Τροχοί & TIR

Συμβαίνει και το αντίθετο: Ζήτησαν και πέτυχαν αύξηση διοδίων!

Για ποιο λόγο;
Πέμπτη 29/08/2024 - 10:55
Κοινοποίηση στα Social Media
φωτό αρχείου
φωτό αρχείου

Αν και τα τέλη διοδίων αποτελούν ένα σοβαρό και υπολογίσιμο κόστος για τις μεταφορικές σε όλη την Ευρώπη και αποτελεί πάγιο αίτημα η μείωση ή έστω η μη αύξηση, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τη Σλοβακία.

Η Ένωση Μεταφορέων Φορτηγών Αυτοκινήτων της Σλοβακίας (UNAS) είχε προτείνει την αναπροσαρμογή προς τα πάνω όλων των διοδίων. Η πρότασή της έγινε αποδεκτή και σύντομα η κυβέρνηση της Σλοβακίας θα προχωρήσει σε σημαντική αύξηση των διοδίων έως και 40%. 

Η Ένωση Μεταφορέων Φορτηγών Αυτοκινήτων της Σλοβακίας είχε προτείνει την αύξηση των διοδίων, προκειμένου η χώρα να πάψει να είναι κράτος διέλευσης χιλιάδων φορτηγών λόγω του χαμηλότερου κόστους διοδίων και της ευκολίας πρόσβασης στις δυτικές χώρες, ενώ παράλληλα τα διερχόμενα φορτηγά προς τη μια ή προς την άλλη κατεύθυνση, όχι σπάνια, εξασφάλιζαν και κάποιο φορτίο σε βάρος βέβαια των Σλοβάκων αυτοκινητιστών.

Από κυβερνητικής πλευράς, πάντως, αναφέρεται ότι «η αύξηση των διοδίων είναι μέρος μιας προσπάθειας ευθυγράμμισης του συστήματος διοδίων με την Οδηγία της ΕΕ για την ευρωβινιέτα, η οποία ορίζει ότι οι τιμές των διοδίων αντικατοπτρίζουν το κόστος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Το σύστημα πρέπει να ενημερωθεί έως την 1η Ιουλίου 2025.

PreviousNext