Τροχοί & TIR

Με ξεχωριστή ασφάλεια αστικής ευθύνης και τα μικρά τρέιλερ. Η προθεσμία για πινακίδες και το κόστος παραβόλου

Το τρέιλερ μπορεί να μετακινηθεί από οποιοδήποτε όχημα διαθέτει τις αντίστοιχες δυνατότητες έλξης και άρα η ασφάλισή του είναι αυτόνομη και το κόστος της εξαρτάται από το βάρος της.
Τετάρτη 22/05/2024 - 10:13
Κοινοποίηση στα Social Media
.

Ρεπορτάζ: Μανώλης Αγριμανάκης

Τη δική τους ξεχωριστή ασφαλιστική κάλυψη για αστική ευθύνη πρέπει να έχουν όλα τα τρέιλερ ακόμη και τα μικρά των κατηγοριών Ο1 και Ο2, δηλαδή μέχρι 750 κιλά (Ο1) και από 750 μέχρι 3,5 τόνους (Ο2).

Όπως μας εξήγησε ο κ. Γιάννης Σαμολαδάς (Truck and Cargo Insurance), σύμφωνα με την υπουργική απόφαση 292015/2021 του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, πλέον απαιτείται όλα τα ρυμουλκούμενα/ τρέιλερ αυτοκινήτου να έχουν τη δική τους άδεια κυκλοφορίας, πινακίδες και ασφάλιση. Επομένως είναι ανεξάρτητα από το αυτοκίνητο. Αυτό σημαίνει ότι ως ανεξάρτητο όχημα θα πρέπει να καλύπτεται με τη δική του ξεχωριστή ασφάλεια αστικής ευθύνης έναντι τρίτων και όχι με επασφάλιστρο πάνω στην ασφάλεια του αυτοκινήτου, όπως συνέβαινε παλαιότερα (πριν τον διαχωρισμό αυτοκινήτου-τρέιλερ).

Άλλωστε, όπως μας είπε ο κ. Σαμολαδάς, το τρέιλερ μπορεί να μετακινηθεί από οποιοδήποτε όχημα διαθέτει τις αντίστοιχες δυνατότητες έλξης και άρα η ασφάλισή του είναι αυτόνομη και το κόστος της εξαρτάται από το βάρος της. Ενώ θα πρέπει η ρυμούλκα να συμμορφώνεται με όλες τις νομικές απαιτήσεις, συμπεριλαμβανομένων των φώτων ασφαλείας, φώτων φρεναρίσματος κ.λπ.

Ρωτήσαμε τον κ. Σαμολαδά για τις ζημιές που μπορεί να προκληθούν σε βάρος τρίτων από το τρέιλερ και για την υποχρέωση να ασφαλίζονται για αστική ευθύνη.

Αυτές είναι πολλές και διάφορες. Με βάση την εμπειρία που έχουμε ως ασφαλιστική εταιρεία, οι συνήθεις ζημιές που μπορούν να προκληθούν από τα τρέιλερ σε άλλα οχήματα συμβαίνουν κατά την αποσύνδεση από το όχημα ή από λάθος χειρισμούς του οδηγού.

Σαμολαδάς - Truck and Cargo Insurance)


Η προθεσμία για στοιχεία κυκλοφορίας των τρέιλερ Ο1 και Ο2

Όπως αναφέρει το troxoikaitir.gr σε άρθρο του στις 30 Απριλίου, η προθεσμία για τη χορήγηση στοιχείων κυκλοφορίας των τρέιλερ λήγει 4 μήνες μετά τη δημοσίευση της απόφασης στο ΦΕΚ, δηλαδή στις 2 Οκτωβρίου του 2024 και σύμφωνα με σχετική δήλωση της υφυπουργού Μεταφορών, Χριστίνας Αλεξοπούλου, δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση.

Πάντως, με σκοπό τη διευκόλυνση της ομαλής και απρόσκοπτης διεκπεραίωσης των εργασιών των πολιτών, παρέχεται η δυνατότητα τουλάχιστον έως τέλος Σεπτεμβρίου 2024, να τίθενται νομίμως σε κυκλοφορία τα ρυμουλκούμενα–τρέιλερ, εφόσον ήδη διαθέτουν ειδικό σημείωμα ρυμούλκησης.

Υπενθυμίζουμε ότι για την έκδοση των στοιχείων κυκλοφορίας των τρέιλερ των κατηγοριών Ο1 και Ο2 απαιτείται παράβολο 200 ευρώ.

PreviousNext