Τροχοί & TIR

Πούλμαν: Καταργήθηκε η θεώρηση καταλόγου επιβατών από τον ΕΟΤ

Τι ισχύει με το φύλλο πορείας.
Τρίτη 16/07/2024 - 09:20
Κοινοποίηση στα Social Media
.

Μια γραφειοκρατική ταλαιπωρία για τους οδηγούς και ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων τελείωσε -επιτέλους- καθώς με τον νόμο 5121/24 περί «ενίσχυσης των τουριστικών υποδομών κ.α.», καταργήθηκε η υποχρέωση θεώρησης του καταλόγου επιβατών από τον ΕΟΤ στις περιπτώσεις μεταφοράς προσχηματισμένης ομάδας με μια τουλάχιστον διανυκτέρευση.

Συγκεκριμένα, με το άρθρο 62 του ν. 5121/24 ορίζεται ότι «στις περιπτώσεις μεταφοράς προσχηματισμένης ομάδας που περιλαμβάνει τουλάχιστον μία διανυκτέρευση, το φύλλο πορείας συνοδεύεται και από ονομαστικό κατάλογο των επιβατών. Ο ίδιος αυτός κατάλογος καταχωρείται σε ειδικό βιβλίο, που τηρούν υποχρεωτικά τα τουριστικά γραφεία και οι Τ.Ε.Ο.Μ.».

Υπενθυμίζουμε ότι με τον νόμο 2446/1996 προβλέπονταν ότι «ο κατάλογος των επιβατών καταχωρείται σε ειδικό βιβλίο, που τηρούν υποχρεωτικά τα τουριστικά γραφεία κα οι Τ.Ε.Ο.Μ. και του οποίου οι σελίδες θεωρούνται από τον Ε.Ο.Τ.».

Κατά τα λοιπά, παραμένουν σε ισχύ οι διατάξεις του ν. 2446/1996 για τον έλεγχο των μεταφορών με τουριστικά λεωφορεία (άρθρο 3) που προβλέπει ότι:

Τα τουριστικά λεωφορεία κατά την πραγματοποίηση των δρομολογίων πρέπει να είναι εφοδιασμένα με φύλλο πορείας που περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

α. Πλήρη επωνυμία και έδρα του τουριστικού γραφείου ή της Τ.Ο.Ε.Μ

β. Αριθμό κυκλοφορίας του τουριστικού λεωφορείου

γ. Πλήρη στοιχεία ή επωνυμία και έδρα του μεταφορέα σε περίπτωση μίσθωσης του λεωφορείου

δ. Είδος μεταφοράς

ε. Χρονολογία και ώρα εκκίνησης, τόπο εκκίνησης (μόνο σε ημερήσιες μετακινήσεις)

στ. Τόπο προορισμού

ζ. Συνολικό αριθμό επιβατών

η. Διάρκεια εκδρομής.

PreviousNext