Στα προβλήματα του οδικού δικτύου των Σερρών εξαιτίας κυρίως της εκτροπής των βαρέων οχημάτων από την Εγνατία Οδό αναφέρθηκε η Περιφερειακή Σύμβουλος Σερρών της παράταξης «ΑΛΛΑΓΗ στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας» Μαρίας Παπαδημητρίου κατά την τελευταία συνεδρίαση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Αναλυτικότερα, η ερώτηση της κας. Παπαδημητρίου έχει ως εξής:
«Τα τελευταία τέσσερα χρόνια η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε., λόγω προβλημάτων στη συντήρηση της διπλής γέφυρας του Στρυμόνα του οδικού άξονα Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Καβάλας, αρμοδιότητα που της ανήκει, εκτρέπει τα βαρέα οχήματα από τον ανισόπεδο κόμβο του Στρυμόνα και τα επαναφέρει στον ανισόπεδο κόμβο Κερδυλλίων, εξαναγκάζοντάς τα να περάσουν από την παλιά και επιβαρυμένη μεταλλική γέφυρα του Στρυμόνα. Μετά τις επανειλημμένες οχλήσεις της Υποδιεύθυνσης Τεχνικών Έργων (ΥΤΕ) της Π.Ε. Σερρών προς την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ και την παρέμβαση του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σερρών, πλέον τα βαρέα οχήματα εκτρέπονται προς το υπόλοιπο δίκτυο της Π.Ε. Σερρών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επιβαρύνεται μια πολύ μεγαλύτερη έκταση, καθώς τα συγκεκριμένα οχήματα κινούνται στη διαδρομή Γέφυρα Στρυμόνα – Αμφίπολη – Μεσολακκιά – Κόμβος Παλαιοκώμης – Μεσορράχη – Ν. Ζίχνη – Περιαστική Σερρών – Κόμβος Λευκώνα – κάθετη οδός προς Θεσσαλονίκη.
Τον Ιούνιο του 2024, η ΥΤΕ Π.Ε. Σερρών κατέθεσε στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής εισήγηση για τη λήψη απόφασης μείωσης του ορίου ταχύτητας στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, καθώς και μείωσης του επιτρεπόμενου μικτού φορτίου διέλευσης από τις γέφυρες και τα αντίστοιχα οδικά τμήματα. Η Επιτροπή υπερψήφισε το θέμα στη συνεδρίαση του Ιουλίου 2024, αλλά από τότε δεν γνωρίζουμε τι εξελίξεις υπήρξαν.
Η Π.Ε. Σερρών αποτελεί το σημείο εισόδου και εξόδου οχημάτων από και προς τη Βουλγαρία και λοιπές βαλκανικές χώρες. Η επισκεψιμότητα έχει αυξηθεί κατακόρυφα και ένας από τους πολλούς λόγους είναι και η επίσκεψη σε αξιοθέατα όπως το σπήλαιο Αλιστράτης.
Ένα εκσυγχρονισμένο και καλά συντηρημένο οδικό δίκτυο αποκτά λοιπόν σημαντικές αναπτυξιακές διαστάσεις, αλλά και αυξημένη βαρύτητα για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.
Η αναφορά στο σπήλαιο της Αλιστράτης δεν είναι τυχαία. Η επισκεψιμότητά του σε συνδυασμό με την κάκιστη κατάσταση του δρόμου που οδηγεί στην κωμόπολη κι από κει στο σπήλαιο είναι αποτρεπτική για τον επισκέπτη. Επιβάλλεται λοιπόν να επανεξετάσει η Περιφέρεια την ένταξη σε πρόγραμμα του δρόμου Ν. Ζίχνη – Λευκοθέα – Αλιστράτη και συνολικά το θέμα του δρόμου Σερρών – Δράμας. Αλλά και η παλιά γέφυρα του Σιδηροδρομικού Σταθμού Αγγίστας χρειάζεται αντικατάσταση, καθώς συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να διέρχονται οχήματα βάρους πάνω από το επιτρεπτό όριο των 19 τόνων και η στενότητά της δεν επιτρέπει την εύκολη διέλευση ούτε καν των ΙΧ.
Ζητούμε να απαντήσετε:
1. Θεωρεί η διοίκηση της ΠΚΜ το μέτρο της μείωσης του ορίου ταχύτητας επαρκές από μόνο του για την επίλυση των προβλημάτων που επιφέρει η επιβάρυνση του οδικού δικτύου της Π.Ε. Σερρών από τη διέλευση υπερβαρέων οχημάτων;
2. Υπάρχει πρόβλεψη να γίνει καινούργια γέφυρα στον Σ.Σ. Αγγίστας, αφού φαίνεται πως η παλιά δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες διέλευσης και δεν παρέχει ασφάλεια σε όσους μετακινούνται μέσω αυτής;
3. Έχει η διοίκηση της ΠΚΜ επαφές με τα αρμόδια υπουργεία για την επίλυση του προβλήματος της συντήρησης της διπλής γέφυρας του Στρυμόνα, ώστε να σταματήσει και η επιβάρυνση του οδικού δικτύου της Π.Ε. Σερρών από τη διέλευση υπερβαρέων οχημάτων;
4. Ποια εμπόδια υπάρχουν για την αναβάθμιση του οδικού δικτύου και των γεφυρών της Π.Ε. Σερρών; Υπάρχει έλλειψη χρηματοδότησης, νομοθετικές αγκυλώσεις ή ελλιπής αστυνόμευση;
5. Ποιες οι ενέργειες της διοίκησης ώστε να αρθούν αυτά τα εμπόδια;».