Τροχοί & TIR

«Προσωρινό μέτρο» το PL αντί του GR

Ως «προσωρινό μέτρο», στο πλαίσιο της αμοιβαίας συνδρομής» μεταξύ των κρατών της ΕΕ αναφέρει το υπ. Μεταφορών την έκδοση καρτών ευφυούς ταχογράφου για τους Έλληνες οδηγούς, όπου όμως αντί του ελληνι
Τετάρτη 04/12/2019 - 08:00
Κοινοποίηση στα Social Media

Ως «προσωρινό μέτρο», στο πλαίσιο της αμοιβαίας συνδρομής» μεταξύ των κρατών της ΕΕ αναφέρει το υπ. Μεταφορών την έκδοση καρτών ευφυούς ταχογράφου για τους Έλληνες οδηγούς, όπου όμως αντί του ελληνικού GR υπήρχε το πολωνικό PL.

Η αιτιολόγηση του υπουργείου αναφέρει τα εξής:

«Η αμοιβαία συνδρομή στην έκδοση καρτών ευφυούς ταχογράφου αποτελεί προσωρινό μέτρο, που διαρκεί μόνο για το χρονικό διάστημα που δεν είναι τεχνικά εφικτή η έκδοση καρτών από την Εθνική Αρχή και υλοποιείται με τους όρους που έθεσε στα κράτη μέλη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με ενημέρωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχουν κάνει χρήση της δυνατότητας αμοιβαίας συνδρομής στην έκδοση καρτών ευφυούς ταχογράφου, εκτός από την Ελλάδα, τα εξής κράτη μέλη:

(α) Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει παράξει ορισμένο αριθμό καρτών οδηγού για την Ολλανδία και

(β) Η Γαλλία έχει παράξει ορισμένο αριθμό καρτών οδηγού για την Ουγγαρία.

Η κάρτα οδηγού που εκδίδεται με το σύστημα της αμοιβαίας συνδρομής έχει τον μορφότυπο του κράτους μέλους που την παράγει (εθνικό διακριτικό, γλώσσα περιγραφής πεδίων), αλλά στο πεδίο αριθμ. 4c αναγράφεται η αρχή έκδοσης καρτών του κράτους μέλους που χορηγεί την κάρτα στον οδηγό. Έτσι, για παράδειγμα, η κάρτα οδηγού που χορηγεί προσωρινά η Ελλάδα φέρει το εθνικό διακριτικό «PL», τα πεδία της κάρτας περιγράφονται στα πολωνικά αλλά στο πεδίο 4c αναγράφεται «Greek Card Issuing Authority» (Ελληνική Αρχή Έκδοσης Καρτών).

Κατά τα λοιπά, η κάρτα δεν διαφέρει ως προς το κύρος, τις λειτουργίες και τις υποχρεώσεις του κατόχου της από μια κάρτα οδηγού που παράγει και χορηγεί η ίδια εθνική αρχή, και ισχύει έως τη λήξη της χωρίς να απαιτείται αντικατάστασή της όταν ξεκινήσει η χορήγηση καρτών ελληνικής έκδοσης».

Εμείς να σχολιάσουμε δύο πράγματα: Το ένα ότι κανείς Έλληνας οδηγός δεν θα ήθελε την κάρτα με το PL έστω και αν ισχύει ως προσωρινό μέτρο. Το δεύτερο είναι ότι αμφιβάλλουμε αν τα περί «αμοιβαίας συνδρομής» τα γνωρίζουν οι ελεγκτικές αρχές της κάθε χώρας, με κίνδυνο να προκληθούν καθυστερήσεις κατά τον έλεγχο του οδηγού, που σημαίνει καθυστέρηση στο δρομολόγιο.

Στο ίδιο τεύχος #380

PreviousNext