Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέλεξε 94 έργα μεταφορών για να λάβουν σχεδόν 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ επιχορήγηση στο πλαίσιο του μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF).
Τα έργα αυτά θα συμβάλουν όχι μόνο στη βελτίωση της διασύνδεσης των ευρωπαϊκών περιφερειών και πόλεων – από βορρά προς νότο και από ανατολή προς δύση – αλλά και στη μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα και ανθεκτικότητα της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ.
Η πράσινη μετάβαση της Ευρώπης βασίζεται στον σιδηρόδρομο
Οι σιδηροδρομικές μεταφορές θα λάβουν το μεγαλύτερο ποσοστό της χρηματοδότησης – 77% του συνόλου – με επενδύσεις που αφορούν σημαντικές αναβαθμίσεις υποδομών στο βασικό και εκτεταμένο δίκτυο του ΔΕΔ-Μ, ιδίως στις χώρες συνοχής. Περιλαμβάνεται η κατασκευή της Rail Baltica στη Βαλτική και την Πολωνία, καθώς και βελτιώσεις στην Ελλάδα και τη Σλοβακία. Επίσης, θα αναπτυχθούν γραμμές υψηλής ταχύτητας στην Τσεχία και την Πολωνία.
Επιπλέον, 46 έργα σε 11 κράτη μέλη – όπως η Αυστρία, η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Ιταλία και η Σουηδία – θα εφαρμόσουν το Ευρωπαϊκό Σύστημα Διαχείρισης Σιδηροδρομικής Κυκλοφορίας (ERTMS) σε τρένα, βελτιώνοντας την ασφάλεια και τη διαλειτουργικότητα μεταξύ χωρών.
Πράσινα λιμάνια και αυξημένη ανθεκτικότητα
Η ΕΕ επενδύει σε έργα που μειώνουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των θαλάσσιων μεταφορών. Σε αυτό περιλαμβάνονται αναβαθμίσεις λιμανιών στην Ιρλανδία, την Κύπρο, τη Μάλτα, την Κροατία και την Πολωνία. Στη Γαλλία και την Ισπανία, θα εγκατασταθούν ψηφιακά συστήματα διαχείρισης κυκλοφορίας για τη βελτίωση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας της θαλάσσιας μεταφοράς μικρών αποστάσεων και τη μείωση της συμφόρησης.
Όσον αφορά τις εσωτερικές πλωτές μεταφορές, η Γαλλία θα δει αναβαθμίσεις στον Ρήνο, ενώ στο Βέλγιο θα προχωρήσει η ψηφιοποίηση των υδάτινων μεταφορών.
Έξυπνα και ασφαλή δίκτυα μεταφορών
Στις οδικές μεταφορές, θα κατασκευαστούν ή θα αναβαθμιστούν ασφαλείς χώροι στάθμευσης σε 10 κράτη μέλη, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ρουμανία. Έργα θα υποστηρίξουν επίσης την ανάπτυξη Συνεργατικών Ευφυών Συστημάτων Μεταφορών (C-ITS), για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και της ροής κυκλοφορίας, ιδίως σε αστικές περιοχές.
Τα έργα διαχείρισης εναέριας κυκλοφορίας θα συνεχίσουν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού, για τη δημιουργία ενός ασφαλέστερου, πιο αποδοτικού και βιώσιμου συστήματος αεροπορίας. Αυτό θα μειώσει τη συμφόρηση, θα περιορίσει τις εκπομπές και θα βελτιώσει τη συνολική εμπειρία των επιβατών.
Η αστική κινητικότητα θα ενισχυθεί επίσης, με χρηματοδότηση για την προετοιμασία κατασκευής ή αναβάθμισης πολυτροπικών επιβατικών κόμβων σε πόλεις όπως η Λέουβεν (Βέλγιο), το Νόρσεπινγκ (Σουηδία), η Νίκαια και η Μασσαλία (Γαλλία) και το Μπολζάνο (Ιταλία). Οι κόμβοι αυτοί θα προσφέρουν απρόσκοπτες συνδέσεις μεταξύ διαφορετικών μέσων μεταφοράς, διευκολύνοντας τις μετακινήσεις στις πόλεις.
Στρατηγικές επενδύσεις
Η ΕΕ ενισχύει τις προσπάθειές της για τη στήριξη των Διαδρόμων Αλληλεγγύης ΕΕ-Ουκρανίας, με έργα για τη βελτίωση της σιδηροδρομικής συνδεσιμότητας και των συνοριακών σημείων διέλευσης μεταξύ Σλοβακίας και Ουκρανίας, καθώς και μεταξύ Ρουμανίας και Μολδαβίας. Η στήριξη της ΕΕ θα βοηθήσει την Ουκρανία να υιοθετήσει το ευρωπαϊκό πρότυπο, διευκολύνοντας τη διασυνοριακή κυκλοφορία και ενισχύοντας το περιφερειακό εμπόριο.
Επιπλέον, η ΕΕ θα χρηματοδοτήσει έργο για την ενίσχυση της προσβασιμότητας και της ανθεκτικότητας των υποδομών στην Αρκτική, διασφαλίζοντας αξιόπιστες γραμμές εφοδιασμού και αναπτύσσοντας υποδομές διπλής χρήσης που αντέχουν στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Ο Επίτροπος για τις Βιώσιμες Μεταφορές και τον Τουρισμό, Απόστολος Τζιτζικώστας, δήλωσε:
«Με σχεδόν 2,8 δισ. ευρώ από την ΕΕ, υλοποιούμε την υπόσχεση της Ευρώπης για ένα σύγχρονο, βιώσιμο και ανθεκτικό δίκτυο μεταφορών. Αυτά τα 94 έργα δεν θα ενισχύσουν μόνο τη διασυνοριακή συνδεσιμότητα και αποδοτικότητα, αλλά θα τονώσουν και την ανταγωνιστικότητα σε ολόκληρη την ήπειρο. Από τη Rail Baltica στο βορρά, έως τα ασφαλή οδικά δίκτυα, αυτή η επένδυση είναι θεμέλιος λίθος της Πράσινης Συμφωνίας μας και της γεωπολιτικής μας ανθεκτικότητας».