Τροχοί & TIR

Αιφνιδιαστική απεργία εργαζομένων στον ΟΑΣΘ σήμερα. Αύριο τα ταξί

Τι αναφέρει η ανακοίνωση του ΟΑΣΘ.
Τετάρτη 10/07/2024 - 10:59
Κοινοποίηση στα Social Media
φωτό: ΟΑΣΘ
φωτό: ΟΑΣΘ

Απεργία για σήμερα 10 Ιουλίου ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά χθες το βράδυ η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας (ΟΣΜΕ) με αίτημα την οριστική έγκριση της ήδη υπογεγραμμένης μεταξύ των εργαζόμενων και της Διοίκησης του ΟΑΣΘ Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

«Στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζόμενων στον ΟΑΣΘ, τήρησης των συμφωνηθέντων και διεκδίκησης του δικαιώματος καλύτερων όρων αμοιβής και εργασίας», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της ΟΣΜΕ.

Για τη σημερινή 24ωρη απεργία ο ΟΑΣΘ ανακοίνωσε τα εξής:

«Αιφνιδιαστική 24ωρη απεργία για σήμερα, Τετάρτη 10 Ιουλίου, αποφάσισε το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΘ. Η κινητοποίηση αυτή, που είναι άκρως αντικοινωνική, αποφασίστηκε λίγες ώρες πριν από τα εγκαίνια του Σταθμού Φόρτισης Ηλεκτρικών Λεωφορείων ΟΑΣΘ, ενός σπουδαίου και σημαντικού έργου για τον Οργανισμό και συνολικά για τη Θεσσαλονίκη.

Αφορμή για την προκήρυξη απεργίας από το Συνδικάτο αποτελεί η διαφαινόμενη κατ’ αυτούς μη αποδοχή του 100% των αιτημάτων τους από το Υπουργείο Οικονομικών για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον ΟΑΣΘ. Σημειωτέον ότι τα αιτήματα των εργαζομένων ικανοποιούνται σε πολύ μεγάλο βαθμό, καθώς τους προτείνεται αύξηση των παροχών της τάξης του 50% σε σχέση με την προηγούμενη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Η διοίκηση του ΟΑΣΘ θα ασκήσει άμεσα όλα τα ένδικα μέσα για να αποτρέψει την απεργία, η οποία το μόνο που μπορεί να πετύχει είναι η ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού και μάλιστα σε μία μέρα κατά την οποία αναμένονται ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες».

Αύριο τα ταξί

Με ομόφωνη απόφαση όλων των παρατάξεων, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΑΤΑ αποφάσισε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση των Ταξί της Αθήνας από τις 06.00 το πρωί της Πέμπτης έως τις 06.00 το πρωί της Παρασκευής.

Η απεργία συμπίπτει με την ψήφιση αύριο του νομοσχεδίου του υπ. Τουρισμού με το οποίο επέρχονται τροποποιήσεις στις μεταφορές πελατών τουριστικών γραφείων με ΙΧ επιβατικά μέχρι 9 θέσεων (αναλυτικά εδώ).

Σύμφωνα με το ΣΑΤΑ, το νομοσχέδιο δεν επιτρέπει τον έλεγχο διασταύρωσης στοιχείων που συνταγματικά έχουν δικαίωμα να ασκούν οι ελεγκτικές αρχές τόσο στους οδηγούς των συγκεκριμένων οχημάτων, όσο και στους μεταφερόμενους επιβάτες.

Για το θέμα αυτό, αναφέρεται στο νομοσχέδιο ότι ο έλεγχος ασκείται μόνο στον οδηγό και όχι στους επιβαίνοντες.

PreviousNext