Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίζει και τα κράτη-μέλη πρέπει να συμμορφώνονται ακόμα κι αν πρόκειται για άδεια οδικού μεταφορέα.
Έτσι λοιπόν στην Ελλάδα:
α) Απαγορεύεται η χορήγηση άδειας άσκησης επαγγέλματος οδικού μεταφορέα (ΑΟΜ) εμπορευμάτων σε εταιρείες που ανήκουν σε ποσοστό 25% και άνω σε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, οντότητα ή φορέα από τη Ρωσία ή τη Λευκορωσία.
β) Μεταφορικές εταιρείες που έχουν ήδη ΑΟΜ εμπορευμάτων, η οποία τους χορηγήθηκε για πρώτη φορά μετά τις 8 Απριλίου 2022, και ανήκουν σε ποσοστό 25% και άνω σε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, οντότητα ή φορέα από τη Ρωσία ή τη Λευκορωσία, απαγορεύεται να πραγματοποιούν οδικές εμπορευματικές μεταφορές.
Οι παραπάνω απαγορεύσεις δεν ισχύουν εάν η εταιρεία ανήκει σε Ρώσο ή Λευκορώσο υπήκοο που είναι επίσης υπήκοος κράτους μέλους ΕΕ ή έχει άδεια προσωρινής ή μόνιμης διαμονής σε Κράτος Μέλος ΕΕ.
Στη συνέχεια, ο σχετικός κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρέχει οδηγίες σε κάθε κράτος μέλος για τον τρόπο με τον οποίον θα ελέγχουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς της μεταφορικής εταιρείας προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι δεν ανήκει η εταιρεία σε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, φορέα ή οντότητα από τη Ρωσία ή τη Λευκορωσία σε ποσοστό 25% και άνω.
Εάν απαιτείται, η αρμόδια υπηρεσία πραγματοποιεί αυτεπάγγελτη αναζήτηση στοιχείων δημοσιότητας της εταιρείας στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) ή ζητά από την εταιρεία πρόσθετες πληροφορίες, έγγραφα ή διευκρινίσεις σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της. Εάν διαπιστώνεται παραβίαση των περιοριστικών μέτρων, η αίτηση για χορήγηση ΑΟΜ απορρίπτεται.
Τα παραπάνω περιλαμβάνονται στην 14η δέσμη κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας και ήδη εφαρμόζονται στη χώρα μας με την έκδοση σχετικής εγκυκλίου του υπουργείου μεταφορών προς τις υπηρεσίες των Περιφερειών.