Τροχοί & TIR

"Μουράτο" Top Model

Είθισται τα αμερικανικά φορτηγά να είναι συνήθως ένα κλικ πιο πίσω τεχνολογικά από τα αντίστοιχα της Ευρώπης που, θεωρούνται, και εν πολλοίς είναι, στην αιχμή των εξελίξεων με όλες τις άλλες περιοχέ
από Βασίλης Δαραμούσκας | Δευτέρα 24/07/2017 - 15:21
Κοινοποίηση στα Social Media

Είθισται τα αμερικανικά φορτηγά να είναι συνήθως ένα κλικ πιο πίσω τεχνολογικά από τα αντίστοιχα της Ευρώπης που, θεωρούνται, και εν πολλοίς είναι, στην αιχμή των εξελίξεων με όλες τις άλλες περιοχές του πλανήτη να ακολουθούν τον βηματισμό τους. Με το λανσάρισμα αυτές τις μέρες, του Volvo VNL νέας γενιάς, ο Σουηδός κατασκευαστής δείχνει αποφασισμένος να αλλάξει τα δεδομένα. Το φοβερό μουράτο VNL, με πέντε επιλογές σε καμπίνες και το απίθανο φουτουριστικό ντιζάιν κόβει την ανάσα. Πρόκειται πιθανότατα, για το πιο καλλίγραμμο μουράτο φορτηγό παραγωγής που έχει φτιαχτεί στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού.

Κρατά όλα τα στοιχεία που έκαναν τον προκάτοχο αναγνωρίσιμο, όπως τα φώτα και το προφίλ, ξεχειλίζει όμως από σχεδιαστική πρωτοπορία και ξεχωριστές πινελιές. Μάσκα, γρίλιες, φτερά, πλαϊνές ποδιές, εισαγωγές αέρα και πλήθος άλλων στοιχείων αναδίδουν ποιότητα και ένα πολύ εξεζητημένο χαρακτήρα. Η ναυαρχίδα της αμερικάνικης Volvo τοποθετείται στην κατηγορία Class 8 (τη μεγαλύτερη στις ΗΠΑ) και προορίζεται για Μεταφορά μεγάλων αποστάσεων. Η γραμμή μετάδοσης κίνησης περιλαμβάνει τον 13λιτρο D13 καθώς και προαιρετικά τον 11λιτρο D11 αλλά, και έναν 15λιτρο της Cummins, καθώς και κιβώτια I-Shift και φοβερά πακέτα αεροδυναμικής βελτίωσης τα οποία σε συνδυασμό με νέους άξονες κατεβάζουν την κατανάλωση έως και 7,5% σε σχέση με το μοντέλο προηγούμενης γενιάς.

Σημαντική είναι η "θωράκιση" του νέου VNL με συστήματα ενεργητικής ασφάλειας, που δε συναντάς συνήθως στην αμερικάνικη αγορά, όπως Advanced Driver Assist με λειτουργία αυτόματης πέδησης έκτακτης ανάγκης, προγνωστικό I-See και πολλά ακόμη που το φέρνουν στο ίδιο επίπεδο με τα γνώριμα στα μέρη μας FH. Οι πρώτες εντυπώσεις του αμερικανικού ειδικού Τύπου αναφέρονται και σε πολύ βελτιωμένη ποιότητα συναρμογής και χρήση υλικών και επενδύσεων στην καμπίνα που ανεβάζουν σημαντικάτο επίπεδο προσλαμβάνουσας ποιότητας. Όποιος ενδιαφέρεται, και θέλει να αποκτήσει ένα για τη... συλλογή του, οι γνωστοί εισαγωγείς -κυρίως σε Γαλλία- έχουν ήδη δώσει παραγγελίες στην αμερικάνικη Volvo.

PreviousNext