Τροχοί & TIR

Με ρεκόρ διακίνησης το Ρότερνταμ

Νέο ρεκόρ σημείωσε το λιμάνι του Ρότερνταμ στο πρώτο εξάμηνο του 2019, καθώς διακινήθηκαν συνολικά 240,7 εκατομμύρια τόνοι προϊόντων, μια επίδοση υψηλότερη κατά 3,4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστη
Σάββατο 21/09/2019 - 08:00
Κοινοποίηση στα Social Media

Νέο ρεκόρ σημείωσε το λιμάνι του Ρότερνταμ στο πρώτο εξάμηνο του 2019, καθώς διακινήθηκαν συνολικά 240,7 εκατομμύρια τόνοι προϊόντων, μια επίδοση υψηλότερη κατά 3,4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018.

Επιπλέον, με 7,5 εκατομμύρια TEU, υπήρξε σημαντική αύξηση στη διακίνηση κοντέινερ (+6,4% σε TEU, +4,8% σε τόνους), γεγονός που συνιστά ένα ακόμα ρεκόρ για τον λιμένα. Άνοδος υπήρξε στο πρώτο μισό του τρέχοντος έτους και στον τομέα του αργού πετρελαίου (+2,8%), όπως και του υγροποιημένου φυσικού αερίου - LNG (+94%). Η αύξηση του αργού πετρελαίου επετεύχθη χάρη στην άνοδο των εισαγωγών φθηνότερου πετρελαίου από τις ΗΠΑ. Επιπλέον, το LNG επωφελήθηκε κυρίως από τις περισσότερες εξαγωγές αμερικανικού αερίου στην Ευρώπη. Από την άλλη, πτώση παρατηρήθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο στα προϊόντα πετρελαιοειδών (-5,8%) και αγροτικών χύδην προϊόντων (-7,2%).

Θετικά ήταν τα οικονομικά αποτελέσματα του λιμανιού του Ρότερνταμ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019. Συγκεκριμένα, τα έσοδα από τα λιμενικά τέλη και από μισθωτήρια εκτάσεων αυξήθηκαν ελαφρά, με αποτέλεσμα να υπάρξει μία άνοδος των εσόδων κατά 4,0% (σύνολο 357,8 εκ. ευρώ), με τα υγρά φορτία να έχουν τη μεγαλύτερη συμβολή. Εν μέρει επειδή τα λειτουργικά έξοδα αυξήθηκαν λιγότερο από τα έσοδα, το αποτέλεσμα από τις συνήθεις δραστηριότητες προ φόρων, ανήλθε σε 134,8 εκ. ευρώ (+7,0%). Στο μεταξύ, το ύψος των επενδύσεων κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2019 παρέμεινε υψηλό (177,1 εκ. ευρώ).

«Η διακίνηση στο λιμάνι κινείται καλά, ειδικά στη στρατηγικά σημαντική κατηγορία των εμπορευματοκιβωτίων. Θετικά είναι και τα οικονομικά αποτελέσματα, γεγονός που μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να επενδύουμε στο λιμάνι, σε υποδομές και ψηφιακές λύσεις για το εμπόριο και τα logistics», δήλωσε σχετικά ο Διευθύνων Σύμβουλος του λιμένα, Allard Castelein.

PreviousNext