Τροχοί & TIR

Οι 6 ελληνικές πόλεις που θα είναι κλιματικά ουδέτερες ως το 2030

Για μια ‘εφ'όλης της ύλης’ συζήτηση με τους Έλληνες πολίτες η Επίτροπος Μεταφορών της ΕΕ, Αντίνα Βαλεάν, βρέθηκε στο κέντρο της Αθήνας κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής της στην Ελλάδα και με
Πέμπτη 09/06/2022 - 15:54
Κοινοποίηση στα Social Media
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση με θέμα 'European Transport on track for a Sustainable and Green Future' που διοργάνωσε η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα μαζί με το ΕΠΙΣΕΥ του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ).
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση με θέμα 'European Transport on track for a Sustainable and Green Future' που διοργάνωσε η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα μαζί με το ΕΠΙΣΕΥ του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ).

Για μια ‘εφ'όλης της ύλης’ συζήτηση με τους Έλληνες πολίτες η Επίτροπος Μεταφορών της ΕΕ, Αντίνα Βαλεάν, βρέθηκε στο κέντρο της Αθήνας κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής της στην Ελλάδα και με πρωτοβουλία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα συμμετείχε σε εκδήλωση που διοργανώθηκε για να ενθαρρύνει την εμπλοκή των νέων σε θέματα πολιτικής μεταφορών.

«Βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο προς ένα πράσινο και βιώσιμο μέλλον για τον τομέα των μεταφορών παρόλο που η Ευρώπη διανύει μια δύσκολη συγκυρία. Τόσο η πανδημία όσο και ο πόλεμος έχουν δημιουργήσει τεράστιες προκλήσεις και αποσταθεροποιητικές τάσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και σε πάγιες διαδικασίες που μέχρι σήμερα θεωρούσαμε δεδομένες. Αλλά η κύρια πρόκληση για τη δική μας τη γενιά και για τις επόμενες παραμένει μια: και αυτή είναι η μείωση των αερίων του θερμοκηπίου για να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής», τόνισε η Επίτροπος Μεταφορών της ΕΕ, Αντίνα Βαλεάν.

Οι 6 πόλεις της Ελλάδας

Αναφέρθηκε επίσης στον στόχο της ΕΕ για 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις έως το 2030, ένα στόχο που θα τον στηρίξει με χρηματοδότηση για έξυπνες βιώσιμες μετακινήσεις, εναλλακτικά καύσιμα, καθαρά ενεργειακά περιοχές. Η Αθήνα, τα Ιωάννινα, η Καλαμάτα, η Κοζάνη, η Θεσσαλονίκη, τα Τρίκαλα είναι και αυτές μέσα στις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις που συμμετέχουν στα προγράμματα αυτά και καλούνται να επιτύχουν τον στόχο αυτό, γεγονός που συνιστά μεγάλη εθνική επιτυχία.

Ο Δρ. Άγγελος Αμδίτης, από τη θέση του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τα Ευφυή Συστήματα Μεταφορών ERTICO και ως αντιπρόεδρος του ΟΑΣΑ, ανέφερε ότι ο τομέας μεταφορών είναι καίριος πυλώνας ανάπτυξης όχι μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και για την ελληνική οικονομία. Και πρόκειται για ένα τομέα που βρίσκεται σε μια εντυπωσιακή μετάβαση. Οι μεταμορφωτικές αυτές τάσεις καθορίζονται από ευρύτερες διαδικασίες και μακροπρόθεσμες αλλαγές όπως η πληθυσμιακή αύξηση, το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, της γήρανσης του πληθυσμού της Ευρώπης, τη ραγδαία ψηφιοποίηση του κλάδου και κυρίως την ανάπτυξη μιας σειράς νέων τεχνολογιών έξυπνης κινητικότητας που έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν το πρόσωπο των πόλεών μας.

PreviousNext