Τροχοί & TIR

Αναθεωρημένη ATP: Τρόφιμα και θερμοκρασίες

Λήψη δειγμάτων για μέτρηση θερμοκρασίας
Τετάρτη 18/09/2024 - 10:55
Κοινοποίηση στα Social Media
.

Με απόφαση των συναρμόδιων υπουργών γίνεται αποδεκτή και τίθεται σε ισχύ η αναθεωρημένη Συμφωνία για τις διεθνείς μεταφορές ευπαθών τροφίμων και για τον ειδικό εξοπλισμό που πρέπει να χρησιμοποιείται γι’ αυτές τις μεταφορές (ΑTP).

Στις 220 σελίδες της αναθεωρημένης ATP περιγράφονται αναλυτικά οι τεχνικές προδιαγραφές των θαλάμων και των ψυκτικών μονάδων, ο τρόπος που γίνονται οι έλεγχοι και οι διάφορες μετρήσεις προκειμένου να λάβουν πιστοποίηση.

Πρόκειται για θέματα που αφορούν κυρίως τους κατασκευαστές των θαλάμων και τις υπηρεσίες πιστοποίησης.

Ωστόσο, στα παραρτήματα που ακολουθούν, η συμφωνία ATP αναφέρεται και σε θέματα που ενδιαφέρουν τους μεταφορείς, τους διαχειριστές μεταφορικών επιχειρήσεων και τους ιδιοκτήτες των θαλάμων. Τα θέματα αυτά ακολουθούν:

Παρακολούθηση θερμοκρασιών

Για τη μεταφορά των ακόλουθων υπερ-κατεψυγμένων και κατεψυγμένων τροφίμων, η θερμοκρασία σε οποιοδήποτε σημείο του φορτίου πρέπει να είναι ίση ή χαμηλότερη από την απαιτούμενη τιμή κατά τη φόρτωση, κατά τη διάρκεια της μεταφοράς και κατά την εκφόρτωση. Όπου χρειάζεται να ανοιχθεί ο θάλαμος, π.χ. για τη διεξαγωγή επιθεωρήσεων, είναι ουσιαστικό να διασφαλισθεί ότι τα τρόφιμα δεν εκτίθενται σε διαδικασίες ή συνθήκες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την προβλεπόμενη θερμοκρασία. Επίσης, κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων λειτουργιών, όπως η αποπάγωση του ατμοποιητή (βαπορέτου), θα μπορεί να επιτραπεί μια σύντομη άνοδος της θερμοκρασίας της επιφάνειας των τροφίμων έως 3 °C άνω της δέουσας θερμοκρασίας σε ένα μέρος του φορτίου, π.χ. κοντά στον ατμοποιητή.

Τα τρόφιμα και οι αντίστοιχες θερμοκρασίες που ισχύουν τα παραπάνω είναι:

.

Η περίπτωση επεξεργασίας στον προορισμό

Για τα αναφερόμενα υπερ-κατεψυγμένα και κατεψυγμένα τρόφιμα, όταν προορίζονται να υποστούν άμεση περαιτέρω επεξεργασία στον προορισμό, θα επιτρέπεται σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας κατά τη μεταφορά, έτσι ώστε να φτάσουν στον προορισμό με θερμοκρασία όχι υψηλότερη από αυτήν που καθορίζει ο αποστολέας και αναγράφεται στη σύμβαση μεταφοράς. Αυτή η θερμοκρασία δεν θα μπορεί να είναι υψηλότερη από τη μέγιστη θερμοκρασία που επιτρέπεται για τα ίδια τρόφιμα όταν είναι κατεψυγμένα. Τα έγγραφα μεταφοράς Θα δηλώνουν το όνομα τον τροφίμου, εάν αυτό είναι κατεψυγμένο ή υπερ-κατεψυγμένο, καθώς και ότι πρέπει να υποστεί άμεσα περαιτέρω επεξεργασία στον προορισμό.

Λήψη δειγμάτων για μέτρηση θερμοκρασίας

Η μέτρηση των θερμοκρασιών των τροφίμων πρέπει να πραγματοποιείται σε ψυχόμενο περιβάλλον και με τις ελάχιστες καθυστερήσεις και ελάχιστη παρεμπόδιση των μεταφορικών λειτουργιών. 

Οι διαδικασίες επιθεώρησης και μέτρησης πρέπει να λαμβάνουν χώρα κατά προτίμηση στο σημείο φόρτωσης ή εκφόρτωσης. Αυτές οι διαδικασίες δεν θα πρέπει κανονικά να γίνονται κατά τη διάρκεια της μεταφοράς, εκτός εάν υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με την τήρηση των θερμοκρασιών των τροφίμων.

Γενικά, η μέτρηση της θερμοκρασίας των τροφίμων πρέπει να επιχειρείται μόνο όταν υπάρχουν εύλογες αμφιβολίες για τον έλεγχο της θερμοκρασίας κατά τη μεταφορά.

Οι τύποι των συσκευασιών που επιλέγονται για τη μέτρηση της θερμοκρασίας πρέπει να είναι τέτοιοι έτσι ώστε η θερμοκρασία τους να είναι αντιπροσωπευτική του θερμότερου σημείου των αποστελλόμενων εμπορευμάτων. 

Όπου είναι αναγκαίο να επιλεγούν δείγματα κατά τη μεταφορά ενώ φορτώνεται το εμπόρευμα, πρέπει να λαμβάνονται δύο δείγματα από την κορυφή και το κάτω μέρος του αποστελλόμενου εμπορεύματος πλησίον της άκρης του ανοίγματος κάθε θύρας ή ζεύγους θυρών. 

Όπου λαμβάνονται δείγματα κατά την εκφόρτωση του αποστελλόμενου εμπορεύματος, πρέπει να επιλέγονται τέσσερα δείγματα από κάποιο από τα ακόλουθα σημεία: 

  • κορυφή και κάτω μέρος του αποστελλόμενου εμπορεύματος πλησίον της άκρης του ανοίγματος των θυρών· 
  • άνω οπίσθιες γωνίες του αποστελλόμενου εμπορεύματος (δηλαδή όσο πιο μακριά γίνεται από την ψυκτική μονάδα)· 
  • κέντρο του αποστελλόμενου εμπορεύματος·
  • κέντρο της εμπρόσθιας επιφάνειας του αποστελλόμενου εμπορεύματος (δηλαδή όσο πιο κοντά γίνεται στην ψυκτική μονάδα)·
  • άνω ή κάτω γωνίες της εμπρόσθιας επιφάνειας του αποστελλόμενου εμπορεύματoς (δηλαδή όσο πιο κοντά γίνεται στην αναρρόφηση του αέρα επιστροφής της ψυκτικής μονάδας).
.

Τρόφιμα και θερμοκρασίες

Για τη μεταφορά των παρακάτω διατηρημένων με απλή ψύξη τροφίμων, ο εξοπλισμός μεταφοράς πρέπει να έχει επιλεγεί και χρησιμοποιηθεί με τέτοιον τρόπο ώστε κατά τη διάρκεια της μεταφοράς η υψηλότερη θερμοκρασία των τροφίμων σε κάθε σημείο του φορτίου δεν υπερβαίνει την ενδεδειγμένη θερμοκρασία. Επομένως, η θερμοκρασία των τροφίμων σε κάθε σημείο στο φορτίο δεν πρέπει να υπερβαίνει τη θερμοκρασία όπως ενδείκνυται παρακάτω για τη φόρτωση, κατά τη διάρκεια της μεταφοράς και για το ξεφόρτωμα.

.
PreviousNext