Τροχοί & TIR

Λαθρεμπόριο αυτοκινήτων από τις ΗΠΑ

Πώς λειτουργεί η εγκληματική οργάνωση.
Πέμπτη 24/04/2025 - 13:36
Κοινοποίηση στα Social Media
.

Σε έρευνα που ηγήθηκε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) στο Βερολίνο (Γερμανία) και το Βίλνιους (Λιθουανία), 1.000 αστυνομικοί, εφοριακοί και τελωνειακοί υπάλληλοι πραγματοποίησαν 200 έρευνες σε δέκα χώρες, για μία εγκληματική οργάνωση που εισήγαγε από τις Ηνωμένες Πολιτείες κατεστραμμένα αυτοκίνητα, ενώ αποφεύγει τους τελωνειακούς δασμούς και τον ΦΠΑ με σοβαρούς κινδύνους για την οδική ασφάλεια στην Ευρώπη.

Η έρευνα, με την κωδική ονομασία «Nimmersatt», εκτείνεται από τις ΗΠΑ στη Ρωσία, με συνδέσμους με τον Καναδά, την Ουγγαρία, την Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και με 11 χώρες της ΕΕ της ζώνης EPPO. Ανακριτικά μέτρα διεξήχθησαν σε Βουλγαρία, Εσθονία, Γερμανία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Ισπανία. Αυτή τη στιγμή, δέκα ύποπτοι, συμπεριλαμβανομένου ενός από τους ύποπτους αρχηγούς του εγκληματικού σχήματος (πολίτης Λιθουανίας), συνελήφθησαν. Επιπλέον, 18 άλλοι ύποπτοι τέθηκαν υπό κράτηση για ανάκριση, όλοι Λιθουανοί πολίτες. Οι βασικοί ύποπτοι ρωσικής υπηκοότητας βρίσκονται επίσης υπό έρευνα.

Πρόκειται για ένα τεράστιο εγκληματικό δίκτυο που δραστηριοποιείται στο λαθρεμπόριο αυτοκινήτων που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές από τις ΗΠΑ στην ΕΕ και που τα πωλεί σε τελικούς πελάτες μετά από επιφανειακή επισκευή, ενώ παραπλανεί την πληρωμή των τελωνειακών δασμών και διαπράττει μεγάλης κλίμακας απάτη στον τομέα του ΦΠΑ. Τα αυτοκίνητα ενέχουν επίσης σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των ευρωπαίων καταναλωτών, οι οποίοι εν αγνοία τους αγοράζουν επικίνδυνα οχήματα έναντι υψηλών τιμών.

Πώς λειτουργεί

Εγκληματικές οργανώσεις εκμεταλλεύονται την αγορά των ΗΠΑ για αυτοκίνητα που έχουν υποστεί ζημιές σε ατυχήματα, τα οποία συχνά πωλούνται σε δημοπρασίες ή προορίζονται για σκραπ. Η εγκληματική ομάδα που στοχεύει η έρευνα της EPPO αγοράζει τεράστιες ποσότητες κατεστραμμένων αυτοκινήτων από αμερικανικές ασφαλιστικές εταιρείες σε δημοπρασίες και στη συνέχεια τα στέλνει στην ΕΕ. Χρησιμοποιώντας ένα δίκτυο εικονικών εταιρειών και πλαστών τιμολογίων για την κάλυψη της προέλευσης των αυτοκινήτων, αυτά τα οχήματα φτάνουν στην ΕΕ με ασαφή την εμπορική τους ιστορία.

Τα αυτοκίνητα φτάνουν σε διαφορετικά λιμάνια, όπως η Αμβέρσα (Βέλγιο), το Bremerhaven (Γερμανία), η Klaipėda (Λιθουανία) και το Ρότερνταμ (Ολλανδία). Για να αποφύγουν σημαντικό μέρος των τελωνειακών δασμών, οι δράστες προσκομίζουν πλαστά τιμολόγια στις τελωνειακές αρχές, δηλώνοντας πολύ χαμηλότερη αξία από αυτή που πλήρωσαν για τα οχήματα.

Στη συνέχεια, τα αυτοκίνητα μεταφέρονται μέσω ξηράς στη Λιθουανία, για να επισκευαστούν σε συνεργεία αυτοκινήτων. Ωστόσο, με βάση τα στοιχεία, οι επισκευές είναι μόνο επιφανειακές, προκειμένου τα αυτοκίνητα να φαίνονται καινούργια και να περάσουν τις απαιτούμενες διαδικασίες τεχνικής πιστοποίησης. Αργότερα, όταν τα αυτοκίνητα πωλούνται σε τελικούς πελάτες στη Γερμανία και σε άλλες χώρες της ΕΕ, παρουσιάζονται ότι δεν είχαν ποτέ ατύχημα ή επισκευάστηκαν πλήρως, ακόμη και όταν έχουν κρυφές ζημιές – συμπεριλαμβανομένων των χαμένων αερόσακων ή άλλων σοβαρών ζητημάτων ασφαλείας. Οχήματα με μικρότερη αξία πωλούνται στις αγορές της Ανατολικής Ευρώπης.

Στη Γερμανία, σύμφωνα με την έρευνα, τα οχήματα πωλούνται από εμπόρους αυτοκινήτων που ανήκουν στην εγκληματική οργάνωση. Εννοείται ότι εφαρμόζουν παράνομα μειωμένο ΦΠΑ, στο πλαίσιο του λεγόμενου «καθεστώτος φορολογίας περιθωρίου». Η διάταξη αυτή επιτρέπει στους μεταπωλητές να πληρώνουν ΦΠΑ μόνο για το περιθώριο κέρδους τους (η διαφορά μεταξύ της τιμής που καταβάλλεται για το είδος και της τιμής για την οποία πωλείται), όταν πωλούν μεταχειρισμένα αγαθά που αγοράζονται από ιδιώτες. Ωστόσο, οι υπό έρευνα εταιρείες εφάρμοσαν αυτή τη διάταξη παράνομα, καθώς τα αυτοκίνητα είχαν εισαχθεί εμπορικά, κυρίως από τις ΗΠΑ και σε ορισμένες περιπτώσεις και από τον Καναδά.

Στη Λιθουανία, τα μέλη της ομάδας οργανωμένου εγκλήματος πιστεύεται ότι χρησιμοποίησαν λιθουανικές εταιρείες για να ξεπλύνουν τα κέρδη τους από απάτη ΦΠΑ και πληρωμές σε μετρητά από αγοραστές αυτοκινήτων. Η έρευνα διαπίστωσε ότι ο λιθουανικός πυρήνας της ομάδας οργανωμένου εγκλήματος, που ιδρύθηκε το 2020 και του οποίου επικεφαλής ήταν ένας πολίτης της Λιθουανίας – που συνελήφθη κατά τη διάρκεια αυτής της δράσης – χρησιμοποίησε εταιρείες στη Βουλγαρία, την Εσθονία, την Ουγγαρία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Ολλανδία και τη Ρουμανία για να αποκρύψουν με δόλο τον πραγματικό κύκλο εργασιών του εμπορίου σωστικών αυτοκινήτων. Μόνο από τη Λιθουανία, πωλήθηκαν τουλάχιστον 16.500 αυτοκίνητα, έναντι ποσού 144 εκατ. ευρώ. Η ύποπτη απάτη επέτρεψε επίσης την πώληση των κατεστραμμένων αυτοκινήτων σε χαμηλότερη τιμή αγοράς, προκαλώντας έτσι αθέμιτο ανταγωνισμό.

Previous