Παρατείνονται τα ρωσικά αντίμετρα που περιλαμβάνουν την απαγόρευση εισαγωγών δυτικών αγροτικών προϊόντων προς τη Ρωσία για όλο το 2022.
Πρόκειται για μια ακόμη ετήσια παράταση του ρωσικού προεδρικού διατάγματος που τέθηκε σε ισχύ στις 6 Αυγούστου 2014.
Υπενθυμίζουμε ότι, αρχικά, κυρώσεις επιβλήθηκαν το 2014 από ΕΕ και ΗΠΑ στη Ρωσία ως μέσο πίεσης για την προσάρτηση της Κριμαίας. Σε απάντηση αυτών, η Ρωσία επέβαλε με τη σειρά της αντίμετρα, τα οποία περιελάμβαναν, μεταξύ άλλων, απαγόρευση εισαγωγών αγροτικών προϊόντων, πρώτων υλών και τροφίμων.
Το νέο Προεδρικό Διάταγμα 534 για τη διασφάλιση της Ρωσικής Ομοσπονδίας και την προστασία των εθνικών συμφερόντων της προβλέπει την επέκταση από τις 01.01.2022 έως και τις 31.12.2022 των αντίμετρων και ταυτόχρονα δίνει εντολή στην κυβέρνηση να διασφαλίσει, αναλόγως αρμοδιότητας, την εφαρμογή των ανωτέρω μέτρων και εάν είναι απαραίτητο να προτείνει επί μέρους αλλαγές ή τροποποιήσεις ως προς την περίοδο ισχύος.
Έλεγχοι για πλαστά πιστοποιητικά προέλευσης
Παράλληλα, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Κτηνιατρικής και Φυτοϋγειονομικής Επίβλεψης της Ρωσικής Ομοσπονδίας (Rosselkhoznadzor) προβαίνει σε αυστηρούς ελέγχους όλων των αγροτικών προϊόντων φυτικής παραγωγής, τα οποία συνοδεύονται από φυτοϋγειονομικά πιστοποιητικά και πρόκειται να περάσουν στη Ρωσία. Οι αυστηροί έλεγχοι ήρθαν μετά τη διαπίστωση ότι ένας αριθμός προϊόντων που εξάγονται ή/και επανεξάγονται από ορισμένες χώρες προς τη Ρωσία συνοδευόταν από πλαστά πιστοποιητικά.
Μια τέτοια περίπτωση αφορά στην επιβολή από τη Ρωσία απαγόρευση στις επανεξαγωγές φρούτων και λαχανικών από τη Βουλγαρία εξαιτίας σειράς περιπτώσεων όπου είχαν εντοπιστεί πλαστά πιστοποιητικά. Συγκεκριμένα, η Rosselkhoznadzor είχε την υποψία ότι ορισμένες παρτίδες μήλων, οι οποίες σύμφωνα με τα βουλγαρικά πιστοποιητικά αφορούσαν επανεξαγωγή από τη Βραζιλία, το Μαρόκο και την Κίνα, στην πραγματικότητα προέρχονταν από χώρες της ΕΕ.
Ανεξάρτητα από το παραπάνω γεγονός, κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, η ρωσική κυβέρνηση έχει εντείνει τις προσπάθειές της για να ανατρέψει την παράνομη εισαγωγή προϊόντων τροφίμων που εμπίπτουν στα ρωσικά αντίμετρα, επεκτείνοντας την ισχύ των αντιμέτρων για ένα ακόμη χρόνο, θεσπίζοντας ειδικό νομικό πλαίσιο για την επιτόπου καταστροφή των προϊόντων που κατάσχονται στα ρωσικά σύνορα και εμπίπτουν στην απαγόρευση εισαγωγών, αλλά και προσθέτοντας στον κατάλογο χωρών που υπόκεινται στα αντίμετρα την Αλβανία, το Μαυροβούνιο, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν λόγω της υποστήριξής τους στην επέκταση των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας.