Τροχοί & TIR

Σταϊκούρας: «Η Αλεξανδρούπολη αποκτά ρόλο καταλύτη για την εφοδιαστική αλυσίδα και το διεθνές εμπόριο»

Πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από το Υπουργείο
Πέμπτη 14/03/2024 - 10:00
Κοινοποίηση στα Social Media
staik

Τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί στους τομείς των υποδομών και των μεταφορών, με σκοπό την ανάπτυξη της Θράκης, του Έβρου και της Αλεξανδρούπολης, παρουσίασε, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο «2ο East Macedonia & Thrace Forum», που πραγματοποιείται στην Αλεξανδρούπολη.

«Η Αλεξανδρούπολη αποκτά ρόλο καταλύτη για την εφοδιαστική αλυσίδα και το διεθνές εμπόριο», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, ο οποίος αναφέρθηκε, εκτενώς, στις ενέργειες που αφορούν στην αξιοποίηση της γεωστρατηγικής αξίας του Λιμένα της Αλεξανδρούπολης, όπως η δυνατότητα δημιουργίας πολυτροπικού διαδρόμου μεταφορών με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, αλλά και η ανάπτυξη μιας ακόμη γραμμής αλληλεγγύης (solidarity lane), με αντικείμενο τη μεταφορά ουκρανικών προϊόντων

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών παρουσίασε αναλυτικά πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από το Υπουργείο για την ανάπτυξη της Θράκης, του Έβρου και της Αλεξανδρούπολης και αφορούν, μεταξύ άλλων, την αξιοποίηση του Λιμένα της Αλεξανδρούπολης, τη βελτίωση της Οδικής Σύνδεσης με την Τουρκία, την κατασκευή της Ανατολικής Περιφερειακής Οδού Αλεξανδρούπολης και την αναβάθμιση του Κρατικού Αερολιμένα Αλεξανδρούπολης.

Αναλυτικότερα

«1ον. Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Η Ελληνική Κυβέρνηση επεδίωξε, εγκαίρως, να αναδείξει και να αξιοποιήσει τη δυναμική της γεωστρατηγικής αξίας του λιμένα της Αλεξανδρούπολης. Ως απόρροια, το Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέταξε τον λιμένα στο αναθεωρημένο Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών ΤΕΝ-T.

Η χώρα μας, ενταγμένη στον Ευρωπαϊκό Διάδρομο Βαλτικής Θάλασσας - Ευξείνου Πόντου - Αιγαίου Πελάγους, γνωστός ως “3seas corridor”, έρχεται εγγύτερα με χώρες με τις οποίες παραδοσιακά δεν υπήρχε διασύνδεση και συνεργασία.

Παράλληλα, μέσω αυτού του διαδρόμου, δίνεται η δυνατότητα για την ανάπτυξη μιας ακόμη γραμμής αλληλεγγύης (solidarity lane), με αντικείμενο τη μεταφορά ουκρανικών προϊόντων στο λιμένα της Αλεξανδρούπολης.

Συνέπεια αυτών, η Αλεξανδρούπολη αποκτά ρόλο καταλύτη για την εφοδιαστική αλυσίδα και το διεθνές εμπόριο. Στην κατεύθυνση επίτευξης αυτού του στόχου ενεργοποιούμε τριμερή συνεργασία με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, για τη δημιουργία πολυτροπικού διαδρόμου μεταφορών και υποβάλλαμε, τον Ιανουάριο του 2024, πρόταση, στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης Connecting Europe Facility (CEF-II), για την ενίσχυση της σιδηροδρομικής σύνδεσης Αλεξανδρούπολη - Ορμένιο.

2ον. Οδική Σύνδεση με Τουρκία

Διατηρούμε ανοικτό τον δίαυλο επικοινωνίας με τη γείτονα χώρα, σε πεδία της λεγόμενης θετικής ατζέντας. Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών υλοποιεί συμφωνία με την Τουρκία για την κατασκευή δεύτερης συνοριακής οδικής γέφυρας, στο πέρασμα Κήποι - Ύψαλα, με στόχο την εξυπηρέτηση της αυξανόμενης ζήτησης εμπορικής κυκλοφορίας και της ανάγκης ενίσχυσης των υφιστάμενων εγκαταστάσεων στη διασυνοριακή περιοχή.

3ον. Κατασκευή Ανατολικής Περιφερειακής Οδού Αλεξανδρούπολης, συμβατικού ποσού άνω των 26 εκατ. ευρώ

Εκκρεμεί η κατάληψη απαλλοτριωμένων ακινήτων, καθώς και η μετατόπιση των δικτύων της ΔΕΔΔΗΕ και της ΔΕΥΑΑ εκτός της περιοχής εκτέλεσης του έργου. Εξαιτίας αυτών των εκκρεμοτήτων, η ολοκλήρωση του έργου εκτιμάται το 2025.

4ον. Αναβάθμιση Κρατικού Αερολιμένα Αλεξανδρούπολης

Ο Αερολιμένας αποτελεί έναν από τους τέσσερις πυλώνες των Συνδυασμένων Μεταφορών της Θράκης. Η θέση εγκατάστασής του γειτνιάζει με τις οδικές, σιδηροδρομικές και θαλάσσιες μεταφορές της Αλεξανδρούπολης. Διαχειρίζεται, τα τελευταία πέντε (5) έτη, κατά μέσο όρο περίπου 16.000 κινήσεις αεροσκαφών σε ετήσια βάση, και διακινεί περισσότερους από 180.000 επιβάτες ετησίως.

Είναι ο μοναδικός αερολιμένας στην Ελλάδα με 24ωρη ετοιμότητα ενεργοποίησης, με προηγούμενη ειδοποίηση 20 λεπτών της ώρας, για την εξυπηρέτηση επιχειρησιακών κρατικών, στρατιωτικών, νοσοκομειακών ή πυροσβεστικών πτήσεων.

Ενδεικτικά, εξυπηρετεί, σε 24ωρη βάση, τις κινήσεις και τις επιχειρησιακές δραστηριότητες όλων των χωρών του ΝΑΤΟ και του Ελληνικού Στρατού. Ενώ εξυπηρετεί και τα εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της επιχειρησιακής δυναμικότητας του Αερολιμένα είναι ότι, στην πρόσφατη μέγα-πυρκαγιά της περιοχής, εξυπηρέτησε περισσότερα από 32 εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης, φιλοξένησε 140 μέλη πληρωμάτων και τεχνικών, και διαχειρίστηκε - με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα - περισσότερες από 7.500 κινήσεις αεροσκαφών, χωρίς να επηρεαστούν οι τακτικές εμπορικές πτήσεις και οι άλλες δραστηριότητές του».

PreviousNext