Τροχοί & TIR

Η σημασία του TIR στις συνδυασμένες μεταφορές

Την εξεύρεση ρεαλιστικών λύσεων για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των συνδυασμένων μεταφορών, συζήτησαν σε πρόσφατη συνάντησή τους στο Λονδίνο, ο Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Ένωσης Οδικών Μ
Πέμπτη 26/03/2020 - 06:00
Κοινοποίηση στα Social Media

Την εξεύρεση ρεαλιστικών λύσεων για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των συνδυασμένων μεταφορών, συζήτησαν σε πρόσφατη συνάντησή τους στο Λονδίνο, ο Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Ένωσης Οδικών Μεταφορών (IRU), Umberto de Pretto και ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO), Kitack Lim.

Αντικείμενο της συζήτησης ήταν το πώς οι δύο οργανισμοί θα μπορούν να συντονιστούν καλύτερα αξιοποιώντας ο ένας την εμπειρία και την τεχνογνωσία του άλλου, ώστε να διευκολύνονται και να διασφαλίζονται οι μεταφορές εμπορευματοκιβωτίων της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Αμφότεροι αναγνώρισαν ότι μια κοινή εστιασμένη προσέγγιση για την οργάνωση των logistics από το αρχικό σημείο -τους λιμένες- έως τον τελικό προορισμό, με τον εξορθολογισμό των ροών δεδομένων και τεκμηρίωσης, θα μπορούσε να αποφέρει τεράστια οφέλη σε όλους τους παράγοντες της αλυσίδας εφοδιασμού. Το στοιχείο που αναδείχθηκε στην εν λόγω συνάντηση, ήταν η συμβολή του συστήματος TIR στις συνδυασμένες μεταφορές και στη μείωση του χρόνου αναμονής στους λιμένες και στα σύνορα, όπως και στη διαφάνεια, στην ασφάλεια και στην ακεραιότητα του φορτίου, παρέχοντας μια ενιαία διεθνή εγγύηση συνοδευόμενη από δεδομένα φορτίου που αποστέλλονται εκ των προτέρων σε όλες τις τελωνειακές αρχές κατά μήκος της διαδρομής.

«Η χρήση του συστήματος TIR στις συνδυασμένες μεταφορές προσφέρει πολλά οφέλη τόσο για τους ενδιαφερόμενους ναυτιλιακούς όσο και για τους οδικούς μεταφορείς. Η συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα επιβεβαίωσε το συμφέρον τόσο του IMO όσο και της IRU να λάβουν αποφασιστικά μέτρα για να καταστούν οι αλυσίδες εφοδιασμού πιο αποτελεσματικές και ασφαλείς», δήλωσε ο κ. De Pretto.

Και η Σαουδική Αραβία στο καθεστώς TIR

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε πρόσφατα μια μεταφορά υπό το καθεστώς TIR, που ξεκίνησε από το Ντουμπάι και κατέληξε στο Αμμάν της Ιορδανίας, μέσω του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας. Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή, καθώς αποτελεί μια σημαντική λύση διέλευσης των συνόρων για τους μεταφορείς και τις εταιρείες logistics της περιοχής του Κόλπου. Σημειώνεται, πως το ταξίδι διήρκησε μόνο τέσσερις ημέρες με τη χρήση του συστήματος TIR, αρκετά λιγότερο από τον συνηθισμένο χρόνο ταξιδιού των επτά ημερών, που απαιτείται δίχως τις εγγυήσεις που προσφέρει το TIR.

«Η επιτυχία αυτής της μεταφοράς ανέδειξε για μία ακόμη φορά την ικανότητα του TIR να συνδέει χώρες και να προωθεί το εμπόριο. Η ίδρυση παρόμοιων διαδρόμων TIR σε όλη τη Μέση Ανατολή έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση στις εμπορευματικές μεταφορές στην περιοχή», δήλωσε σχετικά ο Γενικός Γραμματέας της IRU, Umberto de Pretto.

PreviousNext