Τροχοί & TIR

Μέσω ΚΕΠ μεταβιβάσεις και εκδόσεις αδειών, αλλά μόνο για επιβατικά και μοτοσυκλέτες. Καταργούμενα δικαιολογητικά

Πότε ξεκινάει η λειτουργία της εφαρμογής.
Παρασκευή 02/08/2024 - 10:57
Κοινοποίηση στα Social Media
.

Από τη Δευτέρα 5 Αυγούστου δίνεται στα ΚΕΠ η δυνατότητα ηλεκτρονικής διεκπεραίωσης των διοικητικών διαδικασιών, αρμοδιότητας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, που διεκπεραιώνονται και μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.). 

Η πρώτη διαδικασία που θα ξεκινήσει να υποβάλλεται και να διεκπεραιώνεται ηλεκτρονικά από τα ΚΕΠ μέσω της σχετικής πλατφόρμας ψηφιακών υπηρεσιών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, είναι η διαδικασία «Μεταβίβαση και έκδοση άδειας κυκλοφορίας ενάριθμου επιβατικού αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας ιδιωτικής χρήσης (Ι.Χ.)».

Για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο γεγονός ότι οι Διευθύνσεις Μεταφορών και Επικοινωνιών των Περιφερειακών Ενοτήτων διεκπεραιώνουν τις ψηφιακές αιτήσεις, που τους διαβιβάζονται μέσω των Κ.Ε.Π. και αποστέλλουν τις νέες άδειες κυκλοφορίας και άδειες οδήγησης, χωρίς να απαιτείται η λήψη φυσικού φακέλου. Με την έκδοση της νέας άδειας κυκλοφορίας ή της νέας άδειας οδήγησης καθίστανται, αυτοδικαίως, άκυρες οι προηγούμενες άδειες».

Η έναρξη της πιλοτικής λειτουργίας της εν λόγω εφαρμογής ορίζεται η Δευτέρα 5 Αυγούστου 2024 και παραγωγικής λειτουργίας η Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024. 

Όσον αφορά τις Περιφέρειες Αττικής, Κρήτης, Δυτικής Ελλάδας και Δυτικής Μακεδονίας (καθώς και όποια άλλη Περιφέρεια ενταχθεί εφεξής στις ηλεκτρονικές πληρωμές μέσω του Διατραπεζικού Συστήματος - ΔΙΑΣ), θα πρέπει να τονιστεί ότι, για τις ψηφιακές αιτήσεις μεταβίβασης και έκδοσης άδειας κυκλοφορίας ενάριθμου επιβατικού αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας ιδιωτικής χρήσης (Ι.Χ.) που θα υποβάλλονται μέσω ΚΕΠ, ισχύει ότι και με τις ψηφιακές μεταβιβάσεις που υποβάλλουν απευθείας οι ενδιαφερόμενοι. Δηλαδή δεν μπορεί να υποβληθεί η αίτηση μεταβίβασης στην επιλεγμένη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών αν προηγουμένως δεν έχει καταβληθεί μέσω κωδικού RF το αυτόματα υπολογισμένο αντίτιμο για τη μεταβίβαση του οχήματος. 

Με την έναρξη χρήσης της ψηφιακής υποβολής αιτήσεων από τα ΚΕΠ, εκτός της ταχυδρομικής διαβίβασης της πρωτότυπης άδειας κυκλοφορίας, όλα τα υπόλοιπα σχετικά δικαιολογητικά θα διαβιβάζονται ηλεκτρονικά. Συγκεκριμένα: 

Καταργείται η προσκόμιση των παρακάτω δικαιολογητικών

- Δελτίο τεχνικού ελέγχου σε ισχύ (ο έλεγχος γίνεται αυτόματα από την πλατφόρμα και δεν επιτρέπεται η υποβολή ψηφιακών αιτημάτων που δεν τηρούν τις προϋποθέσεις). 

- Βεβαίωση περί μη οφειλής τελών κυκλοφορίας από την αρμόδια ΔΥΟ (ο έλεγχος γίνεται αυτόματα από την πλατφόρμα και δεν επιτρέπεται η υποβολή ψηφιακών αιτημάτων που δεν τηρούν τις προϋποθέσεις). 

- Φωτοαντίγραφο Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας (αντλείται αυτόματα από την ΕΛ.ΑΣ. και εμφανίζεται στην αίτηση). 

- Παραστατικό Τράπεζας για την κατάθεση του Τέλους Άδειας Οχήματος και του Τέλους Μεταβίβασης Αυτοκινήτου Οχήματος για τις Περιφέρειες Αττικής, Κρήτης, Δυτικής Ελλάδας και Δυτικής Μακεδονίας (καθώς και όποια άλλη Περιφέρεια ενταχθεί εφεξής στις ηλεκτρονικές πληρωμές μέσω του Διατραπεζικού Συστήματος - ΔΙΑΣ). 

φωτό αρχείου
φωτό αρχείου

Και σκαναρισμένα αντίγραφα

Τα παρακάτω δικαιολογητικά, εφόσον απαιτούνται, κατά περίπτωση, μπορούν να υποβάλλονται ως σκαναρισμένα αντίγραφα στην ενότητα «επισυναπτόμενα έγγραφα» της ψηφιακής αίτησης:

- Άδεια διαμονής (αν η αίτηση υποβάλλεται από υπηκόους τρίτης χώρας).

- Βεβαίωση εγγραφής πολίτη της Ε.Ε. (αν η αίτηση υποβάλλεται από πολίτες της Ε.Ε.). 

- Άλλο ταυτοποιητικό έγγραφο (στην περίπτωση που δεν αντλείται από την ΑΑΔΕ ο αριθμός του Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας – πχ ταυτότητα σωμάτων ασφαλείας, διαβατήριο κ.λπ.). 

- Τιμολόγιο πώλησης (για μεταβιβάσεις με έκδοση τιμολογίου που υπόκειται σε καθεστώς Φ.Π.Α.). 

- Αντίγραφο καταστατικού με έδρα, διάρκεια και νόμιμη εκπροσώπηση (εάν ο αγοραστής του οχήματος είναι ΟΕ ή ΕΕ) ή ΦΕΚ συστάσεως και ανακοινώσεως μελών του Δ.Σ με έδρα, διάρκεια και νόμιμη εκπροσώπηση (εάν ο αγοραστής του οχήματος είναι ΕΠΕ ή ΑΕ). 

- Παραστατικό Τράπεζας για την κατάθεση στον ειδικό σχετικό λογαριασμό κάθε Περιφέρειας του Τέλους Άδειας Οχήματος και του Τέλους Μεταβίβασης Αυτοκινήτου Οχήματος (για τις Περιφέρειες που δεν έχουν ενταχθεί στις ηλεκτρονικές πληρωμές μέσω του Διατραπεζικού Συστήματος – ΔΙΑΣ). 

- Συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο ή εξουσιοδότηση όταν δεν παρίσταται κάποιο από τα συμβαλλόμενα μέρη. 

Στην περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο λείπουν ένα ή περισσότερα από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, η αίτηση απορρίπτεται από τον αρμόδιο υπάλληλο της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών και υποβάλλεται εκ νέου.

PreviousNext