Τροχοί & TIR

Σχέδιο μετασχηματισμού των ΕΛΤΑ

Τα Υπουργεία Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, από κοινού με την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), προβαίνουν στον μετασχηματισμό των Ελληνικών Ταχυδρομείων. Πρόκειται για έ
Τρίτη 01/12/2020 - 10:10
Κοινοποίηση στα Social Media

Τα Υπουργεία Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, από κοινού με την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), προβαίνουν στον μετασχηματισμό των Ελληνικών Ταχυδρομείων. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, ώστε τα ΕΛΤΑ να γυρίσουν οριστικά σελίδα, να εκσυγχρονισθούν και να συνεχίσουν αποτελεσματικά να επιτελούν το έργο τους, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στην οποία επιγραμματικά αναφέρονται τα βασικά σημεία του νέου σχεδίου που είναι:

  • ο εξορθολογισμός του μισθολογικού κόστους, με έμφαση στην υλοποίηση σχεδίου εθελουσίας εξόδου εργαζομένων,

  • ο ψηφιακός μετασχηματισμός της εταιρείας, με αναβάθμιση συστημάτων, αυτοματοποίηση κέντρων διαλογής και παροχή καλύτερων και περισσότερων ψηφιακών υπηρεσιών προς τους πολίτες,

  • η αναδιάρθρωση της οργανωτικής δομής της εταιρείας για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της καθολικής υπηρεσίας, σε συνδυασμό με αλλαγές στο μοντέλο εξυπηρέτησης της αλληλογραφίας,

  • η ανάπτυξη νέας πολιτικής προμηθειών και η καλλιέργεια μιας νέας εταιρικής κουλτούρας, με την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας.

Η λύση που επιλέχθηκε επιφέρει το μέγιστο δυνατό όφελος στους πολίτες και στις επιχειρήσεις, με το ελάχιστο δυνατό κόστος για τους φορολογούμενους. Υιοθετεί, δε, τις αρχές μετασχηματισμού που ακολούθησαν την τελευταία δεκαετία όλες οι χώρες της Ευρώπης αναφορικά με τις ταχυδρομικές υπηρεσίες τους.

Για την υλοποίηση του σχεδίου, δρομολογείται Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της εταιρείας «Ελληνικά Ταχυδρομεία Α.Ε.» ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ, στην οποία θα συμμετάσχει η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ).

Ταυτόχρονα, προς τον σκοπό της διασφάλισης της αδιάλειπτης παροχής καθολικής ταχυδρομικής υπηρεσίας, δρομολογείται η απόδοση στην ΕΛΤΑ Α.Ε. του πλήρους ανταλλάγματος από τη σύμβαση μεταξύ αυτής και του Ελληνικού Δημοσίου για τα έτη 2013-2020, όπως αυτό υπολογίζεται από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) σε ετήσια βάση.

Αντιδράσεις

«Το μέλλον των ΕΛΤΑ δεν είναι ούτε η απαξίωσή τους ούτε η παράδοσή τους στα ιδιωτικά συμφέροντα», ανέφερε ο τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης  ΣΥΡΙΖΑ -Π.Σ., Μάριος Κάτσης, σχολιάζοντας το παραπάνω κυβερνητικό σχέδιο για τον μετασχηματισμό των ΕΛΤΑ.

«Είναι κόκκινη γραμμή, το σχέδιο αυτό να μη συνοδεύεται από κλείσιμο καταστημάτων ΕΛΤΑ στην επικράτεια και διατήρηση της παρουσίας του δικτύου ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα σημεία της Ελλάδας παρέχοντας αξιόπιστες υπηρεσίες σε προσιτές τιμές.

Δε θα ανεχθούμε την καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, με απολύσεις και κλείσιμο καταστημάτων όπως στις Τράπεζες, την πρόσληψη νέων υποαμοιβόμενων και ευέλικτων εργαζομένων εκτός ΑΣΕΠ όπως στη νέα ΔΕΗ, ενώ την ίδια στιγμή «μετακλητά golden boys» λαμβάνουν προκλητικές αμοιβές», ανέφερε ο κ. Κάτσης.

PreviousNext