Τροχοί & TIR

Έσκασαν τα τσιμέντα. Τι έδειξε η μελέτη για τη γέφυρα. Οι αποζημιώσεις

Η πλήρης αποκατάσταση της κυκλοφορίας στον κλάδο αναμένεται να ολοκληρωθεί έως σήμερα το απόγευμα, Δευτέρα 10 Ιουνίου.
Δευτέρα 10/06/2024 - 10:07
Κοινοποίηση στα Social Media
.

Δύο μεγάλες εκρήξεις από το βυτιοφόρο ήταν αυτές που προκάλεσαν βαριές και ανεπανόρθωτες ζημιές στη γέφυρα, καθώς πυρακτώθηκαν τσιμέντα και σίδερα, με αποτέλεσμα η γέφυρα να καταστεί επικίνδυνη για κάθε διέλευση.

Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση του Μελετητικού γραφείου “ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΣ Ο.Τ.Μ. Α.Ε.”, που κοινοποιήθηκε άμεσα στην Ολυμπία Οδό, «οι βλάβες που παρατηρήθηκαν στο Τεχνικό Α039 είναι βαριές και μη αναστρέψιμες και γι’ αυτό κρίνεται απαραίτητη η άμεση καθαίρεση της πλάκας καταστρώματος (οροφής) και η αποκατάσταση του οδοστρώματος του αυτοκινητόδρομου».

Σημειώνουμε ότι το «τεχνικό ΑΟ39» είναι ο φορέας του δεξιού τμήματος της γέφυρας με κατεύθυνση προς Κόρινθο.

Τονίζεται, επίσης, στην τεχνική έκθεση ότι «το γεγονός καθιστά απαγορευτική για λόγους ασφαλείας τη διέλευση κυκλοφορίας των οχημάτων τόσο εντός του αυτοκινητοδρόμου Ελευσίνα - Κόρινθος, όσο και άνωθεν αυτού επί της ΠΕΟ Αθηνών -Κορίνθου».

Μετά τα παραπάνω και αφού ενημερώθηκε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, που έφτασε έγκαιρα στο σημείο του ατυχήματος, αποφασίστηκε η κατεδάφιση της πλάκας καταστρώματος (οροφής) του δεξιού τμήματος της γέφυρας της άνω διάβασης της ΠΕΟ με κατεύθυνση προς Κόρινθο, στη Χ.Θ. 75+600 του αυτοκινητόδρομου Ελευσίνα–Κόρινθος και οι εργασίες αποκατάστασης του οδοστρώματος του αυτοκινητόδρομου.

Σε χρόνο ρεκόρ

Αξίζει να σημειωθεί ότι εντός 48 ωρών ολοκληρώθηκε η κατεδάφιση της γέφυρας και δόθηκε στην κυκλοφορία μια λωρίδα του κλάδου προς Ισθμό της Ολυμπίας Οδού και της Λωρίδας έκτακτης ανάγκης, ενώ η πλήρης αποκατάσταση της κυκλοφορίας στον κλάδο αναμένεται να ολοκληρωθεί έως σήμερα το απόγευμα, Δευτέρα 10 Ιουνίου.

Οι αποζημιώσεις

Στην παραπάνω απόφαση του Χρήστου Σταϊκούρα σχετικά με την κατεδάφιση γίνεται και αναφορά στο θέμα των αποζημιώσεων. Συγκεκριμένα, ορίζεται ότι η αποζημίωση της δαπάνης των εν λόγω εργασιών θα προκύψει σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τη Σύμβαση Παραχώρησης σε συνδυασμό με τα προβλεπόμενα στις ασφαλιστικές καλύψεις του Παραχωρησιούχου και του βυτιοφόρου και σε κάθε περίπτωση, αφού το Δημόσιο διαμορφώσει άποψη, ώστε να καθορίσει την περαιτέρω άσκηση των Συμβατικών δικαιωμάτων του σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη Σύμβαση Παραχώρησης.

PreviousNext