Τροχοί & TIR

Busworld 2025: Συνέντευξη του ROBERT KATZER, υπεύθυνου πωλήσεων λεωφορείων της ΜΑΝ Truck & Bus

Η στρατηγική και οι στόχοι της εταιρείας.
από Βασίλης Δαραμούσκας | Δευτέρα 03/11/2025 - 11:30
Κοινοποίηση στα Social Media
Ο Robert Katzer, εξηγεί για πρώτη φορά το πλάνο της ΜΑΝ για την εμπορική πορεία του eCoach και σχολιάζει την ευρωπαϊκή και ελληνική αγορά.
Ο Robert Katzer, εξηγεί για πρώτη φορά το πλάνο της ΜΑΝ για την εμπορική πορεία του eCoach και σχολιάζει την ευρωπαϊκή και ελληνική αγορά.

Ο υπεύθυνος πωλήσεων λεωφορείων της ΜΑΝ Truck & Bus αναφέρει για πρώτη φορά σε μέσο ενημέρωσης –και αυτό είναι το περιοδικό ΤΡΟΧΟΙ & ΤΙR– τη στρατηγική και τους στόχους της εταιρείας, η οποία διαθέτει πλέον την πληρέστερη γκάμα που είχε ποτέ.

ΕΡ.: Ένα σχόλιο για την παρουσία σας στη φετινή Busworld

ΑΠ.: Στη φετινή διοργάνωση έχουμε δύο μεγάλες πρεμιέρες, το χαμηλής εισόδου Lion’s City E LE, και το μεγάλο highlight, το πρώτο μας ηλεκτρικό πούλμαν, το Lion’s Coach E. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που κατορθώσαμε να το έχουμε έτοιμο, και στις πρώτες συζητήσεις και σχόλια που είχα με επισκέπτες με αφήνουν πολύ αισιόδοξο. Με το πούλμαν και το λεωφορείο χαμηλής εισόδου, κλείνουμε έναν κύκλο στη διάρκεια του οποίου ολοκληρώσαμε τη γκάμα των αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων μας, ξεκινήσαμε την παραγωγή μπαταριών στο εργοστάσιο της Νυρεμβέργης, και είμαστε απολύτως έτοιμοι για το μέλλον. Είμαστε, τεχνολογικά, εκεί ακριβώς που θέλαμε να βρισκόμαστε. 

Φυσικά, έχουμε και τα δύο Neoplan, με το επετειακό Skyliner να είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά οχήματα της έκθεσης. Κάποιοι από εμάς στην εταιρεία είμαστε προσωπικοί φίλοι με τον Κόνραντ Αουβέρτερ, και το συγκεκριμένο πούλμαν είναι αφιερωμένο τόσο στα 85α γενέθλιά του όσο και στα 90 χρόνια από την ίδρυση της Neoplan. Το μικρό TGE τέλος, είναι μία ξεκάθαρη δήλωση για την αφοσίωσή μας και στην κατηγορία των minibus, και με αυτό, ολοκληρώνεται ουσιαστικά η γκάμα μας. Συνολικά, ό,τι δείχνουμε εδώ προάγει την ασφάλεια, την καινοτομία και τη βιωσιμότητα της οδικής μεταφοράς επιβατών. 

ΕΡ.: Μπορείτε να μας αναλύσετε το χρονοδιάγραμμα του εμπορικού λανσαρίσματος του eCoach; 

ΑΠ.: Η αποκαλούμενη ramp up φάση τοποθετείται χρονικά στο τρίτο με τέταρτο τρίμηνο του επόμενου έτους, όταν και θα «βγούμε» με τα πρώτα οχήματα στην αγορά. 

ΕΡ.: Υπάρχει κάποιο νούμερο που μπορείτε να μοιραστείτε; 

ΑΠ.: Ναι, και είστε οι πρώτοι που το ακούτε έξω από τα κεντρικά της ΜΑΝ: θα ξεκινήσουμε, ευελπιστούμε, με 20 με 30 μονάδες το 2026, θα φτάσουμε τις 150 το 2027, και μετά περνάμε στη φάση όπου, πλέον θεωρούμε πως απευθυνόμαστε σε ολόκληρη την αγορά όπως με τα ντίζελ. Να τονίσω ότι, τα παραπάνω νούμερα είναι απλώς εκτιμήσεις, κι όχι επίσημες προβλέψεις της εταιρείας, για να έχετε τους αναγνώστες σας καλά ενημερωμένους. 

Αποκλειστική συνέντευξη του Robert Katzer στον συντάκτη μας Βασίλη Δαραμούσκα
Αποκλειστική συνέντευξη του Robert Katzer στον συντάκτη μας Βασίλη Δαραμούσκα

ΕΡ.: Πού βρίσκεστε σήμερα στην αγορά των πούλμαν; 

ΑΠ.: Δεν είμαστε ακόμη στο επίπεδο των ταξινομήσεων που είχαμε πριν την πανδημία, αλλά υπάρχει ξεκάθαρη αύξηση και περαιτέρω ανοδικές τάσεις. Αυτό, σύμφωνα με τις δικές μας εκτιμήσεις, πρόκειται να συνεχιστεί και το 2026. Ναι, ξεκάθαρα η αγορά σταθεροποιείται σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο. 

ΕΡ.: Ανακάμπτουν και οι δύο μάρκες σας ταυτόχρονα; 

ΑΠ.: H MAN έχει, στα πούλμαν, πιο μεγάλη άνοδο από τη Neoplan. Όπως ξέρετε, δουλεύουμε πάνω σε ένα νέo Cityliner, όπου θεωρούμε πως θα προσθέσουμε πολλές ταξινομήσεις, ενώ το Tourliner πάει πολύ καλά, και σταθερά, στην αγορά. 

ΕΡ.: Κοιτώντας μπροστά, σε ποια κατηγορία θεωρείτε πως έχετε περιθώρια καλύτερων επιδόσεων; 

ΑΠ.: Xωρίς την παραμικρή έπαρση, θα σημειώσω ότι, είμαστε δυνατοί παντού. Στα πούλμαν πάντως, έχουμε σημαντικά περιθώρια να τα πάμε ακόμη καλύτερα, καθώς αυξάνεται η «πίτα». Στα αστικά, να θυμίσω πως ήμασταν πρώτοι πανευρωπαϊκά το 2023, και φέτος μέχρι τον Ιούλιο τουλάχιστον, το ίδιο –κάποιος ανταγωνιστής μας πέρασε για μόλις 38 μονάδες, αλλά θα ανταποδώσουμε (χαμόγελο). 

ΕΡ.: Θα χαρακτηρίζατε τον ανταγωνισμό από τους Ασιάτες κατασκευαστές στα αστικά λεωφορεία ως δίκαιο; 

ΑΠ.: Θα τον χαρακτήριζα δυναμικό, όχι άδικο, και σίγουρα πολύ ανταγωνιστικό. Είναι αλήθεια πως έχουν κάνει, τεράστια, κυρίως ποιοτικά άλματα προόδου τα τελευταία χρόνια, και κλείνουν το κενό που τους χώριζε από εμάς και τους υπόλοιπους καθιερωμένους κατασκευαστές. Φυσικά, εμείς προσπαθούμε να διατηρήσουμε και να αυξήσουμε το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα. 

ΕΡ.: Στην Ελλάδα είστε πρώτοι στις ταξινομήσεις τόσο στα αστικά λεωφορεία, όσο και στα πούλμαν. 

ΑΠ.: Ακριβώς, και είμαστε πολύ περήφανοι. Θεωρώ πως έχει να κάνει με την παρουσία μας για τόσες δεκαετίες στην αγορά, και προσδοκώ σε παρόμοιες κι ακόμη καλύτερες επιδόσεις στη νέα εποχή της συνεργασίας μας με την Kosmocar. Ξέρετε πολλοί καλά ότι, για να έχεις τέτοια αποτελέσματα, απαιτείται σκληρή δουλειά, κι όπως φαίνεται έχουμε κορυφαία εκπροσώπηση στην Ελλάδα. Επιπλέον, θεωρούμε πως η συνεργασία με την Kosmocar Α.Ε. ή οποία έχει μεγάλη εμπειρία στην τοπική αγορά και πολύ ισχυρό δίκτυο, είναι μία ευκαιρία για εμάς προκειμένου να μεγαλώσουμε κι άλλο –και στα φορτηγά.

PreviousNext