Τροχοί & TIR

Ο Νονός των Ιωαννίνων

Άκης Πατούνας ίσον Σκανιομάνια! Τόσο απλά, τόσο κατανοητά. Για τον Άκη από τα Γιάννενα δεν νοείται άλλη μάρκα φορτηγών. Στα φορτηγά του Σουηδού κατασκευαστή μεγάλωσε, σε αυτά ανδρώθηκε και με αυτά π
από Παύλος Μαυρομύτης | Τρίτη 01/09/2020 - 02:00
Κοινοποίηση στα Social Media
Mafia member.
Mafia member.

Άκης Πατούνας ίσον Σκανιομάνια! Τόσο απλά, τόσο κατανοητά. Για τον Άκη από τα Γιάννενα δεν νοείται άλλη μάρκα φορτηγών. Στα φορτηγά του Σουηδού κατασκευαστή μεγάλωσε, σε αυτά ανδρώθηκε και με αυτά πορεύεται μέχρι σήμερα. Δύναμη, αντοχή και αξιοπιστία, είναι οι τρεις λέξεις που χρησιμοποιεί για τα Scania. Άλλωστε αυτό το είδε στην πράξη από την εποχή που ο πατέρας του ξεκίνησε τη δουλειά με το μουράτο Scania Vabis 56 και στη μετέπειτα πορεία του συνέχισε με όλα τα επόμενα μοντέλα. Στις εγκαταστάσεις της Πατούνας Transport βρίσκεις τα πάντα, από το 141 μέχρι τα πιο σύγχρονα R, με ένα κοινό χαρακτηριστικό: την αγάπη και το μεράκι του ιδιοκτήτη τους.

Στο ναό των Σκανιάκηδων

Μπαίνοντας στον προαύλιο χώρο της εταιρείας ο χρόνος γυρίζει αρκετά χρόνια πίσω και συγκεκριμένα τη δεκαετία του ’70 με το μοντέλο 141. Δεν θα προχωρήσουμε σε αναλυτική παρουσίασή του γιατί το έχουμε κάνει σε παλαιότερο τεύχος, αλλά θα συμφωνήσουμε με όσους το έχουν δει που μας είπαν ότι το αυτοκίνητο είναι σκέτη μαγεία. Δίπλα του θα συναντήσουμε ένα ακόμη αξιόπιστο μοντέλο που έβαλε τη δική του σφραγίδα στους ελληνικούς και ξένους δρόμους, το 142.

Για το συγκεκριμένο αυτοκίνητο είχαμε ακούσει διάφορα θετικά σχόλια και κριτικές, αλλά τελικά όταν το βλέπεις από κοντά είναι πολύ πιο εντυπωσιακό. Δυστυχώς όμως οι φωτογραφίες που το τραβήξαμε είναι μόνο για προσωπική χρήση καθώς οι βελτιώσεις στο αμάξι συνεχίζονται και θα επανέλθουμε σύντομα, όταν ο Βασιλιάς του δρόμου θα βάλει το στέμμα του και θα είναι έτοιμος για φωτογράφιση.

The Godfather

Βέβαια ο λόγος της επίσκεψής μας στην εταιρεία του Άκη ήταν για να φωτογραφίσουμε τη ναυαρχίδα της, τον τριαξονικό τράκτορα R, το γνωστό σε όλους μας Νονό. Τον έχουμε συναντήσει και άλλη φορά στο παρελθόν, αλλά πρώτη φορά μας δόθηκε η ευκαιρία να τον φωτογραφίσουμε και να τον περιεργαστούμε όπως θέλαμε. Από την πρώτη αλλά και την τελευταία ματιά στο συγκεκριμένο τράκτορα το μόνο που έχουμε να πούμε είναι ότι πρόκειται για έναν από τα πιο εντυπωσιακά αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στην Ευρώπη. Στην αρχή μας κέρδισε ο χρωματισμός του με το γκρι ματ χρώμα. Είναι το πιο ξεχωριστό και εντυπωσιακό χρώμα που έχουμε συναντήσει σε φορτηγό και σίγουρα το κάνει μοναδικό. Βέβαια ο ιδιοκτήτης του δεν περιορίστηκε εκεί αλλά έβαλε όλη την τέχνη του να το μετατρέψει σε αριστούργημα των δρόμων.

Αποφάσισε λοιπόν να αποτυπώσει στις πλαϊνές πλευρές καθώς και στην πίσω πλευρά του Scania, τους ήρωες της αγαπημένης του ταινίας, του Νονού, και συγκεκριμένα τον Δον Βίτο Κορλεόνε (Μάρλον Μπράντο) και τον Μάικλ Κορλεόνε (Αλ Πατσίνο). Προχώρησε όμως και ένα βήμα παραπέρα, με ζάντες, μπάρα, προβόλια, γείσο, πλαϊνά ντουλάπια και φυσικά επένδυση καμπίνας με δερματίνες. Εν ολίγοις μιλάμε για το απόλυτο Truck Star των Ιωαννίνων το οποίο κοσμεί με την παρουσία του την εθνική οδό…

Στο ίδιο τεύχος #389

PreviousNext