Τροχοί & TIR

Παράταση αιτήσεων για το μεταφορικό ισοδύναμο και πώς θα το πάρετε

Παρατείνεται για έναν μήνα, μέχρι 30 Νοεμβρίου 2020, η υποβολή αιτήσεων από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις, προκειμένου να ενταχθούν στο μεταφορικό ισοδύναμο. Το αίτημα υπέβαλε ο πρόεδρος του Επιμε
Δευτέρα 26/10/2020 - 10:27
Κοινοποίηση στα Social Media

Παρατείνεται για έναν μήνα, μέχρι 30 Νοεμβρίου 2020, η υποβολή αιτήσεων από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις, προκειμένου να ενταχθούν στο μεταφορικό ισοδύναμο. Το αίτημα υπέβαλε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, Αντώνης Ροκάκης, και έγινε δεκτό από τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι στο μέτρο έχει ενταχθεί από 1-8-2020 η καταβολή του Αντισταθμίσματος Νησιωτικού Κόστους (ΑΝΗΚΟ), για την προμήθεια των επιλέξιμων υγρών καυσίμων (απλή αμόλυβδη 95 οκτανίων και diesel κίνησης). Το ποσό θα καταβάλλεται απευθείας στους κατοίκους και στις επιχειρήσεις 34 νησιών της πιλοτικής εφαρμογής του μέτρου, που είναι δικαιούχοι του Μοναδικού Αριθμού Νησιώτη (MAN) και του Μοναδικού Αριθμού Νησιωτικής Επιχείρησης (ΜΑΝ-Ε).

Ειδικότερα, το μέτρο εφαρμόζεται πιλοτικά στα παρακάτω νησιά:

Αγαθονήσι, Άγιο Ευστράτιο, Αλόννησο, Αμοργό, Ανάφη, Αντίπαρο, Αστυπάλαια, Ίο, Ικαρία, Κάρπαθο, Κάσο, Κέα, Κίμωλο, Κύθηρα, Κύθνο, Λειψούς, Λέρο, Μεγίστη, Μήλο, Νίσυρο, Πάτμο, Σαμοθράκη, Σέριφο, Σίκινο, Σίφνο, Σκιάθο, Σκόπελο, Σκύρο, Σύμη, Τήλο, Φολέγανδρο, Φούρνους, Χάλκη και Ψαρά.

Υπενθυμίζεται πως Μεταφορικό Ισοδύναμο (Μ.Ι.) είναι το μέτρο, με τη θέσπιση του οποίου επιδιώκεται η εξίσωση του κόστους μεταφοράς με μέσα μαζικής μεταφοράς από την ηπειρωτική Ελλάδα σε νησί ή από νησί σε νησί με το κόστος που θα ίσχυε στην ηπειρωτική Ελλάδα για την ίδια απόσταση. ΤΟ Α.ΝΗ.ΚΟ καταβάλλεται με τη μορφή χρηματικής ενίσχυσης σε φυσικά και νομικά πρόσωπα και είναι ακατάσχετο και αφορολόγητο.

Από 1η Ιανουαρίου 2019 δικαιούχοι του Α.ΝΗ.ΚΟ είναι οι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις με έδρα στο σύνολο της νησιωτικής χώρας.

Πώς να το πάρετε

Για να πάρετε το ποσό του μεταφορικού ισοδύναμου πρέπει να ακολουθήσετε τη διαδικασία εγγραφής σε αυτό (αν δεν το έχετε κάνει ήδη). Ο δικαιούχος θα χρειαστεί να ακολουθήσει 3 βήματα:

1 κάνει εγγραφή με τους κωδικούς ΤΑΧΙS

2. συμπληρώνει τα προσωπικά του στοιχεία και δίνει έναν τραπεζικό λογαριασμό (ΙΒΑΝ), στον οποίο θα του πιστώνονται τα χρήματα που δικαιούται από την εφαρμογή του μέτρου

3. άμεσα εκδίδεται ο Μοναδικός Αριθμός Νησιώτη, ο οποίος είναι προσωπικός και ισχύει άπαξ.

Ο νησιώτης, πέραν της χρήσης του ΜΑΝ κατά την έκδοση ή κράτηση του εισιτηρίου, δεν χρειάζεται να κάνει καμία επιπλέον ενέργεια, ώστε να λάβει στο τέλος κάθε μήνα, στον λογαριασμό του, τα χρήματα που λειτουργούν ως αντιστάθμισμα νησιωτικού κόστους και τα οποία, όπως έχει ήδη τονιστεί, είναι ακατάσχετα και αφορολόγητα.

Εγγραφή-Υποβολή αίτησης (https://submit.metaforikoisodynamo.gr/TermsofAgreement.aspx)

Είσοδος (https://submit.metaforikoisodynamo.gr/Gsis/Default.aspx)

Για περισσότερες πληροφορίες επιλέξτε τους ακόλουθους συνδέσμους: Εγγραφή-Υποβολή Αίτησης (../BeneficiariesRegistrationJ, Επιλεξιμότητα των εισιτηρίων (../TicketEligibility) και Καταβολή του Α.ΝΗ.ΚΟ. (../ANHKOSubmission)

PreviousNext