Τροχοί & TIR

Ηλεκτρικό eVito Tourer με αυτονομία έως και 421 χλμ.

Μετά τα eVito και eSprinter, η Mercedes-Benz Vans λανσάρει και το 8+1 θέσεων eVito Tourer, το οποίο -όπως και το ηλεκτρικό βαν- μπορεί να αποκτηθεί σε δύο εκδόσεις μήκους, 5.140 ή 5.370 χλστ. Εξοπλί
Τρίτη 07/04/2020 - 08:00
Κοινοποίηση στα Social Media

Μετά τα eVito και eSprinter, η Mercedes-Benz Vans λανσάρει και το 8+1 θέσεων eVito Tourer, το οποίο -όπως και το ηλεκτρικό βαν- μπορεί να αποκτηθεί σε δύο εκδόσεις μήκους, 5.140 ή 5.370 χλστ.

Εξοπλίζεται με ηλεκτροκινητήρα μέγιστης ισχύος 204 ίππων, ο οποίος αντλεί ενέργεια από μπαταρίες διαθέσιμης ισχύος 90 kWh, που βρίσκονται τοποθετημένες κάτω από το πάτωμα του οχήματος. Οι εν λόγω μπαταρίες ιόντων λιθίου μπορούν να φορτιστούν ολονυκτίως σε εναλλασσόμενο ρεύμα, χάρη στον ενσωματωμένο φορτιστή των 11 kW, με την εταιρεία να προσφέρει το οικιακής χρήσης Mercedes-Benz Wallbox Home.

Αντίθετα με το eVito, το eVito Tourer μπορεί να φορτίσει τις μπαταρίες του σε λιγότερο από 45 λεπτά σε συνεχές ρεύμα, κάνοντας χρήση του συστήματος ταχείας φόρτισης των 110 kW.

Σε κάθε περίπτωση, η μέγιστη αυτονομία που ανακοινώνει η εταιρεία είναι της τάξης των 421 χιλιομέτρων, ενώ κατά τα γνωστά προσφέρεται σύστημα ανάκτησης της κινητικής ενέργειας (recuperation) κατά την επιβράδυνση του οχήματος, προκειμένου οι μπαταρίες να φορτίζουν μερικώς εν κινήσει. Ο οδηγός μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε τρία προγράμματα, ανάλογα με το αν επιθυμεί δυναμικά οδηγικά χαρακτηριστικά ή τη μέγιστη δυνατή αυτονομία. Νέο χαρακτηριστικό του eVito Tourer είναι το πρόγραμμα ανάκτησης ενέργειας «DAuto», μέσω του οποίου συνδυάζονται η αναγνώριση των σημάτων κυκλοφορίας και οι πληροφορίες από τα συστήματα βοήθειας ασφαλείας, ώστε η ανάκτηση της ενέργειας να προσαρμόζεται ανάλογα με την κατάσταση σε πραγματικό χρόνο.

Σημειώνεται, πως οι οδηγοί ενός eVito Tourer επωφελούνται επίσης από τις λύσεις συνδεσιμότητας της Mercedes PRO connect. Συγκεκριμένα, το πακέτο συνδεσιμότητας «Digital eVan Management», προσφέρει δύο υπηρεσίες, με την «Remote eCharging» να δίνει τη δυνατότητα της εκ των προτέρων ρύθμισης της θερμοκρασίας του εσωτερικού του αυτοκινήτου, γεγονός που μειώνει τον χρόνο φόρτισης της μπαταρίας που διαφορετικά θα χρειαζόταν για αυτό τον σκοπό.

Επιπλέον, με τη χρήση της εφαρμογής Mercedes PRO connect, οι οδηγοί μπορούν να προγραμματίσουν από απόσταση το πότε θέλουν να ξεκινήσουν το ταξίδι τους και έτσι η θερμοκρασία του οχήματος ρυθμίζεται νωρίτερα. Εκτός από τον οδηγό, ο διαχειριστής στόλου λαμβάνει επίσης όλες τις πληροφορίες σχετικά με το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας και το σύστημα ελέγχου κλιματισμού, στο εργαλείο διαχείρισης οχημάτων (Vehicle Management Tool).

Μια ακόμα υπηρεσία που προσφέρεται (αρχικά μόνο στη Γερμανία) από τη Mercedes PRO για το eVito Tourer, είναι η «Intelligent eCharging», η οποία δίνει τη δυνατότητα στους διαχειριστές στόλων να φορτίζουν τον στόλο των ηλεκτρικών οχημάτων με κλιμακωτό τρόπο, μειώνοντας έτσι την απαιτούμενη ηλεκτρική ισχύ.

Στο ίδιο τεύχος #384

PreviousNext