Τροχοί & TIR

Εξοντωτικές κυρώσεις για βυτιοφόρα σε περίπτωση λαθρεμπορίας

Οι κυρώσεις για τα βυτιοφόρα οχήματα και τα πλωτά εφοδιαστικά μέσα λαθραίας διακίνησης πετρελαιοειδών προϊόντων ξεκινούν με πρόστιμο 5.000 ευρώ και φτάνουν μέχρι το 1.500.000 ευρώ στην περίπτωση των
Πέμπτη 26/11/2020 - 11:19
Κοινοποίηση στα Social Media

Οι κυρώσεις για τα βυτιοφόρα οχήματα και τα πλωτά εφοδιαστικά μέσα λαθραίας διακίνησης πετρελαιοειδών προϊόντων ξεκινούν με πρόστιμο 5.000 ευρώ και φτάνουν μέχρι το 1.500.000 ευρώ στην περίπτωση των πλοίων.

Αυτό προβλέπεται στο άρθρο 12 του υπό ψήφιση σχεδίου νόμου του υπ. Οικονομικών για την «περιστολή του λαθρεμπορίου».

Για το ύψος του επιβαλλόμενου προστίμου λαμβάνονται υπόψη ως κριτήρια, ιδίως, η βαρύτητα της παράβασης, οι συνέπειες που προκύπτουν από αυτήν, ο βαθμός υπαιτιότητας και η τυχόν υποτροπή του παραβάτη. Για την αξιολόγηση της παραβατικής συμπεριφοράς ως υποτροπής, λαμβάνονται υπόψη οι ισχύουσες εγγραφές στο Βιβλίο Κυρώσεων. Σε υποτροπή βρίσκεται όποιος μέσα σε τρία (3) χρόνια από την έκδοση της απόφασης, με την οποία επιβάλλεται σε αυτόν πρόστιμο ή άλλη κύρωση για κάποια από τις ανωτέρω παραβάσεις, τελεί νέα παράβαση. Επίσης, η επιβολή του προστίμου δεν αποκλείει την επιβολή άλλων διοικητικών κυρώσεων που τυχόν προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις.

Αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας, πρόστιμο 7.000 ευρώ και αφαίρεση επαγγελματικής άδειας

Σε περίπτωση βεβαίωσης της παράβασης λαθρεμπορίου, τα μεταφορικά μέσα κατάσχονται άμεσα. Στους ιδιοκτήτες των μεταφορικών μέσων επιβάλλεται πρόστιμο επτά χιλιάδων (7.000) ευρώ ανά παράβαση και αφαιρείται η άδεια κυκλοφορίας του μεταφορικού μέσου για διάστημα έξι (6) μηνών. Σε κάθε περίπτωση υποτροπής εντός μιας τριετίας για την ίδια παράβαση, όπως αυτή προκύπτει από τις ισχύουσες εγγραφές στο Βιβλίο Κυρώσεων, το πρόστιμο τριπλασιάζεται. Επιπλέον, ανακαλείται η άδεια άσκησης επαγγέλματος του οδικού μεταφορέα για διάστημα έξι (6) μηνών.

Βυτιοφόρο χωρίς GPS πρόστιμο 25.000 ευρώ

Σε περίπτωση διακίνησης πετρελαιοειδών προϊόντων με βυτιοφόρα οχήματα και πλωτά εφοδιαστικά μέσα που δεν φέρουν ηλεκτρονικό σύστημα γεωγραφικού εντοπισμού (GPS), επιβάλλεται πρόστιμο από είκοσι πέντε χιλιάδες (25.000) έως διακόσιες πενήντα χιλιάδες (250.000) ευρώ για κάθε μεταφορικό μέσο.

Σε περίπτωση μη πλήρωσης των όρων και προδιαγραφών της εγκατάστασης και λειτουργίας των ηλεκτρονικών συστημάτων γεωγραφικού εντοπισμού (GPS) και της ηλεκτρονικής μετάδοσης δεδομένων, επιβάλλεται πρόστιμο από χίλια (1.000) έως διακόσιες πενήντα χιλιάδες (250.000) ευρώ.

Εφόσον το διοικητικό πρόστιμο είναι ίσο ή μεγαλύτερο του ποσού των εικοσιπέντε χιλιάδων (25.000) ευρώ, επιβάλλεται σωρευτικά ανάλογα με το ύψος του και προσωρινή αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας του βυτιοφόρου οχήματος ή της άδειας λειτουργίας του πλωτού εφοδιαστικού μέσου, για χρονικό διάστημα από έναν (1) μήνα έως ένα (1) έτος.

Κατά της απόφασης επιβολής προστίμου δύναται να ασκηθεί προσφυγή ενώπιον του αρμόδιου Διοικητικού Δικαστηρίου, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας (ΚΔΔ, ν. 2717/1999, Α' 97). Με την άσκηση της προσφυγής αναστέλλεται η καταβολή ποσοστού πενήντα τοις εκατό (50%) του διοικητικού προστίμου, υπό την προϋπόθεση ότι έχει καταβληθεί ή έχει υπαχθεί σε ρύθμιση βάσει νομοθετικής διάταξης το υπόλοιπο πενήντα τοις εκατό (50%). Η αναστολή αίρεται αυτοδικαίως στην περίπτωση μη τήρησης της ως άνω ρύθμισης.

«Καρφώματα» με αμοιβή

Με το ίδιο σχέδιο νόμου και στο άρθρο 13 καθορίζονται αμοιβές σε όσους «παρέχουν πληροφορίες».

Συγκεκριμένα, καθορίζονται:

α) οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης αμοιβών σε όσους παρέχουν πληροφορίες, οι οποίοι συμβάλλουν:

αα) στη διευκόλυνση της έρευνας για τη διαπίστωση και καταστολή λαθρεμπορικών πράξεων ή

αβ) στην κατάσχεση λαθραίων ειδών και εμπορευμάτων,

β) οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης αμοιβών στους υπαλλήλους της Α.Α.Δ.Ε., οι οποίες χορηγούνται για την επίτευξη εξαιρετικών επιδόσεων, πέραν των συνήθων καθηκόντων τους, που συμβάλλουν:

βα) στη διευκόλυνση της έρευνας για τη διαπίστωση και καταστολή σημαντικών υποθέσεων λαθρεμπορικών πράξεων ή

ββ) στην κατάσχεση λαθραίων ειδών και εμπορευμάτων, και

γ) το ύψος και το είδος των αμοιβών που δίδονται ως αντάλλαγμα στα πρόσωπα που παρέχουν πληροφορίες, οι οποίες αμοιβές μπορεί να είναι υλικές, χρηματικές ή άλλες. Οι χρηματικές αμοιβές που καταβάλλονται είναι κατ' αποκοπή ποσά ή και ποσοστιαίες, έως είκοσι τοις εκατό (20%) επί των εισπραχθέντων πολλαπλών τελών ή του εκπλειστηριάσματος των κατασχεθέντων λαθραίων ειδών.

PreviousNext