Τροχοί & TIR

Δ΄ τρίμηνο 2019: Άνοδος για την αποθήκευση – Πτώση για τις χερσαίες μεταφορές

Την πτώση των χερσαίων μεταφορών και την άνοδο των αποθηκεύσεων, ανέδειξαν οι Δείκτες Κύκλου Εργασιών στον τομέα των Μεταφορών για το Δ΄ τρίμηνο 2019, που ανακοίνωσε πρόσφατα η Ελληνική Στατιστική Α
Παρασκευή 03/04/2020 - 08:00
Κοινοποίηση στα Social Media

Την πτώση των χερσαίων μεταφορών και την άνοδο των αποθηκεύσεων, ανέδειξαν οι Δείκτες Κύκλου Εργασιών στον τομέα των Μεταφορών για το Δ΄ τρίμηνο 2019, που ανακοίνωσε πρόσφατα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), όταν ακόμη η Ευρώπη, και η χώρα μας ειδικότερα, δεν είχαν πληγεί από τον κορονοϊό.

Συγκεκριμένα, o Δείκτης Κύκλου Εργασιών στις «Χερσαίες μεταφορές και μεταφορές μέσω αγωγών, κλάδος 49» του Δ΄ τριμήνου 2019, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Δ΄ τριμήνου 2018, παρουσίασε μείωση 1,9%, έναντι μείωσης 2,3% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση της αντίστοιχης περιόδου του έτους 2018 προς το 2017.

Αντιθέτως, ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στην «Αποθήκευση και υποστηρικτικές προς τη μεταφορά δραστηριότητες, κλάδος 52» του Δ΄ τριμήνου 2019, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Δ΄ τριμήνου 2018, παρουσίασε αύξηση 12,1%, έναντι αύξησης 1,1% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση της αντίστοιχης περιόδου του έτους 2018 προς το 2017.

Αν επιχειρηθεί η σύγκριση μεταξύ Γ΄ και Δ΄ τριμήνου του προηγούμενου έτους, ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στις χερσαίες μεταφορές, παρουσίασε μείωση 2,9%, έναντι αύξησης 3,0% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση της αντίστοιχης περιόδου του έτους 2018. Σε ό,τι αφορά στην αποθήκευση, υπήρξε μείωση 6,8%, έναντι μείωσης 7,3% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση της αντίστοιχης περιόδου του έτους 2018.

Αν και δεν υπάρχουν ακόμη επίσημα στατιστικά στοιχεία, οι παραπάνω δείκτες, και κυρίως αυτός των χερσαίων μεταφορών, εκτιμάται ότι θα είναι απελπιστικοί, ιδιαίτερα του δεύτερου τριμήνου. Τη μεγαλύτερη πτώση μεταφορικού έργου καταγράφει ο τομέας των διεθνών μεταφορών, καθώς σύμφωνα με μαρτυρίες μεταφορικών επιχειρήσεων, έχουν μειωθεί δραματικά οι φορτώσεις από το εξωτερικό για την Ελλάδα.

Δεκάδες φορτηγά που ξεφόρτωσαν στη Γερμανία, δεν κατάφεραν να βρουν φορτία επιστροφής. Παρέμειναν σε αναμονή για αρκετές ημέρες και τελικά υποχρεώθηκαν να γυρίσουν άφορτα, ενώ δεν ήταν λίγα αυτά που αντιμετώπισαν πρόσθετα προβλήματα λόγω του αποκλεισμού αυτοκινητόδρομων που οδηγούν σε πόλεις – καραντίνα. Αλλά και η εξαγωγή σημειώνει πτώση, κυρίως στα κοντέινερ, ενώ στα φρούτα και στα λαχανικά είναι πολύ αυξημένη.

PreviousNext