Τροχοί & TIR

Με ηλεκτρονικό ραντεβού η βίζα οδηγών φορτηγών/ λεωφορείων για Τουρκία

Όπως είναι γνωστό, οι οδηγοί φορτηγών και τουριστικών λεωφορείων για να εισέλθουν στην Τουρκία πρέπει να διαθέτουν βίζα. Για την έκδοσή της θα πρέπει πρώτα να έχει εξασφαλιστεί ηλεκτρονικό ραντεβού
Δευτέρα 03/10/2022 - 11:52
Κοινοποίηση στα Social Media

Όπως είναι γνωστό, οι οδηγοί φορτηγών και τουριστικών λεωφορείων για να εισέλθουν στην Τουρκία πρέπει να διαθέτουν βίζα.

Για την έκδοσή της θα πρέπει πρώτα να έχει εξασφαλιστεί ηλεκτρονικό ραντεβού ξεχωριστά για κάθε οδηγό από το visa.gov.tr.

Σχετική είναι η ενημέρωση από το Γενικό Προξενείο Τουρκίας Αθηνών - Πειραιώς για τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι οδηγοί.

Αρχικά θα πρέπει να εξασφαλιστεί ηλεκτρονικό ραντεβού ξεχωριστά για κάθε οδηγό από το www.visa.gov.tr . (Στο είδος της βίζας θα επιλεχτεί το "other" και στη συνέχεια το "freight visa"). 

Αφού συγκεντρωθούν τα παρακάτω δικαιολογητικά θα πρέπει να κατατεθούν στο Προξενείο μας την ημέρα και ώρα του ραντεβού σας: 

1. 1 Πρόσφατη, βιομετρική φωτογραφία έγχρωμη (5 εκ. Χ 6 εκ.)

2. Διαβατήριο με ελάχιστη διάρκεια ισχύος 6 μήνες.

3. Κατάλληλη άδεια οδήγησης ελάχ. ισχύος 6 μήνες από την ημερομηνία ταξιδίου (Πρωτότυπο και φωτοτυπία)

4. (Για λεωφορεία) Βεβαίωση από την Ένωση Τουριστικών Γραφείων της περιοχής του τουριστικού γραφείου.

5. (Για φορτηγά) Βεβαίωση από την Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδας-0ΦΑΕ

6. (Για φορτηγά) CARNET TIR

7. Βεβαίωση καταχώρισης επιχείρησης στο Εμπορικό Επιμελητήριο

8. Βεβαίωση εργασίας οδηγού (Βεβαιώνεται η ειδικότητα του οδηγού, οι ημερομηνίες του δρομολογίου, οι χώρα που θα επισκευτεί σε επιστολόχαρτο εταιρείας /εργοδότη /τουρ. γραφείου με σφραγίδα εταιρείας και υπογραφή νόμιμου εκπρόσωπου εταιρείας).

9. Αίτηση Βίζας-visa Application Form (Τη φόρμα αυτήν την εκτυπώνετε αφού πραγματοποιήσετε την προ-αίτησή σας (pre-application) και συμπληρώσετε τις απαραίτητες πληροφορίες, σκανάρετε φωτογραφία, έγγραφα κλπ. στο τελικό στάδιο, πριν φτάσετε στον πίνακα με τα διαθέσιμα ραντεβού θα βγάλει στο σύστημα αυτόματα την αίτηση (νisa application form) σε μορφή pdf)

10. 80 Ευρώ (μετρητά-για Έλληνες οδηγούς-ισχύει για το 2022)

11. *Ταξιδιωτική ασφάλεια υγείας, κάλυψη νοσοκομειακή αλλά και για ατυχήματα σε όλη την Τουρκία, για διάρκεια τουλάχιστον 180 ημέρες. (30.000 ευρώ ελάχιστη κάλυψη ανά άτομο)

12. Συνημμένη επιστολή (συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη από τον οδηγό). 

Υ.Γ.

1- Κάθε εταιρεία πραγματοποιεί το αίτημα βίζας για τον οδηγό της, βάση την περιοχή που βρίσκεται η εταιρεία, ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας του οδηγού. Κάθε οδηγός παίρνει βίζα βάση της εταιρείας στης οποίας τον πίνακα προσωπικού ανήκει.

2- Σε περίπτωση που δεν καταθέτει ο ίδιος ο οδηγός τα δικαιολογητικά στο Προξενείο μας, μπορεί να κατατεθεί η επικυρωμένη (από ΚΕΠ ή αστυνομία) φωτοτυπία του διπλώματος/άδεια οδήγησης του οδηγού μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά.

3- Το CARNET TIR (αρ.6) αφορά μόνο τους οδηγούς φορτηγών/TIR .

4- Όλα τα έγγραφα θα πρέπει να κατατεθούν σε γνήσια μορφή + 1 μια φωτοτυπία.

5- *Στο ασφάλιστρο θα πρέπει να αναφέρεται η ονομασία της χώρας (Τουρκία) και όχι γενικές διατυπώσεις όπως "Ευρώπη, Ασία, Mιddle East, Ευrορe, κλπ."

Σημειώνεται ότι η βίζα οδηγού ισχύει 180 ημέρες με όριο διαμονής 90 ημέρες στο διάστημα αυτό και είναι πολλαπλών εισόδων. 

 

PreviousNext