Από την 1η Ιουλίου και μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2022 ισχύουν νέα αυξημένα διόδια στους αυτοκινητόδρομους της Βουλγαρίας κάνοντας ακριβότερη τη διέλευση της χώρας για τα ελληνικά φορτηγά.

Στους πίνακες που ακολουθούν δίνονται τα κόστη που αναλογούν σε φορτηγά ανάλογα με την κατηγορία ρύπων Euro (ΕΒΡΟ στα βουλγαρικά) και ανάλογα με το οδικό δίκτυο 1ης ή 2ης κατηγορίας.

Τέλη διοδίων φορτηγών σε λέβα/ χιλιόμετρο από 1η Ιουλίου μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2022:

1

*Για τα οχήματα άνω των 3,5 τόνων, με εναλλακτικά καύσιμα χαμηλών ρύπων, το κόστος διοδίων θα είναι μειωμένο κατά 50%, το οποίο καθορίζεται για την αντίστοιχη κατηγορία οχήματος EURO IV, EEV.

Το συνολικό μήκος των οδικών αξόνων με διόδια από την 1η Μαρτίου 2020 είναι 3.115 km (803 km αυτοκινητόδρομοι και 2.312 km δρόμοι 1ης κατηγορίας εκτός αστικών περιοχών). Οι δρόμοι 2ης κατηγορίας δεν εξαιρούνται επίσημα, αλλά τα διόδια είναι 0,00 BGN.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν οι Έλληνες αυτοκινητιστές είναι ότι σε περίπτωση που οι βουλγαρικές αρχές δεν είναι σε θέση με βάση τη λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος διοδίων να διαπιστώσουν τα διανυθέντα χιλιόμετρα, έχουν το δικαίωμα να εισπράξουν ένα ανώτατο όριο τελών διοδίων, το οποίο για τα οχήματα με 4 και πάνω άξονες ξεκινά από 116 ευρώ (227 λέβα) και φτάνει μέχρι τα 142 ευρώ (277 λέβα) ανάλογα με την κατηγορία euro.

Τα ανώτερα αυτά εισπραττόμενα τέλη εμφανίζονται στον δεύτερο πίνακα.

Πίνακας 2. Μέγιστο εισπραττόμενο τέλος

1