Τροχοί & TIR

ΒΟΑΚ: Η ανακήρυξη του αναδόχου για το τμήμα Χανιά – Χερσόνησος στις αρχές του καλοκαιριού

Η σύμβαση παραχώρησης, διάρκειας 30 ετών, προβλέπεται να υπογραφεί προς το τέλος του 2024.
Δευτέρα 05/02/2024 - 12:26
Κοινοποίηση στα Social Media

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών πραγματοποίησε διαδοχικές επισκέψεις σε υπό κατασκευή έργα στην Κρήτη και συναντήσεις εργασίας με φορείς του νησιού, καθώς υπό υλοποίηση βρίσκονται έργα ύψους 3,5 δισ. ευρώ.

Ξεκινώντας από τα Χανιά, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Νίκος Ταχιάος, και ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Κώστας Μαγουλάς, πραγματοποίησαν σύσκεψη στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ), φορέα που εποπτεύεται από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε:

«Βρισκόμαστε σήμερα στην Κρήτη, για να διαπιστώσουμε την εξέλιξη υλοποίησης εμβληματικών έργων, τα οποία δρομολογούνται από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, στο νησί. Έργα, των οποίων ο Προϋπολογισμός υπερβαίνει τα 3,5 δισ. ευρώ.

Ξεκινήσαμε από τα Χανιά, όπου είχαμε μια παραγωγική συνάντηση στον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης, με τη Διοίκηση και τους εργαζομένους του.

Βόρειος Οδικός Άξονας της Κρήτης (ΒΟΑΚ)

Αποσφραγίστηκαν οι φάκελοι των οικονομικών προσφορών για το τμήμα Χανιά – Χερσόνησος και η ανακήρυξη του οριστικού αναδόχου εκτιμάται ότι θα γίνει στις αρχές καλοκαιριού. Η σύμβαση παραχώρησης, διάρκειας 30 ετών, προβλέπεται να υπογραφεί προς το τέλος του 2024. Το έργο έχει χρηματοδότηση και από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 200 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη, έργο ΣΔΙΤ, σύμβασης ύψους περίπου 350 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση και από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 90 εκατ. ευρώ, οργανώνονται τα εργοτάξια, συντάσσονται οι οριστικές μελέτες και αναμένονται – τον επόμενο μήνα – οι δικαστικές αποφάσεις για τις απαλλοτριώσεις.

Σε ό,τι αφορά το τμήμα Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος, συμβατικού ποσού άνω των 150 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση και από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 137 εκατ. ευρώ, εκπονούνται οι υπολειπόμενες μελέτες, εγκρίθηκαν οριστικές μελέτες οδοποιίας, ολοκληρώθηκαν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, εκδόθηκαν αποφάσεις απαλλοτριώσεων, ενώ εκκρεμεί μία ακόμη τις προσεχείς ημέρες».

Τα υπόλοιπα έργα αφορούν την αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού του Ταυρωνίτη Ποταμού, την ενίσχυση του Ταμιευτήρα Μπραμιανού, τις σχολικές Υποδομές, τον νέο Σταθμό Επιβατών στον Λιμένα της Σούδας, τη λειτουργία υφιστάμενου αεροδρομίου Ηρακλείου και τον νέο Διεθνή Αερολιμένας Ηρακλείου Κρήτης στο Καστέλι.

PreviousNext