Τροχοί & TIR

Λήγει ο Δακτύλιος την Παρασκευή (19/7)

Ποιοι δρόμοι περιλαμβάνονται στον Δακτύλιο.
Τρίτη 16/07/2024 - 13:58
Κοινοποίηση στα Social Media

Σύμφωνα με τη σχετική κοινή υπουργική απόφαση (αριθμ. 305235/Φ.911 - ΦΕΚ 5980/2023), ο Δακτύλιος και τα περιοριστικά μέτρα στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων θα λήξει την Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024, στις 3 το απόγευμα, κάτι που σημαίνει πως θα μπορούν όλα τα οχήματα ιδιωτικής χρήσης και τα φορτηγά αυτοκίνητα με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος μέχρι 2,2 τόνους να κυκλοφορούν ελεύθερα στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Η ελεύθερη κυκλοφορία των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας θα διαρκέσει μέχρι τις αρχές του προσεχούς Οκτωβρίου, οπότε με νέα υπ. απόφαση θα οριστεί ο ακριβής χρόνος εφαρμογής του δακτυλίου για την περίοδο 2024-2025 καθώς και οι εξαιρέσεις που θα περιλαμβάνει.

Υπενθυμίζεται ότι οι λεωφόροι και οδοί που περιλαμβάνονται στον δακτύλιο είναι οι εξής:

«Λ. Αλεξάνδρας – Ζαχάρωφ – Λ. Μεσογείων – Φειδιππίδου – Μιχαλακοπούλου – Σπύρου Μερκούρη – Βρυάξιδος – Υμηττού – Ηλ. Ηλιού – Ανδρ. Φραντζή – Λ. Ανδρ. Συγγρού – Χαμοστέρνας – Πειραιώς – Ιερά Οδός – Λ. Κωνσταντινουπόλεως – Αχιλλέως – Πλατεία Καραϊσκάκη – Καρόλου – Μάρνη -28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) – Λ. Αλεξάνδρας».

Εξαιρέσεις περιορισμού κυκλοφορίας

Από τους περιορισμούς εξαιρούνται: 

α. Τα, εκ κατασκευής, αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα, καθώς και τα εκ κατασκευής υβριδικά ηλεκτρικά οχήματα και τα οχήματα φυσικού αερίου και υγραερίου.

β. Τα αυτοκίνητα EURO 6, πλην των παραπάνω τεχνολογιών κίνησης, εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 120 γρ./χλμ. (τιμή συνδυασμένου κύκλου, σύμφωνα με το Νέο Ευρωπαϊκό Κύκλο Οδήγησης-New European Driving Cycle/NEDC), τα οποία έχουν ταξινομηθεί για πρώτη φορά σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως και την 31.12.2020. 

γ. Τα αυτοκίνητα EURO 6, πλην των παραπάνω τεχνολογιών κίνησης, εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 145 γρ./χλμ. (τιμή συνδυασμένου κύκλου σύμφωνα με την Παγκοσμίως Εναρμονισμένη Διαδικασία Δοκιμής Ελαφρών Οχημάτων-Worldwide Light Test Procedure/WLTP), τα οποία ταξινομούνται για πρώτη φορά σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την 01.01.2021 και εφεξής. 

δ. Αυτοκίνητα Κρατικών Υπηρεσιών, Ο.Τ.Α, Οργανισμών ή επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας με ειδικούς αριθμούς κυκλοφορίας ή με εμφανή σήματα των Υπηρεσιών αυτών. 

ε. τα οχήματα των Πρεσβειών που φέρουν Διπλωματική Άδεια Κυκλοφορίας. 

στ. Αυτοκίνητα με ξένες πινακίδες Ελλήνων του εξωτερικού και ξένων επισκεπτών της Xώρας για τις πρώτες σαράντα (40) ημέρες της παραμονής τους στην Ελλάδα.

PreviousNext