Τροχοί & TIR

International Van of the Year 2022: Γαλλογερμανικός θρίαμβος

Στη διάρκεια της έκθεσης Solutrans 2021, στη Λιόν της Γαλλίας, τα Renault Kangoo Van και Mercedes-Benz Citan ανακηρύχθηκαν από κοινού νικητές της κορυφαίας διάκρισης International Van of the Year 20
από Βασίλης Δαραμούσκας | Τετάρτη 17/11/2021 - 22:21
Κοινοποίηση στα Social Media
International Van of the Year

Στη διάρκεια της έκθεσης Solutrans 2021, στη Λιόν της Γαλλίας, τα Renault Kangoo Van και Mercedes-Benz Citan ανακηρύχθηκαν από κοινού νικητές της κορυφαίας διάκρισης International Van of the Year 2022.

Η τελετή απονομής έλαβε χώρα σε ειδικό γκαλά, στις 17 Νοεμβρίου και παρουσία 900 στελεχών της αυτοκινητοβιομηχανίας και εκπροσώπων του ειδικού Τύπου.

Η συγκυρία ήθελε την επιτροπή κρίσης για το διεθνές van της χρονιάς να συμπληρώνει 30 χρόνια από την ίδρυσή της και τις Renault και Mercedes-Benz να κατακτούν το τρόπαιο για τέταρτη φορά στην ιστορία του θεσμού. Η Ελλάδα εκπροσωπείται στον θεσμό από τον συντάκτη του ΤΡΟΧΟΙ & TIR, Βασίλη Δαραμούσκα.

 

Στη δεύτερη θέση βρέθηκε το Volkswagen Caddy 5ης γενιάς, και το βάθρο συμπλήρωσαν τα κόμπακτ ηλεκτρικά van του ομίλου Stellantis μαζί με το Toyota Proace City Electric. «Καθώς ο θεσμός εισέρχεται στην τέταρτη δεκαετία, η φιλοσοφία και οι στόχοι του παραμένουν αμετάβλητοι, παρά το υψηλό επίπεδο της τεχνολογίας και καινοτομίας που έχει επιτευχθεί από τους κατασκευαστές και τις διαρκώς μεταβαλλόμενες τάσεις της αγοράς επαγγελματικών.

Τα κύρια κριτήρια για την επιτροπή κρίσης παραμένουν η συμβολή των οχημάτων στην αύξηση της αποδοτικότητας, της ασφάλειας και της προστασίας του περιβάλλοντος στην κατηγορία των ελαφρών επαγγελματικών (LCV).

Για το IVOTY 2022, οι υποψηφιότητες περιελάμβαναν van με συμβατικούς πετρελαιοκινητήρες, και αμιγώς ηλεκτρικά (BEV) οχήματα. Αρχικά, και μέχρι οι κριτές να καταλήξουν στον νικητή, υπήρχαν 14 νέα μοντέλα τα οποία λανσάρονται φέτος, από 11 διαφορετικούς κατασκευαστές,» εξήγησε ο πρόεδρος του IVOTY, Jarlath Sweeney.



Στη διάρκεια της αξιολόγησης των νέων Kangoo Van και Mercedes-Benz Citan, τα μέλη της επιτροπής κρίσης ενημερώθηκαν και για την πορεία της πολυετούς συνεργασίας των δύο εταιρειών, αποτέλεσμα της οποίας είναι η εξέλιξη και τοποθέτηση μοναδικών για την κατηγορία χαρακτηριστικών στα δύο οχήματα. Παράδειγμα αποτελούν το καινοτόμο σύστημα «Open Sesame» για την πλαϊνή συρόμενη πόρτα του Kangoo Van, και το πρωτοποριακό σύστημα διεπαφής με τον οδηγό Mercedes-Benz MBUX και αρκετά ακόμη ηλεκτρονικά βοηθήματα στο Citan



Παραλαμβάνοντας το βραβείο, ο επικεφαλής της επιχειρηματικής μονάδας Mercedes-Benz Vans, Marcus Breitschwerdt σχολίασε ότι «είμαστε πολύ ευχαριστημένοι για τη μεγάλη αυτή διάκριση, που καθιστά το νέο μας μοντέλο Διεθνές Van της Χρονιάς 2022. Το νέο Citan είναι ένα όχημα που εξελίχθηκε αποκλειστικά από επαγγελματίες και για επαγγελματίες, και συμπληρώνει ιδανικά τη γκάμα των LCV Mercedes-Benz.

Τόσο το πάνελ van όσο και το Tourer καλύπτουν κάθε πιθανό μεταφορικό έργο για τους πελάτες μας, και το μέγιστο δυνατό βαθμό ευχρηστίας και λειτουργικότητας. Προσφέρουν μοναδική άνεση οδήγησης, και το γνωστό, υψηλό επίπεδο ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας της Mercedes-Benz. Το Citan είναι μιαγνήσια Mercedes.»



Από την πλευρά του, ο Mark Sutcliffe, SVP, της επιχειρηματικής μονάδας LCV του Renault Group δήλωσε «θέλω να ευχαριστήσω την επιτροπή κρίσης IVOTY για την ανάδειξη του Renault Kangoo Van σε “Διεθνές Van της Χρονιάς 2022”.  Αυτή η διάκριση αποτελεί πηγή υπερηφάνειας για τους μηχανικούς και σχεδιαστές μας.

Αποτελεί επίσης ανταμοιβή των προσπαθειών μας στον σχεδιασμό, την εξέλιξη και την παραγωγή ενός νέου van σύμφωνα με τα υψηλότερα ποιοτικά στάνταρ, και του οποίου οι καινοτομίες, μοναδικές στην αγορά, αλλάζουν προς το καλύτερο την καθημερινότητα της εργασίας των επαγγελματιών πελατών μας. Η κορυφαία αυτή διάκριση είναι η πλέον πρόσφατη απόδειξη του πνεύματος καινοτομίας που χαρακτηρίζει τη Renault, και του ηγετικού της ρόλου στα ελαφρά επαγγελματικά οχήματα εδώ και 120 χρόνια.»

 

Η Mercedes-Benz έχει κερδίσει το IVOTY το 1995, 1997 & 2005, ενώ η Renault πήρε το τρόπαιο τις χρονιές 1998, 2002 & 2012.



*Οι ψήφοι των μελών της επιτροπής επικυρώνονται από την ομοσπονδία RHA της Αγγλίας

PreviousNext