίζει με το IVECO του στις μισές κούρσες, γεγονός που του επιτρέπει να κρατά ήδη -δύο αγώνες πριν το φινάλε της σεζόν- με το ένα χέρι την κούπα του έκτου τίτλου της καριέρας του στο ETRC. Στο μεταξύ, συνεχίστηκε αμείωτα και η κυριαρχία των αγωνιστικών IVECO, καθώς από τις έξι κούρσες που πραγματοποιήθηκαν σε Most και Zolder, τα φορτηγά της ιταλικής μάρκας επικράτησαν στις πέντε. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή, παρακολουθώντας την εξέλιξη του πρωταθλήματος κούρσα προς κούρσα…

Γερμανικό ντουέτο με IVECO στο Most

Την ένατη φετινή του νίκη πήρε ο Jochen Hahn στην πρώτη κούρσα στην πίστα Most Autodrom της Τσεχίας. Εκεί ο Γερμανός οδηγός της ομάδας Team Hahn Racing IVECO, βρέθηκε μπροστά από τον τοπικό ήρωα Adam Lacko, ο οποίος παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που κατέβαλε να δώσει χαρά στους συμπατριώτες του, δεν κατάφερε να ακολουθήσει με το Freightliner του τον ρυθμό του IVECO του πρωτοπόρου στο πρωτάθλημα, Jochen Hahn. «Δεν είναι ποτέ εύκολο, ήμουν στα όρια σε κάθε γύρο. Είμαι πολύ χαρούμενος, απολαμβάνω να ανταγωνίζομαι τον Adam [Lacko], αλλά αυτή τη φορά η “μάχη” κράτησε μέχρι την πρώτη στροφή», δήλωσε ο Jochen Hahn μετά το τέλος του αγώνα. Στο τρίτο σκαλί του βάθρου ανέβηκε η Steffi Halm (IVECO), αφού πρώτα έδωσε έναν σκληρό αγώνα με τον Sascha Lenz, ο οποίος κρατούσε αυτή τη θέση μέχρι τη στιγμή που έσκασε το λάστιχο του ΜΑΝ του, γεγονός που προκάλεσε πρόβλημα στο σύστημα διεύθυνσης και τον εξανάγκασε σε εγκατάλειψη. Ευνοημένος και ο Antonio Albacete (ΜΑΝ), ο οποίος ενώ πάλευε για την πέμπτη θέση τερμάτισε τελικά τέταρτος. Πέμπτος ο Πορτογάλος José Rodrigues (ΜΑΝ), ο οποίος εκμεταλλεύθηκε την ποινή που έλαβε ο Norbert Kiss για επαφή με το φορτηγό του Anthony Janiec στην αρχή της κούρσας.

Γερμανός με IVECO ήταν ο θριαμβευτής και της 2ης κούρσας της Τσεχίας. Συγκεκριμένα, πρώτος στην πίστα μήκους 4.212 μέτρων, τερμάτισε ο Rene Reinert παίρνοντας τη δεύτερη φετινή του νίκη, παρόλο που είχε εκκινήσει τρίτος. Μόλις βρέθηκε στην κεφαλή του αγώνα, το μόνο που χρειάστηκε να κάνει ο Reinert ήταν να οδηγεί αμυντικά το IVECO του, μην επιτρέποντας στους Antonio Albacete και Adam Lacko να διεκδικήσουν κάτι περισσότερο από τη 2η και 3η θέση αντίστοιχα. «Η εκκίνηση ήταν το μυστικό της επιτυχίας. Ήμουν τρίτος και ο Terry [Gibbon] ήταν τόσο αργός που καθυστερούσε τους πάντες. Ήταν ένα αναπάντεχο πρόβλημα για τον Andre [Kursim], αλλά εγώ ήμουν προετοιμασμένος και κατάφερα να τον περάσω», δήλωσε ο René Reinert. Στο μεταξύ, στα μισά της κούρσας το τρίο της κορυφής έπιασε και ο Jochen Hahn, για να ακολουθήσει μια εντυπωσιακή μάχη για την πρωτιά ανάμεσα σε 4 φορτηγά. Ο πρωταθλητής είχε ξεκινήσει 8ος και τελικά τερμάτισε 4ος, διαμορφώνοντας τη διαφορά του στους 75 βαθμούς. Πέμπτος κατετάγη ο Sascha Lenz, ο οποίος είχε αρχίσει τον αγώνα από την τελευταία θέση λόγω της εγκατάλειψής του νωρίτερα.

Οι δύο επόμενες κούρσες του Most ακυρώθηκαν για λόγους ασφαλείας, καθώς «άνοιξαν» οι ουρανοί της Τσεχίας. Ο τρίτος αγώνας εκκίνησε για λίγο υπό το καθεστώς της κίτρινης σημαίας, αλλά ο καιρός συνέχισε να χειροτερεύει και στον 3ο γύρο βγήκε η κόκκινη σημαία, όταν μια σειρά από φορτηγά πάλευαν να βρουν πρόσφυση στην 3η στροφή και πολλά από αυτά βγήκαν εκτός πίστας στα χαλίκια. «Υπό αυτές τις συνθήκες είσαι ένας απλός επιβάτης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Antonio Albacete, ο οποίος βρισκόταν στην 3η θέση όταν διεκόπη ο αγώνας. Παρόλες τις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού της πίστας να απομακρυνθεί το νερό από την άσφαλτο, κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό και ο αγώνας τελείωσε πρόωρα.

 

Video URL

Στα ύψη η αδρεναλίνη στο Zolder

Σκληρές μάχες δόθηκαν στην πίστα μήκους 4.011 μέτρων, Circuit Zolder, όπου κατά τα γνωστά ο Jochen Hahn πήρε τη νίκη (10η φετινή) στην πρώτη κούρσα του Βελγίου. Η πρωτιά δεν ήρθε εύκολα, καθώς ο Γερμανός οδηγός της IVECO έπρεπε να πραγματοποιήσει μια εντυπωσιακή προσπέραση στον 10ο γύρο στον πρωτοπόρο της κούρσας, Antonio Albacete (ΜΑΝ). Τρίτος τερμάτισε ο Adam Lacko, έχοντας σημαντική διαφορά τόσο από τους δύο πρωτοπόρους όσο και από τους διώκτες του. Τέταρτος τερμάτισε ο Andre Kursim (ΜΑΝ) και πέμπτος ο Norbert Kiss (Mercedes-Benz). «Έχασα χρόνο στην εκκίνηση λόγω σπινιαρίσματος των τροχών και σκέφτηκα πως τώρα πρέπει να παλέψω. Είδα στους τελευταίους έξι γύρους πως ο Antonio [Albacete] είχε προβλήματα με τα μπροστά ελαστικά του και κατάφερα να κλείσω τη διαφορά. Είμαι τυχερός γιατί σε κανονικές συνθήκες είναι αδύνατο να τον προσπεράσεις», δήλωσε ο Jochen Hahn.

Όπως στην Τσεχία έτσι και στο Βέλγιο, τη 2η νίκη της ημέρας κατέκτησε ο Rene Reinert, αφού πρώτα άντεξε στην αφόρητη πίεση που του άσκησε η Steffi Halm, με τα δύο IVECO να περνάνε τελικά τη γραμμή του τερματισμού με διαφορά μόλις 0,4 δλ. Μάχη δόθηκε και για την κατάληψη της τρίτης θέσης, την οποία κατέκτησε ο Norbert Kiss, έχοντας μικρή απόσταση από τους Antonio Albacete και Adam Lacko που ακολούθησαν. «Θεωρώ πως είχα υπό έλεγχο τον αγώνα. Οι τρεις νίκες στη σεζόν είναι ωραίες και είμαι πολύ χαρούμενος για την ομάδα μου. Πρέπει να βελτιωθούμε περαιτέρω στους κατατακτήριους αγώνες, ενώ και εγώ πρέπει να δουλέψω παραπάνω σε κάποια λάθη που κάνω», τόνισε μετά το τέλος του αγώνα ο Rene Reinert.

Τη νίκη του στην 3η κούρσα του Βελγίου πανηγύρισε ο Jochen Hahn μπροστά σε ένα πολυπληθές κοινό. Ο Γερμανός είχε ξεκινήσει από την pole position και έδωσε έναν αριστοτεχνικό αγώνα, τερματίζοντας με την επιβλητική διαφορά των 7,7 δλ. Δεύτερος δίχως να νιώσει ιδιαίτερη απειλή ήταν ο Adam Lacko (Freightliner), με τον Norbert Kiss (Mercedes-Benz) να ανεβαίνει στο τρίτο σκαλί του βάθρου, παρά την έντονη πίεση που δέχθηκε από το IVECO της Steffi Halm. «Ήμουν κοντά με τον Adam [Lacko] στην πρώτη στροφή, αλλά κατάφερα να διατηρηθώ μπροστά. Στη συνέχεια είχα μερικούς γρήγορους γύρους και πήρα διαφορά. Οι δύο νίκες του Σαββατοκύριακου ήρθαν με τη βοήθεια του συνόλου της ομάδας», είπε μετά τη νίκη του ο Jochen Hahn.

Η τελευταία κούρσα του Circuit Zolder, βρήκε τον Antonio Albacete να κατακτά τη δεύτερη φετινή του νίκη. Ο Ισπανός οδηγός της Trucksport Lutz Bernau MAN κατάφερε να δει πρώτος την καρό σημαία του τερματισμού με διαφορά 5,2 δλ., αφού νωρίτερα στον πέμπτο γύρο είχε πραγματοποιήσει μια αποφασιστική προσπέραση στον Jamie Anderson (ΜΑΝ) ο οποίος είχε κατακτήσει την pole position. «Ξεκίνησα ήρεμα στους πρώτους γύρους κάνοντας υπομονή, καθώς έβλεπα πως ο [Jamie] Anderson γλίστραγε λίγο χάνοντας χρόνο. Μόλις βγήκα από το σικέιν, είδα την ευκαιρία και επιτάχυνα γρηγορότερα από αυτόν, παίρνοντας την εσωτερική της πίστας», δήλωσε ο Antonio Albacete. Δεύτερος τελικά ήταν ο Andre Kursim έχοντας πίσω του τον Rene Reinert (αμφότεροι με IVECO). Ο τελευταίος, μάλιστα, κατάφερε στον 7ο γύρο να βρεθεί για λίγο στη δεύτερη θέση, αλλά αμέσως ο Kursim αντεπιτέθηκε και κατάφερε να ανακτήσει τη θέση του. Όγδοος τερμάτισε ο Jochen Hahn εξαιτίας ενός ξεφούσκωτου ελαστικού, αλλά και πάλι ο Γερμανός πρέπει να έφυγε από το Βέλγιο ιδιαίτερα ευχαριστημένος, καθώς συγκέντρωσε συνολικά 48 βαθμούς και αύξησε τη διαφορά του από τον 2ο Antonio Albacete στους 85 βαθμούς.

Πιο αμφίρροπη είναι η μάχη για την κατάκτηση της κορυφής στο πρωτάθλημα GRAMMER TRUCK CUP, στο οποίο η διαφορά μεταξύ των τριών πρώτων –Oliver Janes, Jamie Anderson και Luis Recuenco– είναι μόνο 29 βαθμοί. Σε κάθε περίπτωση, απομένουν δύο αγώνες για να λυθούν οι διαφορές μεταξύ οδηγών και ομάδων. Συνέχεια στο πρωτάθλημα ETRC θα δοθεί στη θρυλική πίστα του Le Mans της Γαλλίας, όπου κατά τα φαινόμενα ο Jochen Hahn θα εξασφαλίσει μαθηματικά τον φετινό τίτλο. Όπως ακριβώς έκανε και πέρυσι δηλαδή…

 

Video URL
PreviousNext