Τροχοί & TIR

Η Mercedes-Benz εξαλείφει τα «τυφλά σημεία» (+video)

Η Mercedes-Benz Trucks, προκειμένου να καταστήσει το νέο Actros ένα «γίγαντα τεχνολογίας», εξέλιξε νέα συστήματα όπως το Active Drive Assist για ημιαυτόνομη οδήγηση, ενώ βελτίωσε και ήδη υπάρχουσες
Κυριακή 28/04/2019 - 08:00
Κοινοποίηση στα Social Media

Η Mercedes-Benz Trucks, προκειμένου να καταστήσει το νέο Actros ένα «γίγαντα τεχνολογίας», εξέλιξε νέα συστήματα όπως το Active Drive Assist για ημιαυτόνομη οδήγηση, ενώ βελτίωσε και ήδη υπάρχουσες τεχνολογίες της, όπως για παράδειγμα το Sideguard Assist που πρωτοπαρουσιάστηκε το 2016, έχοντας ως στόχο να εξαλείψει τα «τυφλά σημεία» από την πλευρά του συνοδηγού, βοηθώντας τον οδηγό να αποφύγει ατυχήματα όταν στρίβει δεξιά.

Μέχρι τώρα, το σύστημα Sideguard Assist της Mercedes-Benz ειδοποιούσε τον οδηγό του Actros μέσω μίας λυχνίας LED η οποία ήταν τοποθετημένη στην μπροστά κολόνα του οχήματος. Ωστόσο, στο νέο Actros η εν λόγω τεχνολογία συνεργάζεται με το σύστημα καμερών MirrorCam, το οποίο αντικαθιστά τους συμβατικούς καθρέπτες. Έτσι, χρησιμοποιεί την οθόνη του MirrorCam για να προειδοποιεί τους οδηγούς οπτικά όταν το σύστημα ανιχνεύει ένα κινούμενο ή ακίνητο αντικείμενο στη ζώνη που παρακολουθείται από την πλευρά του συνοδηγού του οχήματος. Το σύστημα μπορεί έτσι να προειδοποιεί τους οδηγούς εγκαίρως για την παρακολούθηση ποδηλατών ή πεζών που ενδεχομένως δεν έχουν δει. Αρχικά ανάβει στην οθόνη ένα τρίγωνο, ενώ αν υπάρχει κίνδυνος σύγκρουσης η ένδειξη αναβοσβήνει, στη συνέχεια μένει μόνιμα αναμμένη και τέλος ηχεί ένας προειδοποιητικός τόνος από την πλευρά του συνοδηγού.

Επιπλέον, το Sideguard Assist μπορεί τώρα να υποστηρίξει τον οδηγό υπό ορισμένες συνθήκες όταν στρίβει προς τα αριστερά. Συγκεκριμένα, στα φορτηγά με πίσω πρόβολο άνω του 1,5 μέτρου, υπάρχει κίνδυνος η πίσω δεξιά γωνία του οχήματος να συγκρουστεί όταν το φορτηγό στρίβει αριστερά. Προκειμένου να αποφύγει τέτοιο ενδεχόμενο, ο οδηγός του νέου Actros λαμβάνει προειδοποίηση.

Σημειώνεται πως το Sideguard Assist λειτουργεί με τη βοήθεια δύο ραντάρ μικρής εμβέλειας, που βρίσκονται τοποθετημένα στο πλαίσιο από την πλευρά του συνοδηγού, μπροστά από τον πίσω άξονα του φορτηγού. Το σύστημα έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να παρακολουθεί ολόκληρο το μήκος του οχήματος, συν δύο μέτρα εμπρός και δύο μέτρα προς τα πίσω. Λειτουργεί τόσο για μονά φορτηγά όσο και για συνδυασμούς οχημάτων μήκους έως και 18,75 μέτρων.

Κάμερες αντί καθρεπτών

Το σύστημα MirrorCam του νέου Actros, αντί των συνηθισμένων καθρεπτών, χρησιμοποιεί ψηφιακές κάμερες, οι οποίες τοποθετούνται δεξιά και αριστερά στο πλαίσιο της οροφής. Οι εικόνες μεταδίδονται απευθείας σε δύο οθόνες, οι οποίες βρίσκονται στις μπροστά κολόνες της καμπίνας. Το εν λόγω σύστημα, εκτός από αυξημένο πεδίο όρασης, προσφέρει στον οδηγό ασφάλεια, απαλλάσσοντάς τον από τον «βραχνά» της σωστής ρύθμισης των καθρεπτών, προκειμένου να μη δημιουργούνται «τυφλά σημεία» από την πλευρά του συνοδηγού, καθώς πριν ξεκινήσει το φορτηγό οι κάμερες υιοθετούν αυτόματα τη σωστή θέση, ώστε η οθόνη να εμφανίζει πάντα την ίδια πλήρη εικόνα.

Επιπλέον, το MirrorCam βοηθά τον οδηγό στις στροφές, καθώς η κάμερα περιστρέφεται ώστε αυτός να βλέπει πάντα το τέλος του τρέιλερ. Ακόμα, μια ειδική λειτουργία ευρείας γωνίας συνδράμει τον οδηγό κατά τον ελιγμό ή την οπισθοπορεία. Επιπροσθέτως, όταν ο οδηγός επιχειρεί προσπέραση ή όταν επιστρέφει στη λωρίδα του, λαμβάνει στις οθόνες οδηγίες απόστασης, προκειμένου να εκτιμήσει καλύτερα την κίνηση των οχημάτων που ακολουθούν.

Video URL

Διαβάστε επίσης

PreviousNext